Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Αυτογκόλ Μητσοτάκη πίσω από την "επιχείρηση - γοητεία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτογκόλ Μητσοτάκη πίσω από την "επιχείρηση - γοητεία"

Μπορεί επισήμως η Ν.Δ. να λέει ότι... “κυνηγά” την αυτοδυναμία, ωστόσο στο παρασκήνιο τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς ολοένα εντείνονται οι ανησυχίες πως το επόμενο διάστημα το πολιτικό παιχνίδι μπορεί να ανοίξει και η κάλπη -οψέποτε στηθεί- να αποδειχθεί... “γκαστρωμένη”. Στο πλαίσιο αυτό ουδόλως τυχαία πρέπει να θεωρηθεί η προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει κοινά στα οποία η απήχησή του είναι τουλάχιστον... προβληματική -αλλά, ακόμη και έτσι, η κρυφή ατζέντα δεν... κρύβεται.

Στον πολιτικό σχεδιασμό της Ν.Δ. έχει χτυπήσει συναγερμός για ευρύτατα εκλογικά ακροατήρια, στα οποία, όπως δείχνουν και τα ποιοτικά ευρήματα των κυλιόμενων μετρήσεων που καταφθάνουν στο Μοσχάτο, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυρίαρχος, παρά την κυβερνητική φθορά των τριών χρόνων.

Χωρίς “πέραση”

Σύμφωνα, λοιπόν, με κεντρικούς "γαλάζιους" επιτελείς, η Ν.Δ. έχει πρόβλημα απήχησης και ο Κυρ. Μητσοτάκης αδύναμη “πέραση” στους κοινωνικά ασθενέστερους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους υποαμειβόμενους εργαζομένους αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους -ειδικά γι’ αυτή την τελευταία κατηγορία, η “προϋπηρεσία” του ως “υπουργού των απολύσεων” φαίνεται πως παραμένει χαραγμένη στη μνήμη του προσωπικού που στελεχώνει τον κρατικό μηχανισμό.

Κάπως έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκίνησε τα “ανοίγματα”: την περασμένη εβδομάδα ανέλυσε ως τον “σημαντικότερο στόχο” του τις “αξιοπρεπείς αμοιβές” και την αύξηση των θέσεων εργασίας, καίτοι δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που “ξέκοβε” σε αντιπροσωπεία ντελιβεράδων πως “δεν θα υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού” και χαρακτήριζε “αριστερές ιδεοληψίες” τις συλλογικές συμβάσεις.

Επίσης την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του think tank της Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε ένα πλέγμα προτάσεων και υποσχεσιολογίας για “την αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων”, ξεχνώντας όμως τους φτωχούς χαμηλοσυνταξιούχους -όπως εύστοχα παρατήρησε ο Ευ. Αντώναρος.

Μία ημέρα αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε εκδήλωση της “γαλάζιας” ΔΑΚΕ για το Δημόσιο, θέλησε να περάσει το κεντρικό μήνυμά του πως “οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να φοβούνται”.

Η κρυφή ατζέντα... δεν κρύβεται

Μόνο που ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κατάφερε να κρύψει πίσω από την “επιχείρηση γοητείας” την κρυφή ατζέντα του: δεσμεύθηκε πως δεν θα απολυθεί “κανένας μόνιμος” δημόσιος υπάλληλος -με ό,τι αυτό σημαίνει για τους συμβασιούχους. Επίσης προανήγγειλε απολύσεις στην ΕΡΤ επειδή θα “κόψει” στο μισό το ανταποδοτικό τέλος, υποσχέθηκε επαναφορά του κανόνα “1 προς 5” στο Δημόσιο (ενώ τώρα ισχύει το... 1 προς 3!) και χαρακτήρισε τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία ως “πλεονάζοντες”!

Τελικά, κατόπιν αυτών, η προηγούμενη τακτική της Ν.Δ., δηλαδή η “θεωρία του ώριμου φρούτου”, να ήταν καλύτερη. Τουλάχιστον αποφεύγονταν τα αυτογκόλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL