Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Δ. Τζανακόπουλος: Δημοκρατική ανάγκη μία πιθανή κατάτμηση της Β' Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Δημοκρατική ανάγκη μία πιθανή κατάτμηση της Β' Αθηνών

«Υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης, έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση πριν τις εκλογές του 2015», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην αποκάλυψη της «Αυγής της Κυριακής» σχετικά με τη συζήτηση για το "σπάσιμο" των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. "Η Β΄Αθηνών είναι μία γιγαντιαία περιφέρεια, που ευνοεί σχέσεις των υποψηφίων με ΜΜΕ. Είναι δημοκρατική ανάγκη να διαμορφωθεί μία καλύτερη συνθήκη στο επόμενο διάστημα. Θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.

«Η συζήτηση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών έχει ανοίξει από πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 και είναι πράγματι υπαρκτή η βούληση της κυβέρνησης για μια τέτοια προοπτική που θα δημιουργήσει τη συνθήκη μιας πιο δημοκρατικής αντιπροσώπευσης. Οι σχετικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα κινηθούμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα. Δεν σκοπεύουμε πάντως να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Την πρότασή μας για απλή αναλογική την καταθέσαμε πριν από 1,5 χρόνο και οι πολιτικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν» σημείωσε.

Για το αίτημα εκλογών

Όσον αφορά το αίτημα της Φ. Γεννηματά για εκλογές, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν εγγράφεται σε μια πολιτική ίσων αποστάσεων. «Αντιθέτως είδαμε μια στροφή που την οδηγεί σε μια σύγκλιση με την πολιτική ρητορική της ΝΔ και αυτό είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προβληματίσει το Κίνημα Αλλαγής. Δική μας προτεραιότητα είναι η διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή συμφωνία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία. Η κα Γεννηματά φαίνεται δε συμμερίζεται αυτήν την προτεραιοποίηση. Δεν φαίνεται να κατανοεί τη δυναμική της διαπραγμάτευσης. Μέχρι τις 21 Ιουνίου είναι κοινός στόχος της Ελλάδας και των δανειστών να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Η οποία θα είναι θετικότερη στις βασικές γραμμές της από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς δύο χρόνια πριν. Επομένως το αίτημα για εκλογές είναι νομίζω εκτός πραγματικότητας. Επιπλέον η πρότασή της συνιστά μια αντίφαση καθώς τώρα έθεσε θέμα εκλογών ενώ λίγες εβδομάδες πριν είχε μιλήσει για αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία πρέπει να προκύψει από την παρούσα Βουλή».

Απάντηση σε δημοσιεύματα περί διαπραγμάτευσης

«Δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης για το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από το 2019 στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης από το πρόγραμμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Εάν στη συνέχεια έχουμε υπερ-πλεονάσματα και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που θα επιτρέψει την ελάφρυνση της λιτότητας τότε αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στον καιρό του. Ούτε λόγος για εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 αντί του 2020 προκύπτει. Με βάση τα οικονομικά δεδομένα δε θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτού. Επίσης η πιθανότητα παράτασης του προγράμματος έχει αποκλειστεί από όλους τους συμμετέχοντες στο ελληνικό πρόγραμμα. Στόχος όλων μας η συμφωνία στις 21/6. Ενώ τέλος, ούτε πιστοληπτική γραμμή υπάρχει».

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στόχος της κυβέρνησης είναι «να ολοκληρωθούν το συντομότερο τα προαπαιτούμενα και να επιτύχουμε την τεχνική συμφωνία ώστε να ανοίξουμε το διάδρομο για τελική συμφωνία στις 21/6 και να βγούμε από τα προγράμματα στις 20/8. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγος να συζητάμε για τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μετά την έξοδο. Κάποια πράγματα περιγράφονται στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει παρουσιαστεί στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης στο οποίο δεν περιγράφεται τίποτε παραπάνω από όσα έχουν ήδη περιγράψει στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Εδώ και 2,5 χρόνια η ΝΔ προσπαθεί να διασπείρει φήμες περί ρηγμάτων μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ευκλ. Τσακαλώτου. Τίποτε τέτοιο δεν υπάρχει».

Καθαρή έξοδος

«Μη καθαρή έξοδος θα ήταν μια συμφωνία που θα συνοδευόταν από προληπτική γραμμή στήριξης η οποία είναι συνδεδεμένη με μνημόνιο και αξιολογήσεις. Αντιθέτως, καθαρή έξοδος σημαίνει μια έξοδος περίπου με τους ίδιους όρους με τους οποίους εξήλθαν και οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα» σημείωσε. Όπως είπε, τα μέτρα του 2019 και 2020 αποτελούσαν προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης επομένως προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος. Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν επιπλέον δεσμεύσεις από αυτές που συμφώνησε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωσή του.

«Από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει σαφείς οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία με την πΓΔΜ. Οι γείτονές μας έχουν τη βούληση για τη συμφωνία, μένει να δούμε αν θα κάνουν τα αναγκαία βήματα για να βρεθούμε στη μέση της γέφυρας» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fd.tzanakopoulos%2Fvideos%2F466085353827109%2F&show_text=0&width=560

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL