Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
"Η Ελλάδα δε θα γίνει Κολομβία, ο Μαρινάκης να το βάλει καλά στο μυαλό του" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Ελλάδα δε θα γίνει Κολομβία, ο Μαρινάκης να το βάλει καλά στο μυαλό του" (Video)

«Η κυβέρνηση αυτή ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας. Ο κος Μαρινάκης πρέπει να το βάλει αυτό καλά στο μυαλό του. Του ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή το νυχτερινό τηλεφώνημα του επιχειρηματία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δε θα γίνει Κολομβία.https://www.youtube.com/embed/2F9rqUvYYTY?rel=0

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανέφερε συγκεκριμένα ότι «o ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μέτωπο με την  συμμορίτικη ασυδοσία, την αυταρέσκεια και την προσβλητική για τη δημοκρατία αλαζονεία αυτού του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Β. Μαρινάκη.

«Η κυβέρνηση αυτή λοιπόν ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας.Και ο κύριος Μαρινάκης που διώκεται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη για βαρύτατες ποινικές υποθέσεις – και για εμπορία ναρκωτικών  Ο κύριος Μαρινάκης που ενορχηστρώνει με επαναλαμβανόμενα χυδαία και συκοφαντικά δημοσιεύματα την επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία του κου Μητσοτάκη  Ο κος Μαρινάκης που έχει μετατρέψει ένα ιστορικό συγκρότημα του ελληνικού τύπου σε σκουπιδότοπο πρέπει να το βάλει αυτό καλά στο μυαλό του. Ο στόχος του βεβαίως είναι προφανής αλλά του ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες».

Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, «τα άθλια δημοσιεύματα τόσο του Βήματος όσο και των Παραπολιτικών δεν θα μείνουν αναπάντητα. Όπως και κανένα άλλο συκοφαντικό δημοσίευμα στο εξής. Έχουμε ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες και σκοπεύουμε να καταθέσουμε μήνυση και αγωγή τόσο κατά του Κυρίου Μαρινάκη όσο και κατά του κυρίου Κουρτάκη ο οποίος με εκβιαστικά δημοσιεύματα προαναγγέλει με τρόπο που θυμίζει εκβιαστή του χειρίστου είδους δήθεν αποκαλύψεις».

Ο Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ο οποίος επισήμως έχει ταυτίσει τον εαυτό του με τον κο Μαρινάκη να εξηγήσει το λόγο αυτής της ταύτισης και σταματήσει να καλύπτει και να προστατεύει ενα διωκόμενο επιχειρηματία. Ενημερώνουμε τον κο Μαρινάκη και τους συνεργάτες του ότι αν θεωρούν ότι μια άλλη κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά του ή θα του εξασφαλίσει μια καλύτερη μεταχείριση, ο ελληνικός λαός θα τους απογοητεύσει ξανά» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος υπενθύμισε ότι είναι η 8η μέρα που ο Κ. Μητσοτάκης «δεν έχει απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Ποιος και γιατί χρηματοδότησε μέσω offshore την εταιρία της συζύγου του το 2017, καθώς ταυτόχρονα και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα με τη γνωστή 'αντικειμενική' στάση της απέναντι στην κυβέρνηση».

«Τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι στον δρόμο» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή ερωτήσεις σχετικά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Σημείωσε ότι η κίνησή του προξενεί «αλγεινή εντύπωση» και πως δεν είναι λογικό σε μια δημοκρατική κοινωνία, σε μια πολιτεία με θεσμούς, με κυβέρνηση και κοινοβούλιο, επιχειρηματίες να λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο.

«Δεν συνάδει με τον σεβασμό οποιουδήποτε θεσμού και οποιασδήποτε δημοκρατικής αξίας και αρχής» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχοντας υπογραμμίσει νωρίτερα κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει Κολομβία». 

«Αργά ή γρήγορα η δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν αυτός ήταν ορθός η λανθασμένος» σχολίασε, ερωτηθείς εάν καταστρατηγείται το τεκμήριο αθωότητας για έναν πολίτη με τον χαρακτηρισμό «ναρκέμπορος».

Αναφερθείς στη συνομιλία, είπε ότι «ο κ. Μαρινάκης, όπως ο ίδιος μέσω κύκλων του παραδέχτηκε, τηλεφώνησε το Σάββατο, σε μια κίνηση που πραγματικά προξενεί αλγεινή εντύπωση, διότι τηλεφώνησε στο προσωπικό μου κινητό ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζω και με τον οποίο δεν έχω μιλήσει ποτέ και ο ίδιος χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή τυπική». «Δεν ξέρω» σημείωσε «ποιες είναι οι απόψεις του κ. Μαρινάκη περί τυπικότητας, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μου περί τυπικότητας».

«Μπορεί» συνέχισε «να έχει συνηθίσει να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο, να τηλεφωνεί νύχτα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει, με απειλητικό τόνο να ζητά να μάθει συντάκτες ανακοινώσεων». «Αυτά δεν πιάνουν σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κ. Μαρινάκης» υπογράμμισε.

Σημείωσε δε, ότι για όλες τις ανακοινώσεις που εκδίδονται από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, την τελική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι στον δρόμο» τόνισε.

«Δεν υπάρχει "αίτημα", υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός» είπε ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σε ποιον απευθύνεται το αίτημα για ελάφρυνση των ήδη υπαρχόντων μέτρων λιτότητας.

Επισημαίνοντας την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα την υπέρβαση των στόχων αυτών για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος όχι απλώς για νέα μέτρα, αλλά για την εξακολούθηση μέτρων που ήδη αυτή τη στιγμή ισχύουν».

Τόνισε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι, στον βαθμό που το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να ελαφρύνει τους πολίτες. Και οι συγκεκριμένοι τρόποι που αυτό θα γίνει, προφανώς θα συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είπε ότι βρισκόμαστε στην αρχή, ότι στις 14 Μαΐου έχουμε την έλευση των θεσμών στην Ελλάδα όπου θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και θα υπάρξει κατάληξη σε μια τεχνική συμφωνία, η οποία και θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Επισήμανε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση συζητά και για τη ρύθμιση του χρέους «που θα πρέπει με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει στην Ελλάδα να μην έχει χρηματοδοτικές ανάγκες στο μεσοπρόθεσμο διάστημα μεγαλύτερες από το 15% του ΑΕΠ της» και ότι παράλληλα συζητά και την μεταπρογραμματική εποπτεία που συζητείται ότι θα προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με το καθεστώς που έχουν και οι υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εξήγησε ότι θα πρόκειται για καθεστώς που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς με αποστολές των θεσμών, που όμως δεν θα συνεπάγονται αξιολόγηση όπως την ξέρουμε σήμερα, για να τονίσει ότι αυτό το καθεστώς που ξέραμε τελειώνει τον Αύγουστο του 2018.

«Από κει και πέρα» εξήγησε «θα υπάρχουν αποστολές όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, και θα καταγράφουν σε μια έκθεση τους την πορεία της ελληνικής οικονομίας ώστε να ενημερώνεται το Eurogroup».

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα για ελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο, για να τονίσει πως αυτό όμως που υπάρχει και το έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός είναι «η πολιτική βούληση εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να ελαφρύνουμε τους πολίτες από τις συνέπειες της λιτότητας, πάντοτε εντός των ορίων των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές».

Σε άλλο ερώτημα για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν αγοράσει, είπε πως τα λεγόμενα SNP και ANFA θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους ή και για επενδύσεις, αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να συμφωνηθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την τελική έξοδο από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι από τα ζητήματα που συζητάμε με τους δανειστές μας στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων.

Για Ερντογάν

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ότι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για «αυτονόητα καταδικαστέα δήλωση» και ότι η συγκεκριμένη δήλωση «είναι προφανές ότι εξυπηρετεί πολιτικές επιδιώξεις του κ. Ερντογάν σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα».

Υπογράμμισε ότι «όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Ερντογάν να αναθεωρήσει την ιστορία για να παράξει πολιτικά αποτελέσματα στη χώρα του, τα ιστορικά γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και οι ευθύνες είναι δεδομένες και αναμφισβήτητες για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είπε ότι «η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία δεν βοηθά ούτε την ίδια ούτε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά την απομονώνει όλο και περισσότερο από τους διεθνείς οργανισμούς» κάτι που φαίνεται από τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί το διεθνές δίκαιο.

«Εμείς συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την άσκηση πολιτικής και διπλωματικής πίεσης προς την Τουρκία, ώστε ακριβώς να λειτουργεί με τρόπο που να μην κινείται εκτός των ορίων του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.

Για δημοσίευμα σχετικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν του προξενεί καμία εντύπωση ότι υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, τέτοιες καταγγελίες, τέτοιες ειδήσεις (σ.σ. ότι «ο κ. Γεωργιάδης διατηρούσε οφ σορ έως το 2016» κατά το ερώτημα που τέθηκε) που αφορούν τον κ. Γεωργιάδη.

«Μας έχει συνηθίσει όλη του την πολιτική πορεία σε οριακές συμπεριφορές σε σχέση με τις πολιτικές του τοποθετήσεις όσο και σε σχέση με τις οικονομικές του δραστηριότητες. Από κει και πέρα, τα αρμόδια όργανα τόσο της δικαιοσύνης όσο και του κοινοβουλίου πρέπει να ελέγξουν συγκεκριμένες καταγγελίες και εφόσον υπάρχουν στοιχεία ή αποδείξεις ότι η συμπεριφορά του ήταν παράνομη και η οικονομική πρακτική του, τότε θα πρέπει να κινηθούν και οι ανάλογες δικαστικές διαδικασίες» πρόσθεσε.

Εκλογές όταν λήξει η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης

Ερωτηθείς πότε είναι η ώρα της ανανέωσης της εντολής που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η ώρα της είναι όταν λήξει η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης αυτής, πράγμα που θα συμβεί το φθινόπωρο του 2019».

«Πάντοτε εγώ ήμουν της άποψης ότι είναι θεμιτός ο δημοκρατικός διάλογος. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα μου κάνουν εντύπωση τοποθετήσεις που θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε αρκετά μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Καλό θα ήταν όλοι οι βουλευτές να είναι λίγο πιο προσεκτικοί» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει με αφορμή «επεισόδιο» μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων της κυβέρνησης.

Διαβάστε αναλυτικά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL