Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Μια μέρα πριν από το Eurogroup / Γιούνκερ - Τσίπρας από την Αθήνα δείχνουν καθαρή έξοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια μέρα πριν από το Eurogroup / Γιούνκερ - Τσίπρας από την Αθήνα δείχνουν καθαρή έξοδο

Η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, η οποία πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών, τίθεται επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

Πρόκειται για συνάντηση ιδιαίτερα υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια έπειτα από οκτώ χρόνια, λαμβανομένης υπόψη της κίνησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισκεφθεί την Αθήνα μια ημέρα πριν από το αυριανό Eurogroup. Εκεί όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ειδικότερα στο επίκεντρο της συζήτησης στο Μ. Μαξίμου μπαίνουν η εξέλιξη των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση, που θα "κλείσει" και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όλα αυτά υπό το πρίσμα των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, που για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει έναντι των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα. Ακόμη θα τεθούν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας (για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, την περαιτέρω αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ).

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται και τα ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων, η Τουρκία, τα δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό. Επίσης οι πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, με τις θέσεις της Κομισιόν να βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές για εκδημοκρατισμό της ΕΖ μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Προηγουμένως ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μετά τις δηλώσεις με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. Το απόγευμα συναντάται και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL