Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας: / Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία και συνανάπτυξη για τα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας: / Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία και συνανάπτυξη για τα Βαλκάνια

Ιδιαίτερης σημασίας, ενόψει της συνόδου Ε.Ε. - δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια στις 16-17 Μαΐου, ήταν η χθεσινή τρίτη κατά σειρά τετραμερής συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας στο Βουκουρέστι.

Μετά από πρωτοβουλία - πρόταση του Αλ. Τσίπρα, την οποία υιοθέτησε στην πρώτη τετραμερή στη Βάρνα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας (η οποία έχει την ευρωπαϊκή προεδρία), η προσεχής σύνοδος της Σόφιας ουσιαστικά έρχεται να πιάσει το νήμα της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003 για συνανάπτυξη, διασυνδεσιμότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. “Οι πρωτοβουλίες μας πρέπει να προσανατολίζονται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ειδικά στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων” είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να σημειώσει πως “σήμερα είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μέλλον αυτής της περιοχής, πάντα βέβαια με αιρεσιμότητα ως προς την πλήρωση των κριτηρίων της Ε.Ε. για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ιδιαίτερη σημασία τού να δουλέψουν όλοι για να πετύχει και η "βαλκανική” βουλγαρική προεδρία της Ε.Ε. και η σύνοδος της Σόφιασ. Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε σημαντική και την ανάληψη της προεδρίας από τη Ρουμανία το 2019.

Στο ιστορικό κτήριο “Victoria Palace” που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συντόνισαν τις κινήσεις τους για τη σημαντική σύνοδο της Σόφιας και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών και ειδικότερα της Σερβίας, ενώ εμβάθυναν στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την “ιδιαίτερη βαρύτητα” της τετραμερούς, που έχει στόχο “τη συνεργασία, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη συνανάπτυξη στην περιοχή μας. “Να είμαστε εμείς, οι βαλκανικές χώρες, που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας με βάση τις δικές μας προτεραιότητες, των λαών μας, και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων” υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε δε ότι η επόμενη τετραμερής θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών, δεδομένου ότι οι συνομιλίες επικέντρωσαν κυρίως σε πρότζεκτ υποδομών και μεταφορών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που αντιμετώπιζε πάντα πολλαπλές κρίσεις, αλλά και ευκαιρίες. Έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, πολέμους, αλλά έχει και πολύ σημαντικές δυνατότητες και εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες”. Με στόχο, όπως τόνισε, τα Βαλκάνια της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Επισήμανε ότι πρόκειται για όραμα παλιό πλην πιο επίκαιρο από ποτέ, ωστόσο “με όρους διαλόγου και όχι με αποκλεισμούς και μονομερείς ενέργειες, που δυστυχώς έχουμε ζήσει στα Βαλκάνια και τα τελευταία χρόνια”.

Εξέφρασε δε την ενεργή στήριξη των τεσσάρων στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, “μιας σημαντικής χώρας που εργάζεται σκληρά γι’ αυτό και που έχει υποστεί με τον πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες λαθεμένων επιλογών από την πλευρά της Δύσης”. Είναι ώρα, είπε, να ευοδωθούν οι προσπάθειες και να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές που δημιουργήθηκαν στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Σερβία τα προηγούμενα χρόνια.

Έμφαση στα πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας

Η εποικοδομητική συζήτηση αφορούσε και τα πολλά πρότζεκτ στα οποία εστίασαν οι τέσσερις αρχηγοί. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην προσέλκυση επενδύσεων για τη διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων, την οδική, σιδηροδρομική, ψηφιακή διασύνδεση ανάμεσα στις τέσσερις χώρες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στη διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, με σιδηροδρομική γραμμή, την οδική διασύνδεση ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι, "ένα έργο το οποίο προφανώς θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές ροές από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα, αλλά και αντίστροφα". Επίσης τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και βέβαια τον αγωγό IGB από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία και τον κάθετο άξονα προς τη Ρουμανία. "Έργα τα οποία μπορούν να δώσουν μία άλλη πνοή στην περιοχή και να αναδείξουν την αξία της συνεργασίας των χωρών μας σε όλους τους τομείς" σχολίασε.

Σημείωσε ότι γι’ αυτά τα έργα “θα διεκδικήσουμε την άντληση κονδυλίων και από την Ε.Ε., αλλά και από άλλους πιθανούς επενδυτές και από άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία «16+1», στην οποία η Ελλάδα μέχρι σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής και προτίθεται το επόμενο διάστημα να αγκαλιάσει πιο στενά αυτή την πρωτοβουλία".

Κοινή στρατιωτική άσκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Ιουνίου, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί κοινή στρατιωτική άσκηση ειδικών δυνάμεων των τεσσάρων χωρών.

Θερμές δηλώσεις από τους ηγέτες

* Β. Ντάντσιλα: "Συνεργάτης - κλειδί η Ελλάδα" * Μ. Μπορίσοφ: "Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τα Βαλκάνια από την Ευρώπη" * Ευχαριστίες Βούτσιτς για την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Η οικοδέσποινα της χθεσινής συνόδου, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, χαρακτήρισε την Ελλάδα συνεργάτη - κλειδί στην περιοχή, δηλώνοντας ότι θέλει να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο. Έδωσε έμφαση στη συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη, που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στα τέσσερα κράτη μέσα από τα συγκεκριμένα έργα που συζήτησαν.

Στην ευρωπαϊκή οικογένεια

“Δεν θυμάμαι να είχαμε άλλη φορά στην ιστορία τόσους υπεύθυνους ανθρώπους στις χώρες των Βαλκανίων. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τα Βαλκάνια από την Ευρώπη” δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Εκφράζοντας το πνεύμα της συνάντησης είπε ότι “θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φέρουμε τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου ανήκουν.

Ως πρωθυπουργός της χώρας που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με τη δραστηριότητα Γιούνκερ, αλλά και τις επισκέψεις Μογκερίνι και Τουσκ στην περιοχή. Σχολίασε ότι η Ά. Μέρκελ βρίσκεται στον σωστό δρόμο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη αυτής της περιοχής, για να προσθέσει ότι είναι πολύ εύκολο μια διένεξη να ανάψει ξανά στην περιοχή και πως, κάθε φορά που αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή των Βαλκανίων, αυτό “χτυπάει” αμέσως και σε άλλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Κοινή ομάδα εργασίας

Τις ευχαριστίες του προς τους τρεις αρχηγούς για την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή οδό της Σερβίας εξέφρασε ένθερμα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ανακοίνωσε τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας από τους υπουργούς Μεταφορών για τη συγκεκριμενοποίηση των κοινών έργων μιλώντας για τη συνεργασία ενόψει και της συνάντησης “16 συν 1” της Σόφιας, τον Ιούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL