Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Κοινοί προβληματισμοί, συλλογικό σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινοί προβληματισμοί, συλλογικό σχέδιο

Ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στην έξοδο από το Μνημόνιο και η επόμενη ημέρα για τη χώρα βρέθηκαν στο κυρίως μενού της χθεσινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τριάντα βουλευτές πήραν τον λόγο και έθεσαν ερωτήσεις στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών που ενημέρωσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Την εισήγηση του πρωθυπουργού διαδέχτηκαν οι ενημερώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Το οικονομικό επιτελείο ανέλυσε στους βουλευτές τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και την πορεία της διαπραγμάτευσης ενώ τέθηκαν ερωτήματα για σειρά θεμάτων, με τα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο να μονοπωλούν τη συζήτηση.

Σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο., τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μετέφεραν μια αισιόδοξη διάσταση ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μέσα στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Όπως σημειώθηκε, στην Κ.Ο. κανείς δεν πανηγυρίζει και κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι εύκολα, ωστόσο είναι κοινή πεποίθηση ότι κάθε χρόνος που περνά δημιουργεί αισιόδοξες συνθήκες και καλυτερεύει τα πράγματα.

Στο πλαίσιο της πλούσιας και διεξοδικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε δεν έλειψαν οι προβληματισμοί, κυρίως όσον αφορά την περικοπή στις συντάξεις από 1.1.2019. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση αυτού του μέτρου, επικαλούμενοι τη θετική απόδοση της οικονομίας, με πρόσφατο παράδειγμα το υπερπλεόνασμα 4% που ανακοίνωσε η Eurostat για το 2017. Παράλληλα, διατυπώθηκαν προβληματισμοί όσον αφορά την πώληση λιγνιτικών μονάδων, κυρίως από βουλευτές των συγκεκριμένων περιφερειών όπου λειτουργούν οι μονάδες, με βασικό ζήτημα την ανάγκη διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των οφελών για τις τοπικές κοινωνίες.

"Οι προβληματισμοί είναι κοινοί και η προσπάθεια και το συλλογικό σχέδιο προφανώς υπηρετούνται από όλους" ανέφερε το προεδρείο της Κ.Ο. μετά τη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για ενστάσεις και προβληματισμούς που εντάσσονται στη γενικότερη συζήτηση και έχουν διατυπωθεί και στον δημόσιο λόγο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κρίθηκε σημαντικό ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και για να επιτευχθεί αυτό αναμένονται από το υπουργείο Οικονομικών δύο νομοσχέδια που αφορούν το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι υπάρχει πλέον ένα θετικό κλίμα για τη χώρα μας από το εξωτερικό και ότι η δέσμευση της Ελλάδας παραμένει στην κατεύθυνση του να εργαστεί και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. "Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. Σχολιάζοντας τις διαφορετικές απόψεις που έχουν καταγράφει από τους θεσμούς, μίλησε για αναμενόμενη κριτική που εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της τέταρτης αξιολόγησης και της εξόδου από τα Μνημόνια.

Τη συζήτηση απασχόλησε και το ζήτημα του ΔΝΤ, με τη θέση πως η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνη της να αποτελεί κοινό τόπο, κάτι που είχε αναφέρει και ο Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου νωρίτερα. Μια αντίληψη που ενισχύεται από την αναγνώριση των λανθασμένων προβλέψεων από το ίδιο το Ταμείο. "Η χώρα μας έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι σειρά του Ταμείου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, να αποφασίσει τι θα κάνει" σημείωσαν πολλοί βουλευτές.

Διαβούλευση και στο κόμμα

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης παρουσίασε τη σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης», που αναμένεται να έρθει στη δημοσιότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να δοθεί αρκετός χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση, θέμα που θα απασχολήσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που αποφασίστηκε να διεξαχθεί τον Μάιο. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε για το αναπτυξιακό σχέδιο, σημειώνοντας ότι αποτελούν μια ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Ν. Φίλης: Μεσίτης της ιδιωτικής ασφάλισης ο Μητσοτάκης

Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο Ν. Φίλης με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο του "Φιλελεύθερου" περί "θεάτρου για τις συντάξεις". "Το ότι η Ν.Δ. και ο φιλικός της Τύπος 'δίνουν τα ρέστα τους' για να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις μαρτυρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της έχει μετατραπεί σχεδόν σε μεσίτη της ιδιωτικής ασφάλισης, που η περαιτέρω εξάπλωσή της προϋποθέτει την κατεδάφιση του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος". "Αυτό, πράγματι, δεν είναι θέατρο" σημειώνει ο Ν. Φίλης, προσθέτοντας πως "είναι το αληθινό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της σκληρά νεοφιλελεύθερης Ν.Δ.".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL