Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νομοθετούνται τα κίνητρα για καταγγελία εργοδότη που έχει αδήλωτο εργαζόμενο

Το Μάιο αυτόματα η διόρθωση για την παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ, καμία ανάγκη αίτησης

Η κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται μετά τον Αύγουστο, με μία «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα, «σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετική, να ασκείς πολιτική ειδικά στο πεδίο κυρίως των εργασιακών αλλά και του ασφαλιστικού, με ελευθερία. Στα εργασιακά συγκρούονται δύο αντίρροπες θέσεις, η δική μας και αυτή που εκφράζεται κυρίως μέσω του ΔΝΤ», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.  Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Εργασίας μία συνέντευξη εφ ολης της υλης στο ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο 105,05.

Από την μία πλευρά, «η δική μας λέει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί στα συντρίμμια της εργασίας, αλλά μόνο με προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, κάλυψη των "τυφλών σημείων" του συστήματος (που υπήρχαν και πριν την κρίση), εφόσον υπάρχουν και ισχυροί θεσμοί συλλογικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου ο πλούτος που παράγεται να μπορεί να διανέμεται στους εργαζόμενους».

Από την άλλη, «η νεοφιλελεύθερη άποψη κυρίως του ΔΝΤ (όχι αποκλειστικά) λέει συνοπτικά ότι η ανάπτυξη και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συμπίεση του εργασιακού κόστους και των εργασιακών δικαιωμάτων. Έχει αποδειχθεί πια όχι απλώς κοινωνικά επιζήμια αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική», όπως είπε.

Για την τέταρτη αξιολόγηση, όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, «υπάρχουν κάποια θέματα, αλλά δεν θα τα χαρακτήριζα ιδιαιτέρως κρίσιμα, όπως ήταν κυρίως στη δεύτερη αξιολόγηση. Έχει εκπονηθεί μελέτη για το ρόλο της διαιτησίας και του ΟΜΕΔ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το ζήτημα θα το συζητήσουμε με τους θεσμούς, με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ ότι στην Ελλάδα το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Για το ασφαλιστικό αφορούν κυρίως ζητήματα υλοποίησης της μεταρρύθμισης, όχι πολιτικής», διευκρίνισε η ίδια.
Έρχεται το νέο πλαίσιο για τα πρόστιμα στην αδήλωτη εργασία

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί πιθανότατα «την επόμενη εβδομάδα, το δεύτερο σε ενάμιση χρόνο αποκλειστικά "δικής μας ιδιοκτησίας", με ρυθμίσεις για την προστασίας των εργαζόμενων και άλλες ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη, (μετά από αυτό του Σεπτεμβρίου του 2017 για την απλήρωτη, την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία)».

«Στις εμβληματικές αλλαγές του δεύτερου αυτού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου, από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα, θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο». Συγκεκριμένα:
    • 7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση
    • 5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση
    • 3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση

«Ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής είμαστε πολύ αυστηροί και το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων», όπως ξεκαθάρισε.
Με την μεταρρύθμιση αυτή «δίνουμε πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν συμβάσεις εργασίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον», όπως τόνισε.

Το Μάιο αυτόματα η διόρθωση για την παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ, καμία ανάγκη αίτησης

Για το θέμα των παρακρατήσεων στις επικουρικές, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «από το 2010 ήδη υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό και ως προς τα έσοδα στο ΑΚΑΓΕ. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε παρακράτηση στις επικουρικές σε ένα ποσό που δεν ήταν το πραγματικά καταβαλλόμενο στον συνταξιούχο, όπως θα ήταν το ορθό».

«Τώρα που έχουμε πλέον τη δημοσιονομική ευχέρεια, στις συντάξεις Μαΐου, οι συνταξιούχοι θα δουν την ορθή παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές και δεν θα συνεχίσει όπως γινόταν», διαβεβαίωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Τόνισε επίσης ότι οι δικαιούχοι «δεν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να γίνει αυτή η διόρθωση, γίνεται αυτόματα και το υπουργείο Εργασίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, έχει διορθωθεί ήδη».

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και στην καταβολή αναδρομικών ποσών που είχαν παρακρατηθεί, τα οφειλόμενα του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Θα γίνει εντός των επόμενων μηνών, να μην υπάρχει ανησυχία», κατέληξε.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο