Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Πόσο φοβάται τελικά τη δημοκρατία η Νέα Δημοκρατία;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πόσο φοβάται τελικά τη δημοκρατία η Νέα Δημοκρατία;"

Το παλιό εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση αποτυπώνει μία πλειοψηφία που δεν είναι πραγματική, στο νέο θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλίδες για να βγαίνουν αποφάσεις μέσα από διάλογο, τόνισε η αρμόδια θεμάτων αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Κνήτου μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο. Με την μετάθεση του χρόνου των εκλογών ώστε να μην συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, θα αποφευχθούν σοβαρά πρακτικά προβλήματα, όπως αυτά με τους ετεροδημότες το 2014, σημείωσε η ίδια.

Στις αιτιάσεις περί «μπερδέματος της κατάστασης» στους ΟΤΑ με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η κ. Κνήτου (μέλος επίσης της Πολιτικής Γραμματείας) είπε «θα αναγκαστώ να απαντήσω με ένα επιχείρημα που ακούστηκε πρόσφατα, ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει τις δικές της δυνάμεις στους ΟΤΑ, προφανώς θα έπρεπε να προχωρήσει στα γνωστά εκλογομαγειρέματα, με ένα σύστημα που θα ευνοούσε άλλες δυνάμεις, με μικρότερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση, να πάει σε μία άλλου τύπου μορφή ενισχυμένου εκλογικού συστήματος. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την πραγματικότητα».

«Πρέπει να μας προβληματίσει το ερώτημα, "πόσο φοβάται τελικά τη δημοκρατία η Νέα Δημοκρατία;", όπως αποδείχθηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά.

«Η εφαρμογή ενός νέου εκλογικού συστήματος δεν είναι απλή, ενδεχομένως το πρώτο διάστημα εφαρμογής του να δημιουργήσει και κάποια θέματα, γιατί δεν έχουμε μάθει να συζητάμε και να λύνουμε τα τοπικά ζητήματα συλλογικά. Το παλιό σύστημα όμως αποτυπώνει μία πλειοψηφία που δεν είναι πραγματική. Την πρώτη Κυριακή είχαμε έναν αριθμό δημοτικών συμβούλων που εκλέγονταν, την δεύτερη Κυριακή όποιο ποσοστό και αν είχε πάρει αρχικά ο δήμαρχος, θα είχε το 60% των δημοτικών συμβούλων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική βούληση των πολιτών», όπως τόνισε.

Η κ. Κνήτου προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα επιτρέπουν να βγαίνουν αποφάσεις, μέσα από διάλογο με το σύνολο των συμβούλων και των δημοτικών παρατάξεων. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε μία κουλτούρα διαλόγου, κυρίως στα βασικά ζητήματα που έχει κάθε τόπος. Αλοίμονο εάν σε αυτά δεν μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη και να καταλήξουμε σε αποφάσεις σε αυτά. Πρέπει να αλλάξει η λογική, που είχαμε και εμείς κατά διαστήματα, δεν μπορεί στα δημοτικά συμβούλια να είσαι αντιπολίτευση χωρίς πρόταση. Επίσης, πρέπει να ελέγχεται περισσότερο η στάση κάθε παράταξης και κάθε εκπροσώπου της, από την ίδια την κοινωνία. Να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να περιφρουρήσουν τη Δημοκρατία».

Προσέθεσε επίσης ότι «εκτός από αυτή την μεταρρύθμιση, στο πεδίο της αλλαγής του εκλογικού νόμου χρειάζονται και μία σειρά άλλα μέτρα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η αφετηρία, προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει επιτέλους να ακολουθήσει το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων. Πρέπει να υπάρχει Αυτοδιοίκηση με την έννοια της αυτοδιοίκησης, με τρεις φορείς άσκησης πολιτικών, το κράτος, ο Β΄ και ο Α΄ βαθμός αυτοδιοίκησης. Εκεί, οι αρμοδιότητες πρέπει να είναι σαφείς και διακριτές. Πρέπει να μπει σε πορεία θεσμοθέτησης, γι' αυτό άλλωστε το νομοσχέδιο ονομάζεται "Κλεισθένης Ι"».

Εξάλλου, χαρακτήρισε προσχηματική την αιτίαση για την έλλειψη πόρων στους Δήμους. «Η αλλαγή εκλογικού συστήματος είναι κομβικό ζήτημα, που θα αλλάξει και το διεκδικητικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, θα μπορούν ευρύτερες συσπειρώσεις να διεκδικήσουν αυτά που πρέπει στις περιοχές τους, να εκφράζουν με συλλογικότερο τρόπο την αγωνία και τις ανάγκες των δημοτών. Είναι προσχηματικό να τα βάζουμε σε αντιπαράθεση αυτά τα δύο».

Για την μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Οκτώβριο και τα σενάρια περί τριπλής κάλπης (βουλευτικές, δημοτικές, περιφερειακές εκλογές), η κ. Κνήτου είπε ότι «δεν είμαστε σε αυτή τη λογική. Είχαμε πει ότι οι κοινές εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) έχουν διαφορετικό πολιτικό διακύβευμα, έχουν διαφορετική απεύθυνση, κάτι που δημιουργεί στρεβλώσεις».

«Υπάρχουν και σοβαρά πρακτικά προβλήματα. Ας μας πουν γιατί δεν τα αντιμετώπισαν την προηγούμενη φορά που έγιναν κοινές εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), όταν στέρησαν το δικαίωμα σε χιλιάδες ετεροδημότες που υποχρεώθηκαν να μείνουν στους τόπους που είχαν δηλώσει, να μην μπορούν ταυτόχρονα να ψηφίσουν όπου έγιναν εκλογές ή περιφερειακές και τη δεύτερη Κυριακή», όπως θύμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL