Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κείμενο των "53+" / Κείμενο των "53+": ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κείμενο των "53+" / Κείμενο των "53+": ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών

Την πρότασή τους για την κομματική λειτουργία και τη σχέση με την κυβέρνηση συζήτησαν τα μέλη της πρωτοβουλίας των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμενο σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

"Είναι ανάγκη", σημειώνεται στο κείμενο που δημοσιεύεται στο Commonality.gr, "να βαδίσουμε προς ένα μαζικό, δημοκρατικό, ως προς τη λειτουργία του, κόμμα, με διακριτό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση, με το δικό του ειδικό βάρος στη διαμόρφωση των πραγμάτων. Ένα κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση, τη γειώνει κοινωνικά, αλλά και αποτελεί τη συνείδησή της". Όπως υποστηρίζουν οι 53+, το κόμμα δεν πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα του προς την κυβέρνηση, αλλά προς την κοινωνία και τις ανάγκες της και να πραγματοποιήσει "στροφή προς την κοινωνία με μαζικό προσανατολισμό, στρατηγική συγκρότησης κοινωνικών μετώπων και ανάδειξη μαζικών κοινωνικών στελεχών". Έτσι, τονίζουν, δεν είναι εξάρτημα του κράτους, αλλά "κόμμα της κοινωνίας", "και ειδικά εκείνου του τμήματος που επιθυμούμε να εκπροσωπούμε".

Ως προς τα οργανωτικά προβλήματα, οι 53+ υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης των καταστατικών αρχών, την επιστροφή του ρόλου των μελών στο προσκήνιο με την καταγραφή και αξιοποίηση των προτάσεών τους προς την Κεντρική Επιτροπή, την Π.Γ. αλλά και την κυβέρνηση. Τονίζεται ακόμη ότι πρέπει να επανεξεταστεί η μέθοδος των διαδικασιών λήψης υπουργικών πρωτοβουλιών. "Ο τρόπος που λαμβάνονται αυτές συμβάλλει στην πρόσληψη μιας απαξίωσης όλων εκείνων των θέσεων που συνδιαμορφώσαμε με μεγάλο κόπο και προσπάθεια τις τελευταίες δεκαετίες" σημειώνουν, τονίζοντας πως "α υτά γράφονται έχοντας συνυπολογίσει πλήρως τους περιορισμούς που έχουμε ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των θέσεών μας στις σημερινές συνθήκες των Μνημονίων. Οφείλουμε όμως να αντισταθούμε στην 'εύκολη' αμφισβήτησή τους".

"Διαχρονικά έχει αποδειχτεί, άλλωστε, ότι όποτε τηρήσαμε τις συλλογικές αποφάσεις μας, όποτε δώσαμε τη μάχη με σχέδιο και όραμα, κερδίσαμε" τονίζεται, ενώ αναφέρεται ότι "τα αρχηγοκεντρικά μοντέλα, καθώς και κάθε μοντέλο που τείνει προς αυτά, έρχονται σε αντίθεση με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας ταιριάζουν και είναι μακριά από τα οράματά μας, αλλά και από τις ανάγκες της κοινωνίας".

Ακόμη οι 53+ ζητούν να ανοίξει η συζήτηση για μια νέα οργανωτική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή οργανωτική εμπειρία των κομμάτων της ευρείας Αριστεράς, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Τζ. Κόρμπιν και τους Ποδέμος.

Προτείνεται λοιπόν ένας "οδικός οργανωτικός χάρτης", ο οποίος θα βοηθάει στην επίλυση των πολιτικών και οργανωτικών προβλημάτων του κόμματος σήμερα, θα μπορεί να γίνει αποδεκτός από όλο το κόμμα, θα εξυπηρετεί τις τρέχουσες προκλήσεις του κόμματος, θα δίνει τη δυνατότητα "να ξαναπιάσουμε το νήμα με τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής που μας έφερε ώς εδώ" και θα δίνει τη δυνατότητα "να περισώσουμε ή και να επεκτείνουμε τους δεσμούς μας την κοινωνική συμμαχία, που εκφράσαμε στη νικηφόρο πορεία μας και θα ανοίγει διαύλους με τη δυναμική της κοινωνίας, πράγμα απολύτως απαραίτητο για κάθε κόμμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL