Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Εμμονή Μητσοτάκη κατά της απλής αναλογικής και υπέρ ιδιωτών στους ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμμονή Μητσοτάκη κατά της απλής αναλογικής και υπέρ ιδιωτών στους ΟΤΑ

Το βήμα του κοινού συνεδρίου δημάρχων και περιφερειαρχών αξιοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης για να αποσπάσει το χειροκρότημα των “γαλάζιων” αιρετών, υποσχόμενος ότι, εφόσον εκλεγεί, θα καταργήσει την απλή αναλογική. Την ίδια στιγμή, ενώ δεν δεσμεύτηκε για αύξηση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ, προέτρεψε τους αιρετούς σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Ηχηρή ήταν η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αφενός ότι εχθρεύεται τη γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών κοινωνιών, αφετέρου ότι προωθεί “διαπλεκόμενη μοιρασιά”. Αποστάσεις από την αντιπαράθεση πήρε η Φ. Γεννηματά, την ώρα μάλιστα που οι αιρετοί προσανατολίζονται σε νέο κοινό συνέδριο, όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπερασπιστής του μικρότερου κράτους

Ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πλήξει το “συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο” των ΟΤΑ με “εργαλείο” την απλή αναλογική, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως υπερασπιστής “του βασικού δημοκρατικού κυττάρο της κοινωνίας”, προεξοφλώντας, ταυτόχρονα, ότι εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν νωρίτερα, η απλή αναλογική θα καταργηθεί από τον ίδιο. Βέβαια, με μικρό καλάθι προσήλθε στο κατά πλειοψηφία ακροατήριό του υποστηρίζοντας πως με τις περικοπές πόρων στην Αυτοδιοίκηση οι ΟΤΑ έμαθαν να κάνουν “αυτό που πρέπει να μάθει και το κράτος”, δηλαδή “να πετυχαίνει περισσότερα με λιγότερα”. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκρινε το “μικρότερο, επιτελικό κράτος” με τον ισχυρισμό ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες θα γίνουν “ισχυρότερες”. Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποστήριξε πως αυτή πρέπει να διατηρήσει μόνο τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το σύνταγμα και οι υπόλοιπες να εκχωρηθούν στους ΟΤΑ, χωρίς όμως να μπαίνει στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Άνοιγμα στους ιδιώτες

Θέλοντας να δώσει στίγμα παροχών, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλεσε τους αιρετούς “φίλους” και “εταίρους”, σπεύδοντας να δεσμευτεί για σύσταση Ταμείου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κρατικούς πόρους. Αγνόησε, όμως, ότι ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο προγράμματα χρηματοδότησης προγραμμάτων για τους ΟΤΑ (βλ. Φιλόδημος Ι και ΙΙ) ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης προέτρεψε τους αιρετούς για συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενος παραδείγματα δήμων που αξιοποιούν συμβάσεις με ιδιώτες στην αποκομιδή απορριμμάτων. Παραγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι ήταν αίτημα των δημάρχων το μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, έσπευσε να μιλήσει για “κυβερνητικές μεθοδεύσεις” ως προς τη διαδικασία πρόσληψης που συνδέονται με “αδιαφανείς διαδικασίες” στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 8.166 μονίμων υπαλλήλων στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Επίθεση Μητσοτάκη στους εργαζόμενους

Σφοδρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών κάνοντας λόγο για “προσβλητική” επίθεση Μητσοτάκη στη διαδικασία του ΑΣΕΠ και στους 130.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και των εργαζομένων στους δήμους. Υπενθύμισε ότι παρά την επίθεση φιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, “η έμπρακτη πτυχή της ήταν επί υπουργίας του η διάλυση της δημοτικής αστυνομίας, η απόλυση των σχολικών φυλάκων και η διατήρηση του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις. “Με αυτή την πολιτική 'προίκα' η Νέα Δημοκρατία θέλει, υποτίθεται, να ισχυροποιήσει την υποστελεχωμένη Αυτοδιοίκηση και να πετύχει, δήθεν, την αποκέντρωση” σημείωσε.

Ενώ στην εμμονή Μητσοτάκη για συνεργασία των ΟΤΑ με τον ιδιωτικό τομέα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών απάντησε: “Η ιδιωτικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν συνιστά ισχυροποίησή της”. “Με αυτή την ακραία και αγοραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ελπίδα, ούτε η χώρα συνολικά” επισήμανε προσθέτοντας: “Ο 'φάρος' του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί, τελικά, το καράβι της Αυτοδιοίκησης στα βράχια της ξεπερασμένης διακυβέρνησης των προηγούμενων δεκαετιών με τη διαπλεκόμενη μοιρασιά μεταξύ εκείνων που 'ξέρουν καλύτερα'”.

ΣΥΡΙΖΑ: Προωθεί “διαπλεκόμενη μοιρασιά”

Στο δε θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επέκρινε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι “εχθρεύεται κάθε έννοια σύνθεσης”, “επικηρύσσοντας την απλή αναλογική” και “διεκδικώντας τον ρόλο του κύριου εκφραστή μιας αυστηρά μονοπαραταξιακής λογικής”. “Αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική υποστηρίζοντας ότι αποτελεί “αίτημα των τοπικών κοινωνιών”. Απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη, τόνισε πως “είναι απαραίτητη η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να διεξαχθούν με αυτό το σύστημα, ανεξαρτήτως των ονείρων που κάνει ο επικεφαλής της Ν.Δ.”. Ενώ για επιθυμία του Κυρ. Μητσοτάκη για διεξαγωγή εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σκωπτικά: “Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο, ιδίως εν όψει θέρους”.

Αποστάσεις παίρνει η Φ. Γεννηματά

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου εμφανίστηκε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά στον διάλογο που έχει ανοίξει για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. “Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις” υπογράμμισε η Φ. Γεννηματά, προσθέτοντας: “Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τον θεσμό και όχι να του προσθέσουμε νέα προβλήματα, οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του”. “Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον 'Κλεισθένη'” είπε. Επιχειρώντας να θέσει διαχωριστικές γραμμές προς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., η Φ. Γεννηματά ισχυρίστηκε πως “ο πρωθυπουργός τρέχει παντού στη χώρα μοιράζοντας έργα, ψιχία, υποσχέσεις, ενώ η κυβέρνησή του σχεδιάζει γενικόλογες και πρόχειρες προτάσεις που τις βαφτίζει αναπτυξιακά προγράμματα”. Επέκρινε, παράλληλα, τη Ν.Δ. ότι “περιορίζεται στο 'λιγότερο κράτος' με ό,τι αυτό σημαίνει”. Πρόκρινε την πλήρη εφαρμογή του 'Καλλικράτη' “με την απόδοση των οφειλόμενων πόρων” και τον περιορισμό ανούσιων ελέγχων και δαιδαλωδών διαδικασιών. Επανέφερε στο προσκήνιο το πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ” που προβλεπόταν από τον 'Καλλικράτη', αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Υποστήριξε την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων που αφορούν μεταξύ άλλων την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην εκπαίδευση.

Απλή αναλογική όπως και στα συνδικάτα

Δυναμική ήταν η παρέμβαση της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, η οποία από το βήμα του συνεδρίου κάλεσε τους αιρετούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να μην διαιωνίζονται οι ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ δήμων και περιφερειών. Ενώ για το θέμα της απλής αναλογικής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Νόμο 1268/1982 για την αναλογική εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα, υποστηρίζοντας πως “η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της απλής αναλογικής, όπως έγινε και τη δεκαετία του 1980 στον συνδικαλισμό”.

Νέο συνέδριο ετοιμάζουν οι αιρετοί

Το ραντεβού τους αποφάσισαν να ανανεώσουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες όταν θα έχουν στα χέρια τους το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επικυρώνοντας με ευρεία πλειοψηφία σε ψήφισμά τους την αντίθεσή τους στην απλή αναλογική. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, στη Λαϊκή Ενότητα, ενώ η παράταξη Ιωακειμίδη διαφοροποιήθηκε τασσόμενη υπέρ της απλής αναλογικής με δικλείδες που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Επί του κειμένου για τη μετάβαση στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας πως οι θέσεις δεν είναι επαρκώς επεξεργασμένες, ενώ οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΚΚΕ και ΛΑΕ καταψήφισαν καταθέτοντας δικές τους προτάσεις.

Πάντως, στο πρώτο κοινό συνέδριο διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση κυρίως ως προς τον ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς αίτημα των αιρετών αποτελεί μέρος των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων να περάσουν είτε στις περιφέρειες είτε στους δήμους, ενώ να διατηρηθεί σε αυτήν μόνο ο έλεγχος νομιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL