Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το 65% θεωρεί ότι η Novartis είναι σκάνδαλο

Έρευνα της Alco * Μόλις το 16% πείθεται από τη Ν.Δ. ότι πρόκειται περί σκευωρίας... * Ένας στους δύο τάσσεται υπέρ κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό και αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να μην περιέχει τον όρο "Μακεδονία"

Περαιτέρω κλείσιμο της ψαλίδας -με τη Ν.Δ. να έχει 88% συσπείρωση έναντι 47% του ΣΥΡΙΖΑ-, ρεαλιστική αντιμετώπιση του "Μακεδονικού" και πλειοψηφική αντίληψη στην κοινωνία ότι Novartis - ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν σκάνδαλα, που μάλιστα δεν θα είχαν αποκαλυφθεί με μια άλλη κυβέρνηση, δείχνει δημοσκόπηση της Alco για το News 24/7, η οποία διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 16 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων σε ολόκληρη την επικράτεια με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Η "σκευωρία" δεν πείθει

Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι υποθέσεις Novartis - ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούν σκάνδαλα στα οποία μετείχαν και πολιτικά πρόσωπα, ενώ η κεντρική γραμμή της Ν.Δ. ότι πρόκειται για σκευωρία της κυβέρνησης πείθει μόλις το 16% -άρα δεν πείθει...

Ενδιαφέρον έχει το ότι η πλειονότητα (43%) πιστεύει ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα είχαν αποκαλυφθεί αν κυβερνούσε τον τόπο μια άλλη κυβέρνηση, ενώ μόλις το 25% θεωρεί ότι θα φτάναμε σε αποκάλυψη και με άλλη κυβέρνηση...

Εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα

Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε άλλη κυβέρνηση για θέματα διαφθοράς φαίνεται και από τις συγκρίσεις που καλούνται να κάνουν οι πολίτες μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη. Ενώ το 27% θεωρεί ότι ταιριάζει στον πρωθυπουργό ο όρος "πολεμάει τη διαπλοκή", για τον πρόεδρο της Ν.Δ. αντίστοιχη πεποίθηση έχει μόλις το 13%...

Αντίστοιχη εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα δείχνουν οι πολίτες και όταν ερωτώνται σε ποιον ταιριάζει περισσότερο ο χαρακτηρισμός "Έχει καλές σχέσεις με τους εταίρους μας": Το 31% "ψηφίζει" Τσίπρα έναντι 28% Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, το 24% θεωρεί ότι η φράση "Νοιάζεται για τους απλούς ανθρώπους" ταιριάζει στον πρωθυπουργό ενώ στον Κυρ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι ταιριάζει το 12%. Ισοπαλία στη φράση "Μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση": 18% βλέπει Μητσοτάκη, 17% Τσίπρα.

"Όχι" πρόωρες εκλογές

Το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης υπολείπεται του πρωθυπουργού έχει επίπτωση τελικά και όταν τίθεται το ερώτημα αν είναι καλό για τη χώρα να γίνουν μέσα στο 2018 βουλευτικές εκλογές. "Όχι" απαντά το 49% έναντι 33% "ναι".

Θα υπάρχει το "Μακεδονία"

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, βάσει της έρευνας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (50%) θεωρεί ότι τα ελληνικά συμφέροντα "εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα ισχύει έναντι όλων" και όχι από τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος (32%). Παράλληλα, ένας στους δύο (το 51%) απαντά αρνητικά στο ερώτημα "Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει από τη διαπραγμάτευση όνομα χωρίς τη λέξη 'Μακεδονία';" δείχνοντας έτσι ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα.

Κλείνει η ψαλίδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ν.Δ. συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21,4% -ακριβώς το ίδιο ποσοστό που εμφανιζόταν και στην προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας- ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 0,2% και φθάνει στο 16,7% του δείγματος. Στο 6% η Χ.Α., στο 5,4% το Κίνημα Αλλαγής, στο 5,3% το ΚΚΕ, ενώ κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται ΑΝ.ΕΛΛ. (1,8%), Ένωση Κεντρώων (1,8%), ΛΑΕ (2,5% από 2% τον Φεβρουάριο) και Πλεύση Ελευθερίας (1,3%).

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων. Και δεύτερον -και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο