Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Το 65% θεωρεί ότι η Novartis είναι σκάνδαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το 65% θεωρεί ότι η Novartis είναι σκάνδαλο

Περαιτέρω κλείσιμο της ψαλίδας -με τη Ν.Δ. να έχει 88% συσπείρωση έναντι 47% του ΣΥΡΙΖΑ-, ρεαλιστική αντιμετώπιση του "Μακεδονικού" και πλειοψηφική αντίληψη στην κοινωνία ότι Novartis - ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν σκάνδαλα, που μάλιστα δεν θα είχαν αποκαλυφθεί με μια άλλη κυβέρνηση, δείχνει δημοσκόπηση της Alco για το News 24/7, η οποία διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 16 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων σε ολόκληρη την επικράτεια με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Η "σκευωρία" δεν πείθει

Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι υποθέσεις Novartis - ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούν σκάνδαλα στα οποία μετείχαν και πολιτικά πρόσωπα, ενώ η κεντρική γραμμή της Ν.Δ. ότι πρόκειται για σκευωρία της κυβέρνησης πείθει μόλις το 16% -άρα δεν πείθει...

Ενδιαφέρον έχει το ότι η πλειονότητα (43%) πιστεύει ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα είχαν αποκαλυφθεί αν κυβερνούσε τον τόπο μια άλλη κυβέρνηση, ενώ μόλις το 25% θεωρεί ότι θα φτάναμε σε αποκάλυψη και με άλλη κυβέρνηση...

Εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα

Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε άλλη κυβέρνηση για θέματα διαφθοράς φαίνεται και από τις συγκρίσεις που καλούνται να κάνουν οι πολίτες μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη. Ενώ το 27% θεωρεί ότι ταιριάζει στον πρωθυπουργό ο όρος "πολεμάει τη διαπλοκή", για τον πρόεδρο της Ν.Δ. αντίστοιχη πεποίθηση έχει μόλις το 13%...

Αντίστοιχη εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα δείχνουν οι πολίτες και όταν ερωτώνται σε ποιον ταιριάζει περισσότερο ο χαρακτηρισμός "Έχει καλές σχέσεις με τους εταίρους μας": Το 31% "ψηφίζει" Τσίπρα έναντι 28% Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, το 24% θεωρεί ότι η φράση "Νοιάζεται για τους απλούς ανθρώπους" ταιριάζει στον πρωθυπουργό ενώ στον Κυρ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι ταιριάζει το 12%. Ισοπαλία στη φράση "Μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση": 18% βλέπει Μητσοτάκη, 17% Τσίπρα.

"Όχι" πρόωρες εκλογές

Το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης υπολείπεται του πρωθυπουργού έχει επίπτωση τελικά και όταν τίθεται το ερώτημα αν είναι καλό για τη χώρα να γίνουν μέσα στο 2018 βουλευτικές εκλογές. "Όχι" απαντά το 49% έναντι 33% "ναι".

Θα υπάρχει το "Μακεδονία"

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, βάσει της έρευνας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (50%) θεωρεί ότι τα ελληνικά συμφέροντα "εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα ισχύει έναντι όλων" και όχι από τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος (32%). Παράλληλα, ένας στους δύο (το 51%) απαντά αρνητικά στο ερώτημα "Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει από τη διαπραγμάτευση όνομα χωρίς τη λέξη 'Μακεδονία';" δείχνοντας έτσι ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα.

Κλείνει η ψαλίδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ν.Δ. συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21,4% -ακριβώς το ίδιο ποσοστό που εμφανιζόταν και στην προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας- ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 0,2% και φθάνει στο 16,7% του δείγματος. Στο 6% η Χ.Α., στο 5,4% το Κίνημα Αλλαγής, στο 5,3% το ΚΚΕ, ενώ κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται ΑΝ.ΕΛΛ. (1,8%), Ένωση Κεντρώων (1,8%), ΛΑΕ (2,5% από 2% τον Φεβρουάριο) και Πλεύση Ελευθερίας (1,3%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL