Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η Αθήνα καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα / Επικίνδυνα παιχνίδια με τη σημαία, "γκρίζο" σχέδιο από τον Γιλντιρίμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αθήνα καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα / Επικίνδυνα παιχνίδια με τη σημαία, "γκρίζο" σχέδιο από τον Γιλντιρίμ

Ακόμα ένα επεισόδιο προστέθηκε χθες στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να κατηγορεί τη χώρα μας για "προβοκάτσια και προκλήσεις" και να επιδιώκει να επαναφέρει συζήτηση περί "γκρίζων ζωνών". "Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των 'γκρίζων ζωνών' ούτε αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας" διαμηνύει σε υψηλούς τόνους η Αθήνα. Αφορμή στάθηκε η τουλάχιστον ύποπτη ενέργεια τριών νεαρών, οι οποίοι ξεκίνησαν την Παρασκευή με σκάφος από τους Φούρνους και τοποθέτησαν ελληνικές σημαίες στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος καθώς και σε άλλες τέσσερις βραχονησίδες όπως δήλωσε ένας εξ αυτών.

Όπως υποστήριξε ο Μπ. Γιλντιρίμ, πρόκειται για "ακαθόριστες βραχονησίδες", με την επισήμανση ότι η τουρκική ακτοφυλακή παρενέβη και κατέβασε τη σημαία, παρομοιάζοντάς τες μάλιστα με τα Ίμια. "Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος" δηλώνει η Αθήνα έπειτα από ενημέρωση του πρωθυπουργού από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

"Προκλητική και καταδικαστέα"

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των 'γκρίζων ζωνών', ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας" διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τις νέες προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ. "Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα" είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον Τούρκο πρωθυπουργό "να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς" και υπογραμμιζοντας ότι όλο το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά επιλέγει να οξύνει την αντιπαράθεση.

Πρόκληση Γιλντιρίμ

Νωρίτερα, από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωνε ότι "η Ελλάδα προβαίνει ανά διαστήματα σε δραστηριότητες που σκοπεύουν στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση σε αυτές τις παραβιάσεις". Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ακαθόριστες βραχονησίδες. "Βλέπουμε γεγονότα παρόμοια με εκείνα στις βραχονησίδες Κάρντακ" σημείωσε και τόνισε ότι "υπήρξε μια απόπειρα τοποθέτησης ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς (σ.σ.: Χουρσίντ στους τουρκικούς χάρτες). Οι μονάδες της ακτοφυλακής έκαναν την απαραίτητη παρέμβαση και κατέβασαν εκείνη τη σημαία». "Η προσμονή μας είναι κανείς να μη σκεφτεί πως θα κάνουμε παραχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση στις de facto καταστάσεις" τόνισε ο Μπ. Γιλντιρίμ.

Η Άγκυρα να επανέλθει στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας

Κατηγορηματικός ήταν ο Δ. Τζανακόπουλος σχετικά με την υποτιθέμενη επέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής και την υποστολή της σημαίας από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με "ανεβοκατεβάσματα στις σημαίες" που έχουν συμβεί στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο περιστατικό μέχρι στιγμής. "Η κυριαρχία επί του ελληνικού εδάφους δεν εξαρτάται από κάτι τέτοιο. Είναι αναμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συνθήκες" πρόσθεσε.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την τουρκική προκλητικότητα. "Καλούμε την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας, πράγμα που θα είναι θετικό για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας" επισήμανε. "Δεν θεωρώ", πρόσθεσε, "πως η κλιμάκωση και η όξυνση, τις οποίες επιλέγει η τουρκική πλευρά, μπορούν να βοηθήσουν είτε εμάς είτε την ίδια την Τουρκία, η οποία νομίζω πως πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης".

Φ. Κουβέλης: Ακήρυχτος πόλεμος

"Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων έχουν καταντήσει συνηθισμένο, σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αεροπλάνα αλλά και τα πλοία μας στο Αιγαίο να υποχρεούνται να κάνουν τις αναχαιτίσεις" δήλωσε χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλης.

Επίθεση Τσαβούσογλου στον Καμμένο

Την ίδια στιγμή, από την Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, χαρακτηρίζοντας τον "ξεροκέφαλο, ακροδεξιό και λαϊκιστή", σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μάλιστα, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ. "Δεν θα πρέπει να κάνουν βήματα που θα εντείνουν τις σχέσεις μας και θα οδηγήσουν σε μια άνευ λόγου κρίση στο Αιγαίο" είπε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας πως "όταν το κάνουν όμως, παίρνουν απάντηση". "Ο λαϊκισμός δεν φέρνει κέρδη στην Ελλάδα. Σαν δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια θετική ατζέντα" κατέληξε.

Το περίεργο περιστατικό, η παρέα και οι τοπικές αρχές

Εφιαλτικες αναμνήσεις από τη μάυρη νύχτα των Ιμίων το 1996 ξυπνάει το επικίνδυνο περιστατικό που σημειώθηκε, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, πριν από λίγες ημέρες νοτιανατολικά των Φούρνων, ένα περιστατικό με "άρωμα" προβοκάτσιας δεδομένης της χρονικής συγκυρίας. Τη στιγμή δηλαδή που το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο είναι "στο κόκκινο" με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα, ερωτήματα προκαλεί η αντίδραση της  Άγκυρας, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την, υποτιθέμενη, επέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής μόλις χθες κι ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί το Καστελόριζο ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να εγκαινιάσει μονάδα αφαλάτωσης στο νησί.

Στις 13 Απριλίου η τοπική ιστοσελίδα Samos24 δημοσίευσε ρεπορτάζ και σχετικές φωτογραφίες τριών νεαρών από τους Φούρνους, οι οποίοι την Παρασκευή φέρονται να προσέγγισαν τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος και να ύψωσαν την ελληνική σημαία προς τιμήν του ιπτάμενου Γ. Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του λίγες ημέρες πριν, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται. Η βραχονησίδα, που δεν κατοικείται, ανήκει στο σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως "αμφισβητούμενες περιοχές".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις ενός εκ των πρωταγωνιστών στο Star, δεν τοποθετήθηκε μόνο μία σημαία στον Μικρό Ανθρωποφάγο, αλλά συνολικά πέντε σε γύρω βραχονησίδες και νησάκια, ενώ ισχυρίζεται πως η σημαία κατέβηκε από επιβαίνοντες "πολιτικού σκάφους", και όχι της ακτοφυλακής, την Κυριακή. "Η ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα κυματίζει κανονικά" σημείωσε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Φούρνων Γ. Μαρούσης, ο οποίος τόνισε ότι ήξερε για το περιστατικό μέσω των social media, αναφερόμενος σε "τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα".

Ωστόσο, οι αντιφάσεις την υπόθεση είναι αρκετές, καθώς χθες μεταδόθηκε ότι το σκάφος του Λιμενικού που βρέθηκε χθες στην περιοχή και τη συγκεκριμένη βραχονησίδα ανέφερε ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει ελληνική σημαία στον Μικρό Ανθρωποφάγο. Σε αντίθεση με άλλες τέσσερις βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους, όπου "υπήρχαν και υπάρχουν" ελληνικές σημαίες, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό ήταν γνωστό από την Παρασκευή στους Φούρνους, όπου μάλιστα παρουσιάστηκε ως "ηρωική πράξη". Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του Samos24 που δημοσίευσε από την πρώτη στιγμη τις φωτογραφίες: "Περηφάνια! Νεαροί Φουρνιώτες ύψωσαν τη γαλανόλευκη στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς" καθώς και "Μπράβο στα παλικάρια μας". Οι τρεις νεαροί φαίνεται πως κατάγονται από τους Φούρνους, αλλά κατοικούν στον Πειραιά.

Μάλιστα, οι ίδιοι δημοσίευσαν τις φωτογραφίες στο Facebook όπου διατηρούν προφίλ με εθνικιστικό περιεχόμενο, φωτογραφίες από περίστροφα και υβριστικά συνθήματα κατά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο είχε συλληφθεί στην Κάλυμνο ακροδεξιός που είχε επιχειρήσει να νοικιάσει σκάφος προκειμένου να μεταβεί στα Ίμια μία μέρα πριν από την τραγική επέτειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες έχουν ληφθεί πολύ αυξημένα μέτρα ετοιμότητας και επιφυλακής σε όλες της βραχονησίδες προκειμένου να αποφευχθούν νέες αντίστοιχες ανόητες και επικίνδυνες κινήσεις είτε από την Ελλάδα είτε από την Τουρκία. Άλλωστε, και το 1996 το επεισόδιο δεν ξεκίνησε από τον στρατό, αλλά από ιδιώτες, με τις ευλογίες μάλιστα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL