Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Αναπτυξιακό σχέδιο / Ο οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναπτυξιακό σχέδιο / Ο οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα

Στα χέρια των θεσμών -τα σχόλια των οποίων αναμένονται την επόμενη εβδομάδα- βρίσκεται το προσχέδιο του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα με στόχο να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια οκτώ χρόνια μετά. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στο EuroWorking Group της Πέμπτης, ενώ θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει τους θεσμούς ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον ένα σαφές και αξιόπιστο σχέδιο για να σταθεί στα πόδια της μετά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παρά τις αντιφατικές τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, το σχέδιο made in Greece ουδεμία σχέση έχει με Μνημόνιο αφού δεν γράφτηκε από κοινού με τους θεσμούς ούτε συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ουδεμία αντίδραση δεν υπάρχει από τους θεσμούς, αλλά ούτε ένδειξη για ενστάσεις και διαφωνίες, όπως γράφτηκε στον Τύπο.

Οι στρατηγικοί άξονες της επόμενης ημέρας

Πρόκειται για ένα στρατηγικό κείμενο που θα περιγράφει τους βασικούς στρατηγικούς άξονες πάνω στους οποίους η χώρα μας φιλοδοξεί να οικοδομήσει το σύστημα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για την κοινωνική πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό κινείται στα πρότυπα των αντίστοιχων κειμένων που εκπόνησαν Ιρλανδοί και Πορτογάλοι όταν ολοκλήρωσαν τα προγράμματα, καθώς δεν μπαίνει σε μεγάλη ανάλυση των αξόνων.

Βασικός πυρήνας του είναι ο στόχος της Αθήνας να αποτελέσει μια σαφή πυξίδα προς τις αγορές και τους επενδυτές για το τι μπορούν να αναμένουν από την κυβέρνηση την επόμενη περίοδο στο πεδίο της ανάπτυξης, ώστε οι όροι της «συνεργασίας» μαζί τους να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανείς και παράλληλα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες για την ανάπτυξη της μεταμνημονιακής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα εκ των θεμάτων που πραγματεύεται αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη στρατηγική αντιμετώπισης οριζόντιων ζητημάτων που επηρεάζουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα, όπως το νομικό και δικαστικό σύστημα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη Δημόσια Διοίκηση.

Το περιεχόμενο του σχεδίου δεν προέκυψε εν κενώ ούτε πίσω από κλειστές πόρτες. Αντίθετα, στηρίζεται σε μακρόχρονες επεξεργασίες από τα αρμόδια υπουργεία στους τομείς αρμοδιότητάς τους θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όπως το κτηματολόγιο και η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, λαμβάνει υπόψη την πείρα των περιφερειακών συνεδρίων και των κοινωνικών αναγκών, εξειδικεύοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις στο πεδίο της ανάπτυξης με την εργασία στο επίκεντρο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον πλουραλισμό στην παραγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL