Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Άνω κάτω η Ν.Δ. από τις υποδείξεις Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνω κάτω η Ν.Δ. από τις υποδείξεις Σαμαρά

Εσωκομματική “τρικυμία” προκαλεί στη Ν.Δ. η πρόταση Σαμαρά για συγκρότηση “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κινήματος Αλλαγής, επί τη βάσει της... συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, την ώρα που επισήμως η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της ισχυρής παρουσίας Σαμαρά και των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η κυριαρχία του “σαμαρικού” μπλοκ επί της “γραμμής” του κόμματος.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, από τις σελίδες της “Καθημερινής της Κυριακής”, προκάλεσε ενόχληση και δυσφορία ακόμη και στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προσβλέπει στη σύμπραξη με το Κίνημα Αλλαγής και τη Φ. Γεννηματά. Κι αυτό διότι, όσο κι αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέστη στο ιδρυτικό συνέδριο της Κεντροαριστεράς και κάλεσε την επικεφαλής της να συνειδητοποιήσει πως βρίσκονται “από την ίδια πλευρά”, η παρέμβαση Σαμαρά και η υπόμνηση του “κοινού παρελθόντος” που έχουν να υπερασπιστούν τα δύο κόμματα ήρθε μερικά μόλις 24ωρα μετά την πόρτα της Ν.Δ. που “έκλεισε” δημοσίως για τον Ευ. Βενιζέλο ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης.

"Απαραίτητος εταίρος"...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ερωτηθεί την περασμένη εβδομάδα (ρ/σ “Real FM”) αν θα δεχόταν τον Ευ. Βενιζέλο στο κόμμα και είχε απαντήσει κατηγορηματικά αρνητικά. Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς, με την παρέμβασή του, ουσιαστικά “υπέδειξε” στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο που είχε διαμορφώσει ο ίδιος και ο Ευ. Βενιζέλος ως συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί, την περίοδο 2012-2015. Προεξοφλώντας ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε “απαραίτητο εταίρο” το Κίνημα Αλλαγής για τη συγκρότηση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία του κόμματός του, ο Αντ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι “έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε” και χρησιμοποίησε την έννοια της “υπέρβασης” σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και την Κεντροαριστερά, αναφερόμενος στην παραδοσιακή αντιπαλότητα όταν κυριαρχούσε ο παλιός, μεταπολιτευτικός δικομματισμός.

Ηχηρές αντιδράσεις

Επισήμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης και όσα στελέχη απηχούν τη “γραμμή” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο, παρ’ ότι στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. επικράτησε “παγωμάρα” για την παρέμβαση Σαμαρά. Ωστόσο, δεν έλειψαν ούτε οι δημόσιες διαφωνίες, αλλά ούτε και τα “αδειάσματα” εκ μέρους κορυφαίων στελεχών, που κράτησαν αποστάσεις από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. “Ακόμη και από πλευράς τακτικής αν θέλετε, δεν θα ξεκινούσα μια συζήτηση με ποιον θα συνεργαστούμε και με ποιον όχι. Νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα τον ισχυρισμό μας περί αυτοδυναμίας στην ελληνική κοινωνία”, επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό “247” ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας, υποδεικνύοντας στον Αντ. Σαμαρά την αστοχία της πρότασής του. “Ο κ. Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψη του. Το άρθρο του την Κυριακή όμως περί μετεκλογικών συνεργασιών βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία τόσο με τη βάση της Ν.Δ. όσο και με τις δηλώσεις του προέδρου μας”, τόνισε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ν. Κακλαμάνης στον ρ/σ “Real FM”, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον ίδιο σταθμό και στον Ν. Χατζηνικολάου.

Αντώναρος: Ξένο σώμα

Ακόμη εντονότερους τόνους υιοθέτησε ο Ευ. Αντώναρος, πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, που χαρακτήρισε τον Αντ. Σαμαρά “ξένο σώμα που παίζει το δικό του βιολί και υποσκάπτει την προοπτική νίκης της Ν.Δ.”. “Για μια ακόμη φορά ο Αντώνης Σαμαράς αποδεικνύει ότι είναι ξένο σώμα στη μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη”, επισήμανε ο Ευ. Αντώναρος, χαρακτηρίζοντας το Κίνημα Αλλαγής ως “απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ”. “Γράφει στα παλιά του παπούτσια τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματος, υποσκάπτει την προοπτική νίκης, απλώνει χείρα βοηθείας στους εταίρους με τους οποίους σχημάτισε την εξαμβλωτική κυβέρνηση μετά τη συντριβή στις διπλές εκλογές του 2012”, συνέχισε ο κ. Αντώναρος, καλώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη “να δείξει την πόρτα εξόδου στον Αντ. Σαμαρά”, λέγοντάς του δημόσια ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Να... συμβιβάσει όλες τις απόψεις επιχείρησε, στον αντίποδα, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τσιάρας, λέγοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο” πως “η Ν.Δ. θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις ακόμη και αν έχει αυτοδυναμία μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL