Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Καθαρές συντεταγμένες για καθαρή έξοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρές συντεταγμένες για καθαρή έξοδο

Σε σταθερές ράγες βρίσκεται πλέον η διαδικασία που θα οδηγήσει τον Αύγουστο στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, οκτώ χρόνια μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στα προγράμματα στήριξης και την υλοποίηση της σκληρής νεοφιλελεύθερης λιτότητας από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τέταρτη αξιολόγηση, χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία και το ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει συντάξει η Αθήνα μπαίνουν πλέον στο τραπέζι όχι ως γενικές αναφορές, αλλά με όλα τα τεχνικά και πολιτικά στοιχεία.

"Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που από κοινού έχουμε θέσει από την αρχή της διακυβέρνησης" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ορόσημο για την κυβέρνηση είναι ο ερχόμενος Αύγουστος, που θα σημάνει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων.

Τα βήματα μέχρι την έξοδο

Ο δρόμος έως τον Αύγουστο έχει συγκεκριμένες συντεταγμένες. Το διάστημα έως τον Ιούνιο αποτελεί την πιο κρίσιμη διαδρομή για τη χώρα μας. Κι αυτό διότι στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει Ελλάδα και θεσμοί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου το "πακέτο" για την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια να εκπληρωθεί. Η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και παράλληλα να παρουσιάσει το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο προκειμένου να εγκριθεί από τους θεσμούς.

Πλέον, η συζήτηση έχει μετατοπιστεί στα θέματα της ανάπτυξης και της ρύθμισης του χρέους με σχεδόν το σύνολο των εμπλεκόμενων να έχουν κοινό στόχο το τέλος της ελληνικής περιπέτειας. Κάτι που επισήμανε και ο πρωθυπουργός όταν μιλούσε για τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες που έχει επιτύχει η Ελλάδα, "ώστε να σπάσουμε σιγά - σιγά το ταμπού και τη μονοκαλλιέργεια της λιτότητας συνολικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο".

Τελειωμένη υπόθεση η προληπτική γραμμή

Το ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας σχέδιο αναμένεται να αποτελέσει και τον βασικό πυλώνα για την επόμενη ημέρα του τέλους των Μνημονίων. Κεντρικοί άξονες αυτού του σχεδίου είναι η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων μέσω της ανάπτυξης και όχι των περικοπών, η στήριξη των πιο αδύναμων, η ενίσχυση της εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η προσέλκυση επενδύσεων. Από την πλευρά τους, οι δανειστές θα πρέπει να προχωρήσουν στη συμφωνία των -αποφασισμένων απο το Eurogroup του περσινού Ιουνίου- περαιτέρω μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και στον προσδιορισμό των ευρωπαϊκών κανόνων εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Ήδη ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν απορρίψει την προοπτική της πιστοληπτικής γραμμής. "Τελειωμένη υπόθεση" χαρακτήρισε την προληπτική γραμμή ο Αλ. Τσίπρας.

"Γκάζια" Τσίπρα στους υπουργούς

Σε θέση τελικής μάχης λοιπόν μπαίνει η Αθήνα με το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του να είναι σαφές: "Τώρα είναι η ώρα, όχι για εφησυχασμό, αλλά για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας" επισήμανε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Θέλω στις ογδόντα μέρες που έχουν μείνει για να κλείσει η αξιολόγηση να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας σήμα για "γκάζια" λιγο πριν τον τερματισμό.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, επισήμανε, είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους θεσμούς, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στα μέλη της κυβέρνησης: "Δεν θα δεχτεί καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια" ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι "δεν κρίνεται εδώ το ατομικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό μας στοίχημα".

Ώς τον Αύγουστο η συμφωνία για το χρέος

Το στίγμα των συζητήσεων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους έδωσε η γερμανική εφημερίδα "Handesblatt", η οποία με δημοσίευμά της ανέφερε ότι ESM και Γαλλία προωθούν συγκεκριμένη πρόταση για περαιτέρω ελάφρυνση που θα συνδεθεί με την ανάπτυξη στην Ελλάδα έως το 2050. Η εμπράγματη δηλαδή αποτύπωση του γαλλικού κλειδιού που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών.

"Ώς τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, η οποία θα προβλέπει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή θα τα απλώνει περισσότερο στον χρόνο, πάγωμα των επιτοκίων και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα κάνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πιο εύκολη" εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως δεδομένο συζητάται πλέον η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ακόμη και στο Βερολίνο, με τον γερμανικό Τύπο να καλεί τον νέο υπουργό Οικονομικών να "πει την αλήθεια" και να απαντήσει πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα. "Ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ανέβαλλε συνεχώς, ο Σολτς θα πρέπει να δώσει μια απάντηση" σημείωνε η "Handelsblatt" κάνοντας λόγο για υπόσχεση έναντι της Ελλάδας.

Να επισπευστεί η επιστροφή των δύο

Εκτός από την οικονομία, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα καλείται να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα εθνικά θέματα, με κεντρικά την τεταμένη κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα μας και την Ε.Ε. και φυσικά την επίλυση του “Μακεδονικού”. Όσον αφορά το ζήτημα των προκλήσεων Ερντογάν και της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που στην Αθήνα τη χαρακτηρίζουν "παράνομη", ο Αλ. Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

"Να επισπευστούν οι δικονομικές διαδικασίες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που δεν έχουν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επιτελούν το καθήκον τους στα σύνορα, περιπολώντας για παράνομες διελεύσεις" είπε χαρακτηριστικά, καλώντας την Τουρκία να "αφήσει τις επιθέσεις". "Προβληματιζόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σχετικά με την κορύφωση της προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε πολιτικό και διπλωματικό δίαυλο και κάθε επιρροή που έχει. Παράλληλα, συνιστά νηφαλιότητα και ψυχραιμία, στηλιτεύοντας "δηλώσεις, στάσεις, παρεμβάσεις" και στέλνοντας άλλο ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Με δεδομένη την ένταση από την Τουρκία, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι κινήσεις της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα τόσο με την Αλβανία όσο και με την ΠΓΔΜ, "χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης".

Προς αναζήτηση προοδευτικών συγκλίσεων

Μπροστά στα κρίσιμα εθνικά μέτωπα, στο Μαξίμου επιδιώκουν τη δημιουργία κλίματος συνενόησης και ενότητας με τις πολιτικές δυνάμεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει εξαιρέσει τον εαυτό της, καθώς, ερμηνεύοντας τις αντιφατικές κινήσεις της Πειραιώς, διαπιστώνεται ότι στόχος είναι τα μικροπολιτικά οφέλη και η στείρα αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Αποκορύφωμα, η άρνηση του Κ. Μητσοτάκη να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Με τη Ν.Δ. απομονωμένη, η κυβέρνηση αναζητά σημεία προοδευτικών συγκλίσεων. Πρώτα στο πεδίο της συμφωνίας για το "Μακεδονικό", όπου τα κόμματα αναμένουν πλέον το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, με κομβικό ορίζοντα τη νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις 12 Απριλίου. Έπειτα, ευκαιρία για ουσιαστικές συγκλίσεις βλέπει το Μαξίμου στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ιδιαιτέρως όσον αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως, επειδή αυτή η ρύθμιση προέκυψε από την ανάγκη προστασίας της πολιτικής ελίτ, θα αποκαλύψει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τον πυρήνα του παλιού πολιτικού συστήματος. Διαχωριστικές γραμμές που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελούν την πολιτική αποτύπωση του κοινωνικού ανταγωνισμού και των συμφερόντων που θέλουν να εκφράσουν οι πολιτικές δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL