Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ο Δ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε: / Δ. Τζανακόπουλος: Έως τον Αύγουστο η συμφωνία για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε: / Δ. Τζανακόπουλος: Έως τον Αύγουστο η συμφωνία για το χρέος

Συμφωνία για το χρέος έως τον Αύγουστο προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες στην τηλεόραση του Alpha σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt", σύμφωνα με το οποίο ο ESM και η Γαλλία έχουν καταθέσει σχέδια για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050. "Αυτό αποφασίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, όπου είχε κατατεθεί η γαλλική πρόταση για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών" σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος εξηγώντας πως η συμφωνία θα προβλέπει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, πάγωμα των επιτοκίων και μια σειρά από άλλα μέτρα "που θα κάνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πιο εύκολη".

Τελειωμένη η πιστοληπτική γραμμή

Το στίγμα για το επόμενο κρίσιμο διάστημα είχε δώσει από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για τις 80 ημέρες που μένουν έως την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, κάτι που θα φέρει τη χώρα σε απόσταση αναπνοής από τον μεγάλο στόχο της εξόδου από τα Μνημόνια. Την ίδια στιγμή η Αθήνα απορρίπτει σε όλους τους τόνους τη λύση στην οποία εμμένουν η αντιπολίτευση και ο κεντρικός τραπεζίτης περί πιστοληπτικής γραμμής. "Είναι μια τελειωμένη υπόθεση που κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά" τόνιζε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα θα είναι "καθαρή" με βασικό άξονα το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο συντάσσει η ελληνική πλευρά, με τις τελευταίες "πινελιές" να απομένουν πριν από την κατάθεσή του στους θεσμούς.

Ρ. Σβίγκου: Τελείωσαν τα επιχειρήματα Μητσοτάκη

"Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και προσπαθεί να το κάνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους" υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FΜ. Όπως επισήμανε, το βασικό στοιχείο είναι ότι το χρέος είναι δυσβάστακτο. "Δεν είναι βιώσιμο, όπως έλεγαν ο κ. Σαμαράς και η προηγούμενη κυβέρνηση" σχολίασε τονίζοντας ότι έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. "Είναι προς όφελος της Ελλάδας και θα βελτιώσουν πάρα πολύ και τα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και τη δυνατότητά της να σταθεί μόνη της στα πόδια της" πρόσθεσε.

"Το πρόγραμμα αυτό τελειώνει και η Ελλάδα μπορεί με αισιοδοξία να κοιτάξει στο μέλλον. Είναι κάτι το οποίο κανένας δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε είναι στην Ευρώπη", σημειωσε η Ρ. Σβίγκου. "Όλα τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη έχουν τελειώσει" επισήμανε στηλιτεύοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. ότι η καθαρή έξοδος αποτελεί "βρώμικο ψέμα" του Αλ. Τσίπρα. "Το μόνο που έχει μείνει πλέον στον Κ. Μητσοτάκη είναι να προσπαθήσει να δείξει ότι η έξοδος δεν θα είναι καθαρή, πράγμα το οποίο και δημοσιεύματα, όπως αυτό της 'Handelsblatt' αλλά και άλλα του ευρωπαϊκού Τύπου, διαψεύδουν μια τέτοια καταστροφολογία, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι σκοπιμότητες εσωτερικής κατανάλωσης της Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά.

Φ. Κουβέλης: Παράνομη η κράτηση των δύο

Την ίδια στιγμή η Αθήνα έχει τα μάτια στραμμένα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, όπου συνεχίζεται για περισσότερο από ένα μήνα η "παράνομη" -όπως τη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φ. Κουβέλης- κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. "Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια" ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι η στάση της ελληνικής πλευράς είναι διπλωματική, πολιτική, που αφήνει πάντα περιθώρια διαλόγου.

Ζήτησε ακόμη να υπάρξει αποκλιμάκωση και τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει μια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να μπορεί να την προεξοφλήσει κανείς. "Έχουν ξεπεραστεί τα χρονικά όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί το ζήτημα" πρόσθεσε.

Επανέλαβε ακόμη ότι προκαλεί έντονο προβληματισμό το ότι επρόκειτο για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί εντός δύο ή τριών εικοσιτετραώρων και ακόμα δεν έχουμε απαγγελία κατηγοριών. "Όλοι υποθέτουμε -και βασίμως- ότι είναι πολιτικά μάλλον τα κίνητρα. Είναι κίνητρα εξωτερικής πολιτικής αυτά που δεν επιτρέπουν τη διευθέτηση του ζητήματος" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν φόβοι για "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως "η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιαδήποτε ανησυχία". Αναφορικά με τα προγράμματα συντήρησης του εξοπλισμού του ελληνικού στρατεύματος που ζήτησαν οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων επισήμανε πως είναι προϋπολογισμένα: "Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έχει έκτακτο χαρακτήρα" σημείωσε εξηγώντας ότι "θα μπορούσαν να τα έχουν ζητήσει δύο μήνες πριν και δύο μήνες μετά".

Π. Ρήγας: Η Ελλάδα παραμένει νηφάλια

"Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραμείνει νηφάλια απέναντι στη στάση της Τουρκίας, όπως αρμόζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να διατηρήσει την καλή της εικόνα ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή" σχολίασε ο Π. Ρήγας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

"Περιμένουμε η Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της λογικής" τόνισε η Ρ. Σβίγκου επισημαίνοντας ότι κάθε καθυστέρηση ως προς την κράτηση των δύο Ελλήνων βαραίνει την Τουρκία και τη ζημιώνει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Σχολίασε παράλληλα ότι είναι λάθος κάποιος, "ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση", να «δικαιολογεί» τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης. "Θεωρώ ότι είναι ολισθηρό αυτό και θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει η Ν.Δ. σε αυτόν τον δρόμο ο οποίος, όπως είπα και πριν, ζημιώνει την ίδια, αλλά ζημιώνει και τη χώρα" σημείωσε.

Πολλαπλώς λανθασμένη η στάση Μητσοτάκη στο "Μακεδονικό"

"Θυμάμαι και την Ντ. Μπακογιάννη ως υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει κανονικά τότε τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, και τους υπόλοιπους αρχηγούς" τόνισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου

Σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός επρόσωπος είπε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να αναλάβει τη νομική υποχρέωση να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία, εφόσον θέλει να καταλήξουμε σε λύση. "Η στάση της Ν.Δ. και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην δεχθεί τον κ. Κοτζιά είναι πολλαπλώς λανθασμένη" σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν γνωρίζω στη νεότερη ιστορία πότε αυτό έχει επαναληφθεί" τόνισε και πρόσθεσε: "Θυμάμαι και την κ. Μπακογιάννη ως υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει κανονικά τότε τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, και τους υπόλοιπους αρχηγούς". "Όταν διαμορφωθεί μια πιο συγκεκριμένη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων, θα γίνει εκ νέου ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και της Βουλής" επισήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL