Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ξεκινά "Μεγάλη Εβδομάδα" για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά "Μεγάλη Εβδομάδα" για το "Μακεδονικό"

"Μεγάλη Εβδομάδα" ξεκινά αύριο και για το "Μακεδονικό", καθώς ενόσω οι δύο πλευρές βρίσκονται "τόσο κοντά όσο και μακριά" -σύμφωνα με εκτίμηση παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων-, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ Αθήνα και Σκόπια ετοιμάζονται για ακόμη έναν γύρο συνομιλιών.

Τα ραντεβού Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Γ. Κουμουτσάκο (αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να του παρασχεθεί ενημέρωση...) διεξάγονται αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, ενώ πρόθεση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι να ενημερώσει εφ’ όλης της ύλης τους συνομιλητές του, δηλαδή όχι μόνο για τις συγκλίσεις και τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το "Μακεδονικό", αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, την υπόθεση κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, την κυπριακή ΑΟΖ και όλες τις πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε λεπτό σημείο οι διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ, Αθήνα και Σκόπια ήδη προχωρούν σε αποτίμηση των προχθεσινών νέων επαφών, για τις οποίες ο Ν. Κοτζιάς, ο Ν. Ντιμιτρόφ, αλλά και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει πως είναι πλέον εφικτό οι δύο πλευρές να κάνουν "ένα μεγάλο βήμα" στην επόμενη συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τριμερή στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή, οι πτυχές του "Μακεδονικού" κατηγοριοποιήθηκαν σε θέματα που έχει υπάρξει συμφωνία, σε εκείνα που οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, αλλά και στα "αγκάθια". Επίσης, ο Ν. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι έχει υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον επί της διαδικασίας και της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθούν, ενώ όλα δείχνουν ότι το σύνταγμα της ΠΓΔΜ και η συνταγματική ονομασία παραμένει το βασικότερο προς επίλυση θέμα. Το πόσο βαθιά, πάντως, έχει φτάσει η συζήτηση και το πόσο οριακή είναι η φάση αναδείχθηκε και από την προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος Ν. Ντιμιτρόφ: "Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μια απτή λύση, πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL