Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
"Ο Μητσοτάκης θα δώσει παράταση ζωής στην προστασία των υπουργών από τον δικαστικό έλεγχο;" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο Μητσοτάκης θα δώσει παράταση ζωής στην προστασία των υπουργών από τον δικαστικό έλεγχο;" (Video)

«Η ΝΔ εκ των πραγμάτων διακατέχεται από φόβο μην τυχόν και κάποια στιγμή – δια της συνταγματικής αναθεώρησης - πάψει να προσφέρει προστασία στα στελέχη του, το νομικό τερατούργημα που ονομάζεται νόμος περί ευθύνης υπουργών» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης με την στάση του παράταση ζωής στην προστασία των υπουργών από τον δικαστικό έλεγχο; Θα γίνει πάλι πρωταγωνιστής στην νομιμοφανή συγκάλυψη σκανδάλων ή θα ακούσει το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ίση ποινική μεταχείριση όλων;» σημείωσε με νόημα ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

https://www.youtube.com/embed/2sXwg32_-yU?rel=0

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν να πολιτεύονται με τρόπο ανεύθυνο και μικροπολιτικό, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές σε κάποιο αόριστο επέκεινα, αποδεικνύοντας έτσι τη βαθύτατη πολιτική γύμνια και ατολμία τους. Η ανεύθυνη και μικροπολιτική γραμμή της ΝΔ χαρακτηρίζει μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά, με πρόσφατα παραδείγματα το Μακεδονικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό γιατί η ΝΔ αποτελεί ένα κόμμα ταυτόσημο της Ελλάδας του χθες. Είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να συγκρουστεί με τα ιερά και τα όσια ενός συστήματος 10τιών που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Αλλά και αισθάνεται εκτεθειμένο από τις αποκαλύψεις και την δικαστική έρευνα σε σωρεία υποθέσεων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί μια πολιτική, κοινωνική και θεσμική διαδικασία που απαιτεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μία έστω ελάχιστη, στάση πολιτικής και θεσμικής υπευθυνότητας. «Σε αντίθεση, η ΝΔ δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμπεριφερθεί αναλόγως».

Ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι αα αποτελέσματα της ανάκαμψης ειδικά στον τομέα των ξένων επενδύσεων, που ήδη κατέγραψαν ρεκορ δεκαετίας το 2017 αγγίζοντας τα 4 δισ, συνεχίζονται. Το τελευταίο 2μερο ανακοινώθηκαν 3 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ύψους συνολικά 3 δις:

1. Eπένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων από την Deutsche Telekom τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ελληνική οικονομία, για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών για οικιακή χρήση (fiber to the home) και 5G.

2. Δημιουργία Fund συνολικού ύψους 400 εκατομ. ευρώ, που συμφώνησαν να δημιουργήσουν το ΤΑΝΕΟ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Company.

 3. Επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για το 2018, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και η παράταση ως το 2025 της συνεργασίας της χώρας μας με την Τράπεζα.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα. Έκανε λόγο για σαφή και ομόθυμη στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και αποφασιστικό μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν.

Όσον αφορά τους δύο Έλληνες στρατωτικούς, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα, για ποιο λόγο κρατούνται και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργείας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας».

Έστειλε αυστηρό μήνυμα λεγοντας πως «απαιτούμε καθαρές εξηγήσεις γιατί ένα μήνα μετά δεν γνωρίζουμε το κατηγορητήριο, για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δουλεύει προς την κατεύθυνση να λυθεί το ζήτημα το συντομοτερο δυνατόν, ακόμα και μέχρι το Πάσχα.

Σχετικά με το «Μακεδονικό» ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται με αίσθημα ευθύνης την εθνική γραμμή που αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα. Χαρακτήρισε δε μνημείο ανευθυνότητας τη διαρκή προσπάθεια υπεκφυγής από τον κ. Μητσοτάκη – δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση στα πλαίσια της εθνικής γραμμής αλλά και αρνούμενος να δεχθεί αυτοπροσώπως την ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ.

«Να μην χρησιμοποιήσει η Τουρκία το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης»

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την «κοινή δήλωση» με την Ε.Ε για το προσφυγικό, τονίζοντας πως αυτό διεφάνη και στη Σύνοδο στη Βάρνα.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία και παράλληλα προετοιμάζεται και παρακολουθεί στενά τις προσφυγικές ροές. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος η εμπειρία δείχνει πως όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν οι ροές αυξάνονται και υπό αυτό το πρισμα αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που χρειάζονται και παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την αποσυμφόρηση των νησιών όσο και της διατήρησης της συνολικής κατάστασης σε ανεκτά επίπεδα.

Την ίδια ώρα πάντως ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης και όξυνσης των σχέσεων της με την Ε.Ε.

Ερωτηθείς για το εάν στην επικείμενη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τεθεί -από τον Βλαντίμιρ Πούτιν- το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη, είπε πως αυτό αφορά τον Ρώσο Πρόεδρο, ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε την Τουρκία να απαντήσει άμεσα γιατί ένα μήνα τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει το κατηγορητήριο για μια υπόθεση που θα μπορούσε να λήξει σε λίγες ώρες.

Επανέλαβε πως η Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει στροφή όξυνσης, γεγονός που, όπως εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος, δεν σχετίζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά σχετίζεται με τα προβλήματα στα δικά της σύνορα και με αιχμή το Κουρδικό. Πρόσθεσε όμως, ότι παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα πιέζει, αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας καθώς αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να επανέλθει στη λογική της καλής γειτονίας.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος από την Αρμενία είπε πως το 1821 η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττήθηκε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων, «όταν η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της προκαλεί διαρκώς, όταν παλαιότερα αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάνης, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές ή εύλογες. Η γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη ευρύτερη περιοχή».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, είπε πως η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Επίσης δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η ανταλλαγή ή κάτι ανάλογο πλην όμως, πρόσθεσε, «αλίμονο αν καταργούσαμε τη δυνατότητα των βουλευτών να καταθέσουν τη γνώμη τους».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis  και τη στάση της ΝΔ, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα καθίσει στο σκαμνί τους συκοφάντες του, επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση από τη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητα το σκάνδαλο επέλεξε την τακτική του εκφοβισμού προς τους μάρτυρες και τη δικαιοσύνη. Και πρόσθεσε, «το να ομιλεί η ΝΔ για φιάσκο δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση. Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να φτάσει η υπόθεση στην πλήρη διαλεύκανση. Όσοι είναι αθώοι να αποδειχτεί η αθωότητά τους και όσοι είναι ένοχοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» είπε. Ενώ για τον κ. Σαμαρά σημείωσε πως «οι κούφιες απειλές του δείχνουν ότι βρισκεται σε δύσκολη θέση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για όσα κατήγγειλε η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την πρόταση για το πρόσωπο του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως σπιλώθηκε πλήρως άδικα ένας άνθρωπος (ο κ. Μαρίνος) και κατηγόρησε την ΝΔ, ότι προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα με τον κ. Μαρίνο εκ του μη όντος. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η εταιρεία του κ. Μαρίνου δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από οποιδήποτε έργο που έχει αναθέσει η ΗΔΙΚΑ, ενώ και ως τεχνικός σύμβουλος (της ΗΔΙΚΑ) αμειβόταν με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (προγράμματα ΕΣΠΑ) και η αμοιβή του ανερχόταν στα 1400 ευρώ το μήνα.

Για το έργο που ανέλαβε ο συνέταιρος του κ. Μαρίνου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως πως πήρε έργο ύψους 10.000 ευρώ, η επιλογή έγινε κατόπιν διαγωνισμού και το έργο χρηματοδοτήθηκε από ΕΣΠΑ. Ενώ ένα τρίτο ζήτημα αφορούσε έργο με απευθείας ανάθεση για εξειδικευμένο έργο με αρχή, μέση και τέλος. Επίσης, πρόσθεσε, ο κ. Μαρίνος ούτε υπογράφει αναθέσεις, ούτε έχει σχέση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΗΔΙΚΑ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η προσπάθεια που κατεβλήθη εκ μέρους της ΝΔ, ήταν για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, πιθανόν να σχετίζεται με την προστασία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται τα τεχνικά έργα στο ελληνικό Δημόσιο για πολλά χρόνια, συμπλήρωσε.

Μετά από όλα αυτά, αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του κ. Μαρίνου για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, για λόγους ευθιξίας.

Ερωτηθείς, τέλος, για όσα αποκαλύπτονται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο υπουργός Επικρατείας είπε, μεταξύ άλλων, «δεν είναι πρωτοφανές ότι υπήρχαν μηχανισμοί μέσων ενημέρωσης οι οποίοι επιτίθεντο στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και αργότερα που έγινε κυβέρνηση (…) πρόκειται για εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας που χάνουν πολλά καθώς η κυβέρνηση πάει να βάλει τάξη». Και κατέληξε λέγοντας, «δεν μας κάνει εντύπωση, όσο περισσότερο μένει η κυβέρνηση στην εξουσία τόσο λυσσαλέα θα γίνεται η επίθεση εναντίον της».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κρύβεται και στην αναθεώρηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL