Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Στόχος να κλείσει τα ρήγματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος να κλείσει τα ρήγματα

Η ρουτίνα στην πρώτη εμφάνισή της στη Βουλή μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ήταν εμφανής. Για τέταρτη φορά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε το σχέδιο του κυβερνητικού της συνασπισμού για την επόμενη -κολοβή- τετραετία, με τον συνήθη "βαρετό" ρεαλισμό της και με μοναδική έκπληξη τη μεγάλη δόση αυτοκριτικής για την... άγνοια και τα αργά ανακλαστικά που έδειξε για το "καυτό" θέμα του προεκλογικού αγώνα, το προσφυγικό. Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι ηγέτες της Δύσης για καιρό έκλειναν τα ματιά μπροστά στα όσα συνέβαιναν στη Συρία -και για το χάλι των τεράστιων προσφυγικών καταυλισμών στην Ιορδανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο- ελπίζοντας ενδόμυχα ότι οι εξελίξεις εκεί δεν θα έφταναν ποτέ στο κέντρο της Ευρώπης. Υπερασπίστηκε μεν τα ανοιχτά σύνορα το φθινόπωρο του 2015 -ως το αυτονόητο για μια κοινωνία που σέβεται το διεθνές δίκαιο και είναι αλληλέγγυα με τα βάσανα των προσφύγων-, ευχαρίστησε θερμά όσους εργάστηκαν για τη διαχείριση της εισόδου σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στη χώρα, αλλά παραδέχτηκε ότι η έλευσή τους δίχασε τη γερμανική κοινωνία και προκάλεσε φόβο και ανησυχία σε πολλούς πολίτες. Γι αυτό το στοίχημα της νέας κυβέρνησής της είναι να κλείσει τα ρήγματα που άνοιξαν, να φροντίσει για την ενσωμάτωση όσων έχουν το δικαίωμα να μείνουν, για την απέλαση όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή προστασία και για τον "περιορισμό" των νέων αφίξεων σε 180 έως 220 χιλιάδες τον χρόνο, εξασφαλίζοντας ότι "δεν θα επαναληφθεί το φθινόπωρο του 2015". Να σημειωθεί, πάντως, ότι με τα κλειστά σύνορα στο βαλκανικό διάδρομο και την Αυστρία και με τους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα, το 2015 είναι απίθανο να επαναληφθεί.

Καταδίκη για το Αφρίν

Στην ομιλία της η Μέρκελ υπερασπίστηκε για πολλοστή φορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, όπως και αυτή που προσπαθεί να κλείσει "μετ' εμποδίων" με τη Λιβύη. Ωστόσο, για πρώτη φορά, έστω και με αστερίσκους, άσκησε κριτική στην εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν: "Είναι απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν στο Αφρίν, όπου καταδιώκονται και απειλούνται με θάνατο χιλιάδες άμαχοι, και παρά τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας, τα καταδικάζουμε απερίφραστα", είπε.

Επιπλέον, διαψεύδοντας ευθέως τον κυβερνητικό εταίρο της και πρόεδρο του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ, η Μέρκελ υποστήριξε ότι "βεβαίως και το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία", αφού ζουν στη χώρα και εργάζονται για την ευημερία της εδώ και τρεις γενιές εκατομμύρια μουσουλμάνοι.

Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα

Εμφανής ήταν η προσπάθεια της Μέρκελ να πείσει τους Γερμανούς ότι είναι προς όφελός τους οι όποιες παραχωρήσεις γίνουν για την ενδυνάμωση της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο της επιχείρημα γιατί χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή Ε.Ε. ήταν ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες - αν και απέφυγε συστηματικά να χρησιμοποιήσει τη λέξη "πόλεμος", πλην όμως υποστήριξε ότι εάν αναγκαστεί η Ε.Ε., θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ωστόσο, δεν έβγαλε κανέναν ενθουσιασμό για τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και περιορίστηκε να πει ότι όλες οι επιχειρήσεις "διάσωσης" χωρών κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης έγιναν καλώς, κάτι που αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, "η οποία φαίνεται να βγαίνει από το πρόγραμμα".

Στη συνέχεια η Μέρκελ αναφέρθηκε εκτενώς στα εσωτερικά θέματα, κυρίως στην προσπάθεια ψηφιοποίησης και στην ενίσχυση των υποδομών και του κοινωνικού κράτους, και κατέληξε: "Θέλω να κάνω τα πάντα ώστε στο τέλος αυτής της θητείας οι άνθρωποι να πουν: Αυτοί στο Βερολίνο έμαθαν κάτι από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2017. Κατάλαβαν τις αγωνίες μας και πέτυχαν πολλά καλά και συγκεκριμένα. Θέλω στο τέλος αυτής της θητείας η κοινωνία μας να έχει γίνει πιο ανθρώπινη, τα ρήγματα και η πόλωση να μικρύνουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL