Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στην Κομισιόν απορρίπτουν την προληπτική γραμμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Κομισιόν απορρίπτουν την προληπτική γραμμή

Στον πάγο βάζει η Κομισιόν τα σενάρια περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, όπως επισήμαναν κοινοτικοί αξιωματούχοι σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν υπογράμμιζαν πως, εάν το ΔΝΤ αποφασίσει την έξοδό του από το πρόγραμμα, η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη έχουν πλέον τους μηχανισμούς να καλύψουν την αποχώρηση του Ταμείου. “Η Ευρώπη έχει ενηλικιωθεί και έχει πια την εμπειρία” έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κρίσιμο ρόλο για την επόμενη ημέρα της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα παίξουν τα 27 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει αδιάθετα από το πρόγραμμα του ESM. Τα κεφάλαια αυτά θα αποτελέσουν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για το πακέτο των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης για την απομείωση του χρέους κατά 25% του ΑΕΠ. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, τυχόν υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής θα στερούσε από τη χώρα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού, το οποίο είναι προφανές ότι θα διατεθεί για την αποπληρωμή του δανείου και όχι για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο δεύτερος λόγος που η Κομισιόν δεν προκρίνει την προληπτική γραμμή έχει να κάνει με την εκτίμηση υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων πως κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την έγκριση ενός νέου πακέτου μέτρων και δανείου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Λαμβάνοντας υπόψιν πως η Ευρώπη μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019, ουδείς θα επιθυμούσε νέα πολιτική αστάθεια. Άλλωστε η προληπτική γραμμή σημαίνει στην ουσία ένα νέο πρόγραμμα.

Λύσεις, όχι νέα προβλήματα

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Αθήνας και τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την προληπτική γραμμή, καθώς αναμένεται η κατάθεση του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών το αργότερο στις αρχές Μαΐου. Έτσι, Κομισιόν αλλά και Eurogroup εκφράζουν επιφυλάξεις εκτιμώντας πως η προληπτική γραμμή στήριξης θα οδηγούσε σε υποτίμηση της δέσμευσης της Αθήνας για την παρουσίαση του Growth Plan. “Τον πρώτο λόγο για την επόμενη μέρα τον έχει η Ελλάδα” σημείωνε κοινοτικός αξιωματούχος.

Τούτων δοθέντων, ένα από τα κυρίαρχα σενάρια της Κομισιόν της επόμενης ημέρας των Μνημονίων για την χώρα μας είναι η αυξημένη επιτήρηση στο πλαίσιο του αναθεωρημένου συμφώνου σταθερότητας. Με λίγα λόγια, για τη μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων η επιστροφή της Ελλάδας ως μιας κανονικής χώρας της Ευρωζώνης, χωρίς νέα προγράμματα και δάνεια, αποτελεί κοινό τόπο. "Εργαζόμαστε για λύσεις, όχι για νέα προβλήματα" τονίζουν στις Βρυξέλλες.

Το "γαλλικό κλειδί"

Η πηγή της Κομισιόν παραδέχθηκε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που συζητείται είναι το «γαλλικό κλειδί», η σύνδεση δηλαδή μεταξύ χρέους και ανάπτυξης.

Κατηγορηματικό "όχι" σε νέο πρόγραμμα

Στο μεταξύ φαίνεται να βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ. Όπως υπογράμμιζαν κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να δεχθούν εμμονή του Ταμείου στις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα. "Έχουν κάνει λάθη σε πολλά ποσοστά του ΑΕΠ για πολλά χρόνια" σημείωνε πηγή της Κομισιόν. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ρίχνουν το γάντι στο ΔΝΤ υποστηρίζοντας πως, εάν επιθυμεί να παραμείνει, η συμμετοχή του θα λήξει όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ESM, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τυχόν νέο πρόγραμμα. Αφετέρου, επισημαίνουν πως, εάν επιλέξει την "έξοδο", η Ευρωζώνη έχει πια τους μηχανισμούς και την εμπειρία να διαχειριστεί την κατάσταση.

Έτσι δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο της ρήξης ανάμεσα στις δυο πλευρές, χωρίς ωστόσο να μιλάμε για ειλημμένες αποφάσεις. Σημειώνεται πως το αποτύπωμα της διάστασης απόψεων ως προς τις εκτιμήσεις θα γίνει σαφές και στα ψηφισμένα μέτρα της μείωσης του αφορολογήτου και της περικοπής των συντάξεων, αφού το ΔΝΤ συζητά, με βάση τις αρνητικές προβλέψεις, την ψήφισή τους χωρίς αντίμετρα, ίσως και πριν από το 2019, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που θα οδηγήσουν στην ταυτόχρονη εφαρμογή των αντιμέτρων και άρα στο ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Δυο προϋποθέσεις

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα, οι Βρυξέλλες θέτουν δυο βασικές προϋποθέσεις: Μη αναστρεψιμότητα των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και σιγουριά... "erga omnes" πως η Ελλάδα είναι ασφαλές οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Επιπλέον, σημειώνεται η ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της ποιοτικής αλλαγής του κράτους. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, συστατικό στοιχείο στο μεταμνημονιακό πλαίσιο θα είναι το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, στο οποίο "θα πρέπει να καθρεφτίζονται οι ελληνικές προτεραιότητες".

Βλέπουν εκλογές το 2019

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αυτές θα καλυφθούν από το cash buffer, το "μαξιλαράκι" δηλαδή, που θα αγγίξει περίπου τα 20 δισ. Αυτό το ποσό αρκεί για τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές έως και το 2019, "μέχρι τις ελληνικές εκλογές", όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Όσον αφορά τα "αγκάθια", αυτά είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, τα θέματα της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων. Αν και αναγνωρίζεται πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα, στις Βρυξέλλες διαπιστώνουν διαφωνία με τις ελληνικές αρχές, ιδίως όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, απαντώντας σχετικά με τα "προβλήματα" της τρίτης αξιολόγησης και συγκεκριμένα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημείωσε πως αυτό αφορούσε κυρίως τις τράπεζες και δεν ήταν απόλυτη αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Εν κατακλείδι, οι αποφάσεις που έχει να λάβει η Αθήνα το επόμενο διάστημα αφορούν το πώς θα αποπληρώσουν το χρέος οι επόμενες γενιές και το μέλλον της χώρας τονίζουν στις Βρυξέλλες υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει λάβει τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια με τα ευνοϊκότερα επιτόκια.

Κυβερνητικό μήνυμα στο εσωτερικό: "Ελπίζουμε να σταματήσουν να εκτίθενται"

"Η σημερινή διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό, που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας" επισήμαναν χθες κυβερνητικές πηγές και συμπλήρωσαν: "Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον από 'δώ και στο εξής όσοι μέχρι σήμερα επέμεναν στην αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων θα σταματήσουν να εκτίθενται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL