Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
"Ο Μητσοτάκης βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου Novartis και της προσπάθειας συγκάλυψης" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο Μητσοτάκης βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου Novartis και της προσπάθειας συγκάλυψης" (Video)

«Η μη αποδοχή της παραίτησης του κ. Γεωργιάδη από τον κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι ο τελευταίος βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψής του» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών είναι «πάρα πολύ πιθανό ότι η υπόθεση Novartis θα αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας».https://www.youtube.com/embed/TzoOuH5Tzz0?rel=0

«Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή του κου Γεωργιάδη, στην οποία ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά και την κατακραυγή των τελευταίων ημερών παραδέχεται ότι έχει ήδη καταθέσει την παραίτηση του στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ δηλώνει ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή» σημείωσε αρχικά ο Δ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε:

«Καταρχάς να σημειώσω ότι αυτή η κίνηση αν και ομολογείται καθυστερημένα είναι καλοδεχούμενη όμως οφείλω ταυτόχρονα να πω από μόνη της κατεδαφίζει το αφήγημα της ΝΔ αλλά και των κων Σαμαρά Βενιζέλου, Λοβέρδου περί σκευωρίας. Οι πιέσεις εξάλλου που ασκούνται και από πρόσωπα του συντηρητικού χώρου για την παραίτηση του κου Γεωργιάδη συνηγορούν υπέρ αυτού.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την εν λόγω παραίτηση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί αλλά και για όσα πιθανόν να αποκαλυφθούν στο μέλλον».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η «στάση του αυτή αποδεικνύει απολύτως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς πιθανός σύμμαχος της Novartis όπως η ίδια η εταιρεία τον χαρακτήριζε τον Φεβρουάριο του 2017 αλλά βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψης του. Είναι λοιπόν πάρα πολύ πιθανό ότι η υπόθεση θα αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας».

Με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε με συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε «ο κ. Γεωργιάδη βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς έχει κατάρρευση η τοποθέτηση του περί σκευωρίας». Επιπροσθέτως ο υπουργός Επικράτειας χαρακτήρισε ακατάληπτα όσα λέει ο κ. Γεωργιάδης σε βάρος του κ. Πολάκη και άλλων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης ενώ καταλήγοντας σχολίασε δηκτικά «δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο από να τον παραδώσουμε στη χλεύη των Ελλήνων πολιτών που παρακολουθούν τα εν λόγω παραληρήματά του στη δημόσια σφαίρα».

Σε ερώτηση για πιθανή αποχώρηση της ΝΔ από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Novartis ο κ. Τζανακόπουλος επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί εφόσον συμβεί μια τέτοια ενέργεια. Ωστόσο σημείωσε ότι από την αρχή που είδε το φως της δημοσιότητας η συγκεκριμένη υπόθεση η ΝΔ τοποθετήθηκε όχι σαν να επιθυμεί τη διαλεύκανση της αλλά σαν να επιδιώκει τη συγκάλυψη της, προσθέτοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση.

Στην ουσία των εργασιών της προκαταρκτικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η επιτροπή «θα καλέσει τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους και θα απαντήσει στα νομικά θέματα που έχουν τεθεί αναφορικά με την αρμοδιότητα της και σε σχέση με την τακτική Δικαιοσύνη».

«Πρωτοβουλίες για την επιστροφή το συντομότερο δυνατόν των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

«Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος και την εξασφάλιση της επιστροφής τους στη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από της αρχές της Τουρκίας.

«Για το θέμα αυτό και για τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων και πρωτοβουλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5.00 το απόγευμα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο", επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όσο και από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα διμερές, δηλαδή ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν ζήτησε την παρέμβαση άλλων κρατών όποτε δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας της κ. Μερκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ανέφερε πάντως πως έχει γίνει γνωστό ότι η κ. Μέρκελ έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δυο αξιωματικών.

Σε ερώτηση για το εάν οι δυο αξιωματικοί έχουν μεταχθεί στο δικαστήριο, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Έλληνα πρεσβευτή δεν έχει γίνει καμία μεταγωγή και οι δυο αξιωματικοί παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Ανδιανούπολης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα και βρισκόμαστε εν αναμονή της σύνταξης του κατηγορητήριου. Επανέλαβε δε πως το ζήτημα παραμένει διμερές και ότι η προσπάθεια είναι να λυθεί το θέμα να λυθεί ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ όπως είπε το εάν θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα εξαρτηθεί και από τις θέσεις της Τουρκίας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μάλιστα σημείωσε πως στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας Πανό Καμμένο θα εξεταστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες.

«Άριστες οι σχέσεις Αλ. Τσίπρα - Π. Καμμένου»

Ο υπουργός Επικράτειας ρωτήθηκε για τις σχέσεις των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης και επανέλαβε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν άριστες σχέσεις, ενώ για το ζήτημα των δυο αξιωματικών είπε πως η επικοινωνία τους είναι τακτική. «Θα έλεγα ότι έχουν συναντηθεί πολλές φορές και η επικοινωνία τους είναι καθημερινή» σημείωσε.

Μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τα δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις των δυο κομμάτων είπε μεταξύ άλλων «δεν θεωρούμε αρνητικό να υπάρχει διάλογος ανάμεσα σε δυο πολιτικά κόμματα που έχουν διαφορετικές τοποθετήσεις αρκεί αυτός ο διάλογος να μην γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων». Και προσέθεσε πως τα δημοσιεύματα πως δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μεταφέρουν τους ευσεβείς πόθους της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Επ΄ αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ήδη ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε -από το Κατάρ- να πάρει πίσω όσα υποστήριζε περί κατάρρευσης της οικονομίας, για να προσθέσει πως στο προσεχές διάστημα η ΝΔ θα προβλέψει και άλλους λόγους για την κατάρρευση της κυβέρνηση και τις πρόωρες εκλογές- θυμίζει εσχατολόγους (στη Νέα Υόρκη) που προβλέπουν κάθε δεκαπέντε μέρες τη συντέλεια του κόσμου και στο τέλος οδηγούνται σε αυτοκτονίες, όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018»

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, καθώς είναι πλέον δεδομένο και καθημερινά επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης, επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Σε συνέχεια του θετικού ρυθμού μεγέθυνσης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2017 που ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας μια σειρά από μεγέθη επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρότερη μεγέθυνση το 2018», είπε και ενδεικτικά ανέφερε τα εξής:

-Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώνει για τον Φεβρουάριο την υψηλότερη επίδοση από το 2007.

-Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για την μεταποίηση (PMI) υπέδειξε την υψηλότερη επίδοση από το 2000.

-Στην απασχόληση ακόμη και το δυσκολότερο παραδοσιακά δίμηνο του έτους έκλεισε με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων.

-Θετικά αποτιμάται και η περαιτέρω μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA κατά το τελευταίο δίμηνο.

«Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και για την κατάθεση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο θα εμπεριέχει τους βασικούς πολιτικούς στόχους για την μεταμνημονιακή περίοδο και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπως έχει δηλώσει και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί».

Την Πέμπτη μεταβαίνει στα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς

Το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Επίσης, στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονα και είπε πως «πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα».

Διαβάστε αναλυτικά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL