Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σιωπητήριο Ν.Δ., που καλύπτει τα στελέχη της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιωπητήριο Ν.Δ., που καλύπτει τα στελέχη της

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις από τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατατέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis και τις σχέσεις "στοργής" ανάμεσα στην πολυεθνική και την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία" αποκαλύπτεται εσωτερικό έγγραφο της Novartis απο το 2014 όπου η εταιρεία αναγνωρίζει τις προνομιακές σχέσεις της με την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, οι επιστολές του Κ. Φρουζή προς τον Άδ. Γεωργιάδη όσο εκείνος ήταν υπουργός Υγείας φανερώνουν πως η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ νομοθετούσε κατά παραγγελία της Novartis. "Εάν του είχε απομείνει ίχνος αξιοπρέπειας, θα έπρεπε να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Τη στρατηγική της σιωπής συνεχίζει να ακολουθεί η Ν.Δ., η οποία αρκέστηκε να ανακοινώσει πως ο αντιπρόεδρός της θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το... ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με ποια ανταλλάγματα;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Δημοκρατίας", στον ετήσιο απολογισμό που είχε συντάξει για το έτος 2014 ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας Κ. Φρουζής, σχετικά με τα πεπραγμένα της εταιρείας στην Ελλάδα, σημείωνε πως "παραμένει η Novartis η αγαπημένη εταιρεία της ελληνικής κυβέρνησης". Στην ίδια ετήσια αναφορά γίνεται φανερό πως η εταιρεία επεδίωκε την επίτευξη των στόχων της μέσω της προσέγγισης δημοσιογράφων.

Να δώσουν άμεσα "σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους" καλεί τους Κ. Μητσοτάκη, Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ. "Για ποιο λόγο και με ποια ανταλλάγματα διατηρούσαν προνομιακές σχέσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία; Τι σχέση έχει με την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος η καλλιέργεια προνομιακών σχέσεων με ιδιωτικές εταιρείες;" σημειώνει με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. "Το οφείλουν, πάνω από όλα, στους πολίτες, οι οποίοι πλήρωσαν πολύ ακριβά το πάρτι της διαπλοκής που είχαν στήσει πάνω στην πλάτη τους", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για "στρατηγική σύμπλευση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τα μεγάλα συμφέροντα".

"Γαλάζια" αμηχανία

Τη γνωστή, πια, μέθοδο της... μπάλας στην εξέδρα εφάρμοσε ξανά η Ν.Δ., η οποία με ανακοίνωσή της αντί απάντησης στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας επαναφέρει ξανά το αίτημα να παραστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αποκαλώντας τους "ανώνυμους μάρτυρες". "Το ποιος θέλει να λάμψει η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis θα φανεί αύριο από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα αποδεχθούν επιτέλους την αυτονόητη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να έρθουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φυσικά οι ανώνυμοι μάρτυρες, παρουσία των τάχα κατηγορουμένων", σημείωσε η Πειραιώς.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, εκτιμούν πως και η εφημερίδα "Δημοκρατία" αποτελεί μέρος της σκευωρίας και στηρίζει την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "εμφανείς, πια, σχέσεις της με τα υπόγεια του Μαξίμου". Φαίνεται πως, για το κόμμα Σαμαρά - Γεωργιάδη - Μητσοτάκη, όποια ΜΜΕ δεν υιοθετούν τη θεωρία της σκευωρίας και της ομερτά για το διεθνές σκάνδαλο της Novartis, αυτόματα εντάσσονται στα "υπόγεια". "Η αμηχανία της Ν.Δ. μπροστά στις συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις σχέσεις διαπλοκής με τη Novartis είναι οφθαλμοφανής", απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως "όσο συνεχίζει να αποφεύγει να απαντά στα ερωτήματα που τίθενται, η θέση της θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο".

Νομοθέτηση κατά παραγγελία της Novartis

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί η αποκάλυψη της επιστολής που φέρεται να έχει στείλει το 2013 στον Άδ. Γεωργιάδη ως υπουργό Υγείας ο Κ. Φρουζής, ο οποίος του απευθύνεται με ύφος που φανερώνει οικειότητα -πρώτος ενικός- και τόνο επιτακτικό. Φαίνεται πως η Novartis, εκτός από "αγαπημένη εταιρεία", συνδιαμόρφωνε την πολιτική του φαρμάκου και εν γένει στον χώρο της Υγείας. "Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν στο άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα", καταλήγει η επιστολή του αντιπροέδρου της Novartis Hellas με τίτλο "Προσωπικό σημείο στον υπουργό Υγείας" στις 20 Οκτωβρίου 2013. Η κατακλείδα της επιστολής σε συνδυασμό με σειρά εκφράσεων όπως "η τιμολόγηση και αποζημίωση των 100+400 φαρμάκων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, γι' αυτό και σε παρακαλώ να γίνει άμεσα", "σταμάτα τους πειραματισμούς της ΕΠΥ, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον", δημιουργούν την αίσθηση πως ο Κ. Φρουζής λειτουργούσε σαν εντολέας του υπουργού Υγείας.

"Μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις για την κατά παραγγελία της Novartis νομοθέτηση από τον Άδωνι Γεωργιάδη, εάν του είχε απομείνει ίχνος αξιοπρέπειας, θα έπρεπε να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του" σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές. "Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, με την πολυήμερη σιωπή του επιβεβαιώνει πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποχείριο του Αντιπροέδρου της Ν.Δ.", προσθέτουν.

Μέσω Facebook απάντησε ο Άδ. Γεωργιάδης για τα ζητήματα της φαρμακευτικής δαπάνης, της τιμής των off patent φαρμάκων και το αίτημα της Novartis τα φάρμακα υψηλού κόστους να διαμένονται από όποιο κανάλι επιλέγει η εταιρεία, δηλαδή μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ή ιδιωτικών φαρμακείων. Απαντήσεις που ωστόσο ελέγχονται ως προς την εγκυρότητά τους, αφού, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, η πλειοψηφία των αιτημάτων της πολυεθνικής εφαρμόστηκαν.

Άσφαιρα πυρά από τον Αντ. Σαμαρά

Το Σάββατο, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, κάνοντας λόγο για "γελοία συμμορία", σημείωναν πως, έξι μήνες πριν, η κυβέρνηση ενέκρινε αίτημα της Novartis να της παραχωρηθεί το ιστορικό παλάτι της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου για την πραγματοποίηση πολυτελούς δείπνου της εταιρείας. Εκδήλωση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ το αίτημα εξετάστηκε από το ΚΑΣ και όχι από τον πρωθυπουργό. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το αίτημα είχε παραπεμφθεί προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις, με θετική εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το ΚΑΣ με την υπ΄ αριθμ 31/05.09.2017 συνεδρίαση γνωμοδότησε ομόφωνα για την παραχώρηση του χώρου, θέτοντας συγκεκριμένους όρους χρήσης. Ακολούθως, στις 01.09.2017 η εταιρεία απέσυρε το αίτημά της και η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ακόμη ότι η "Α", δήθεν, επιβεβαίωσε τη συνάντηση Τσίπρα - Φρουζή στο φύλλο του Σαββάτου 17/3. Τι κι αν η "Α" έγραφε ακριβώς το αντίθετο; Ότι δηλαδή ακόμη και στη θεσμική και δημόσια συνάντηση που είχε γίνει στη Βουλή τον Μάρτιο του 2013 με αντιπροσωπεία του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ δεν ήταν παρών ο Κ. Φρουζής. Ανακρίβειες και συκοφαντίες από τον πρώην πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, αντί απαντήσεων στα πραγματικά ερωτήματα που προκύπτουν.

"Εμπλεκόμενοι" κατά Novartis...

Το "σιωπητήριο" στο γαλάζιο στρατόπεδο ισχύει και για όλα όσα αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες: Την "παρέλαση" του ισχυρού άνδρα της Novartis Κ. Φρουζή, ο οποίος συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αντ. Σαμαρά και στενούς του συνεργάτες 10-12 φορές όπως αποκάλυψε η "Α" της Κυριακής, τις εσωτερικές εκθέσεις της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2017, με τις οποίες καλούσε τα στελέχη της να μην επιδιώξουν καμία περαιτέρω επαφή με τον Άδ. Γεωργιάδη και άλλους πρώην υπουργούς θεωρώντας ότι έχουν "καεί". Έναν χρόνο σχεδόν πριν τον σχηματισμό δικογραφίας τις αποκαλύψεις των προστατευόμενων μαρτύρων, η εταιρεία έδινε mandate στα στελέχη της να μην έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένους πολιτικούς. Στα εμπιστευτικά έγγραφα αναφέρονται οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς, Δ. Αβραμόπουλος, Δ. Λιτζέρης, δίπλα στα ονόματα των οποίων αναγράφεται με κόκκινα γράμματα "Καμιά επαφή. Φερόμενος ως εμπλεκόμενος", όπως αποκάλυψε το "Documento".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL