Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Εγκαίνια της διασύνδεσης των Κυκλάδων / Το όραμα έγινε πράξη αποκρούοντας την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαίνια της διασύνδεσης των Κυκλάδων / Το όραμα έγινε πράξη αποκρούοντας την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

ΣΥΡΟΣ - ΤΗΝΟΣ

Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκαν οι φορείς και οι κάτοικοι της Σύρου και της Τήνου τον Αλέξη Τσίπρα. Και πώς όχι άλλωστε, αφού το “έργο πνοής” της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, είναι μια συγκεκριμένη πραγματικότητα που ήδη βιώνουν οι Κυκλαδίτες εδώ και πέντε ημέρες και που γνωρίζουν πόσο θα συμβάλει, στην πράξη, στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών τους.

“Καταφέραμε να κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας τον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, στην περιοχή Λαζαρέττα στη Σύρο. Η στρατηγική σημασία του έργου αυτού επεκτείνεται συνολικά στην εγχώρια οικονομία: Το σύνολο των καταναλωτών, όχι μόνο των Κυκλάδων, θα δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Εξήγησε αναλυτικά ότι “όσο αναπτύσσεται το δίκτυο των διασυνδέσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας”. Αυτό διότι, με την καλωδιακή σύνδεση, διακόπτεται η λειτουργία των μονάδων σε Σύρο, Πάρο και Μύκονο που λειτουργούσαν με πετρέλαιο και συνεπάγονταν αυξημένο κόστος στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και επιβάρυνση μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ στους καταναλωτές όλης της χώρας. Το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης (2020), θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, με τη συνολική εξοικονόμηση πόρων να φτάνει τα 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.

Παράλληλα, μείζονος σημασίας είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, καθώς συμβάλλει στη δραστική μείωση της μόλυνσης από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς, με τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Επιπλέον αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος, αφού ο ενεργειακός εφοδιασμός από τα μέχρι σήμερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα με την αύξηση της κατανάλωσης κατά τους θερινούς μήνες.

Αυτή η πραγματικότητα καθιστά άνευ νοήματος για τους πολίτες των Κυκλάδων την “γκρίνια” της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να δηλώσουν ότι το έργο είχε ξεκινήσει από το 1993 και “διακόπηκε” λόγω της ανατροπής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προσπέρασαν όμως το γεγονός ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ έφερε σε πέρας το έργο μέσα σε μόλις 7 μήνες, με την κυβέρνηση να έχει αποκρούσει την ιδιωτικοποίηση κατά 66% της εταιρείας, “διασφαλίζοντας τον έλεγχο του 51% από το Δημόσιο”, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, διασφαλίστηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Σταθάκης τόνισε ότι αποτελεί σημαντική στιγμή η ολοκλήρωση του “πρώτου εμβληματικού έργου ενεργειακής διασύνδεσης”.

Παρόντες στα εγκαίνια και οι πρόεδροι της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νεκτ. Σαντορινιός, καθώς επίσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός, Ν. Συρμαλένιος, Ν. Ξυδάκης, Χ. Καφαντάρη, Αντ. Συρίγος. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης.

Οριστική διάσωση των ναυπηγείων

Δίπλα σε αυτό το έργο, το έτερο μείζον αίτημα της Σύρου για επαναλειτουργία των ναυπηγείων του νησιού, που αναμένεται στους επόμενους 3-4 μήνες, όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα βρεθεί εκ νέου στο νησί για να είναι παρών και σε αυτά τα εγκαίνια.

Τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της οριστικής διάσωσης των ναυπηγείων Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης που προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας. Η διαδικασία αυτή, προβλέπει συμφωνία της σημερινής ιδιοκτησίας, ενός νέου επενδυτή και των δανειστών των ναυπηγείων. Ο επενδυτής έχει βρεθεί, η συμφωνία με τους δανειστές και τον ιδιοκτήτη έχει ολοκληρωθεί και σε λίγες ημέρες θα υποβληθεί στο δικαστήριο για έγκριση, είπε. Επισήμανε πως αυτή η συμφωνία έχει τεθεί υπόψη του σωματείου των εργαζομένων -με τους οποίους συνομίλησε ο πρωθυπουργός χθες στο πλαίσιο συνάντησης με τον δήμαρχο Σύρου Γ. Μαραγκό και τοπικούς φορείς-, και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσή του.

Θερμές επευφημίες για το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου

Στην Τήνο ο πρωθυπουργός επευφημήθηκε έντονα από τους πολίτες που είδαν την κυβέρνηση να υλοποιεί το μακρόχρονο αίτημά τους για την επαναφορά του πανελλήνιου ιερού ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στην κανονικότητα, στο προηγούμενο καθεστώς του (συνδιοίκηση κράτους-Εκκλησίας), το οποίο είχε αλλάξει το 2014 με τροπολογία Λοβέρδου επί Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, με την εποπτεία του να περνά αποκλειστικά στην Εκκλησία. Ο Αλ. Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε κατά τον χαιρετισμό του στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού ότι όταν πήγε να υλοποιήσει την απόφαση συνάντησε πιέσεις. “Αιφνιδιάστηκα, γιατί πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι κλήρος και λαός, όχι μόνο κλήρος”. Μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο του νησιού Ιωάννη Σιώτο, που τον ευχαρίστησε θερμά για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον εμβληματικό ιερό ναό της Παναγίας της Τήνου.

Μεταφορικό ισοδύναμο από φέτος

Από τα δύο νησιά, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα άλλο σημαντικό αίτημα των νησιωτών, το μεταφορικό ισοδύναμο. Στόχος είναι έως το περιφερειακό συνέδριο για το Νότιο Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα σε Σύρο και Ρόδο, η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που μέσα στο 2018 θα λειτουργήσει πιλοτικά και μέχρι το 2019 θα αφορά όλο το Αιγαίο.

"Στέρεα θεμέλια για την Ελλάδα της νέας εποχής"

"Δουλεύουμε για μια ανάπτυξη δίκαιη, που θα μοιραστεί δίκαια στον λαό μας και όχι μόνο σε μια ελίτ που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την κρέμα και άφηνε το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία"

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και το πολιτικό μήνυμα ότι, έπειτα από οκτώ χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας, “βγαίνουμε από την κρίση, δουλεύουμε για νέες θέσεις εργασίας, δουλεύουμε για μια ανάπτυξη δίκαιη, που θα μοιραστεί δίκαια στον λαό μας και όχι μόνο σε μια ελίτ που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την κρέμα και άφηνε το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία”.

Υπογράμμισε όμως ότι δεν αρκεί μόνο η έξοδος από τα μνημόνια “που κοντοζυγώνει” και ότι “χρειάζεται να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε στέρεες βάσεις”. “Είναι τώρα που πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική, για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για την Ελλάδα της νέας εποχής”, σημείωσε. "Πρέπει τώρα", είπε ο πρωθυπουργός, "η ανάπτυξη να είναι ανάπτυξη όχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, να είναι δίκαιη, αυτό που περισσεύει να ξαναγυρνάει πίσω και να μοιράζεται δίκαια στην πλειονότητα του λαού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL