Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Π. Λάμπρου: Ποιος πιστεύει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Λάμπρου: Ποιος πιστεύει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες;

Δεν είναι τα δισ. ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα κάνουν την Τουρκία ασφαλή για τους πρόσφυγες, όταν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και για δεκάδες χιλιάδες δικούς της πολίτες, η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει ακόμη περισσότερο το ανάστημά της για την άρση των αποκλεισμών, είπε ο επικεφαλής του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη, με αφορμή τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο.

Δεν είναι τα δισ. ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα κάνουν την Τουρκία ασφαλή για τους πρόσφυγες, όταν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και για δεκάδες χιλιάδες δικούς της πολίτες, η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει ακόμη περισσότερο το ανάστημά της για την άρση των αποκλεισμών, είπε ο επικεφαλής του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Δεν μπορούμε να μένουμε στα ευχολόγια ούτε πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτή την εικόνα», είπε ο κ. Λάμπρου, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια «την βλέπουμε πολύ συχνά, το προσπερνάμε πια, πάμε στην επόμενη είδηση». Αντίθετα, «πρέπει να μιλήσουμε για τον πόλεμο, πάνω από όλα, αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση πρέπει «να συνεχίσουν την μεγάλη μάχη για να αλλάξει η κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικών και οι συμφωνίες που οδηγούν στον αποκλεισμό των ανθρώπων και τα κυκλώματα διακίνησής τους προς την καρδιά της Ευρώπης».

«Εάν δεν αλλάξουν αυτά, εάν δεν υπάρχουν νόμιμες, ασφαλείς δίοδοι, δεν θα αλλάξει η κατάσταση», υπογράμμισε.

Ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι πρόκειται για «συνειδητή επιλογή της κυρίαρχης Ευρώπης να κατασκευάσει την Ευρώπη-Φρούριο», υπενθυμίζοντας εκτός από την συμφωνία με την Τουρκία και τις αντίστοιχες με χώρες της Αφρικής, που έχουν οδηγήσει σε μία απίστευτη έξαρση το δουλεμπόριο. «Δεν μπορούν να υποκρίνονται ότι είναι ένα "φαινόμενο", είναι αποτέλεσμα πολιτικής», όπως είπε.

Για την Τουρκία, ο κ. Λάμπρου είπε ότι υπάρχει «ολόκληρη συζήτηση για το κατά πόσο είναι "ασφαλής τρίτη χώρα". Υπάρχουν αποφάσεις που το λένε, αλλά ποιος το πιστεύει; Ότι δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι ή "επιστρέφονται" εκεί θα τύχουν ανθρώπινης αντιμετώπισης, όταν δεν είναι ασφαλής ούτε για τους πολίτες της; Δεκάδες χιλιάδες φυλακίζονται επειδή αντιτίθενται στο καθεστώς Ερντογάν», όπως σημείωσε.

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο ίδιος, «τα 3,5 δισ. ευρώ, 2,5 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ ή 5,5 δισ. ευρώ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να υποδεχθεί τους πρόσφυγες».

Σχολιάζοντας το τοπίο στην Ευρώπη, ο κ. Λάμπρου εκτίμησε ότι «η πραγματικότητα είναι δύσκολη, με τα ποσοστά και τη δύναμη της ακροδεξιάς να ενισχύεται. Χρειάζεται συνολική ιδεολογική και κοινωνική αντεπίθεση, από την Αριστερά, τα κινήματα, το αριστερό τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά» και «η Ελλάδα να σηκώσει ακόμη περισσότερο το ανάστημά της, να διακδικήσει η κυβέρνηση και όλοι την άρση των αποκλεισμών που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL