Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Ίσες αποστάσεις από Γεννηματά, κλίνατε επί... Μητσοτάκη από Βενιζέλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ίσες αποστάσεις από Γεννηματά, κλίνατε επί... Μητσοτάκη από Βενιζέλο

Το άνοιγμα του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής δεν επιφύλαξε καμία έκπληξη. Η απόφαση που είχε ληφθεί για διορισμό και των μελών της Κ.Ε., μετά κι από τον διορισμό των συνέδρων, απομείωσε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των εργασιών, αναδεικνύοντας παράλληλα την πλήρη αντίφαση της στόχευσης του εγχειρήματος να κομίσει το "νέο". Η "έκπληξη" δεν έγινε ούτε ως προς τις πολιτικές θέσεις που παρουσίασε η Φ. Γεννηματά, με τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων να μην επιδέχεται καμία παρέκκλιση. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, την οποία παρουσίασε ως υπεύθυνη για όλα τα δεινά, κατηγορίες για την οικονομία και για "ανυπαρξία" εξωτερικής πολιτικής. Κριτική στη Ν.Δ., με το επιχείρημα ότι "προοδευτική αλλαγή δεν είναι ούτε η παλινόρθωση της Δεξιάς".

Η τρίτη εντολή

Με τη φράση “το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή”, η Φ. Γεννηματά έθεσε ως στόχο την κατάκτηση ουσιαστικά της τρίτης θέσης στις εκλογές, με απώτερο στόχο την "προοδευτική διακυβέρνηση". Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν απέκλεισε ούτε τώρα τη συμμετοχή της Ν.Δ. σε μια "προοδευτική διακυβέρνηση". Είπε ότι θα παρουσιάσει προοδευτική προγραμματική συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., περιγράφοντας μια κυβέρνηση "εθνικής συνεννόησης". "Απευθύνω από τώρα το ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.: Είστε διατεθειμένοι να συμβάλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;", είπε. Αυτό που δεν διευκρίνισε -και άρα δεν αποκλείει- είναι ότι η συμμετοχή και των δύο κομμάτων αποτελεί απαρέγκλιτο όρο για μια τέτοια συγκυβέρνηση. Προϋπόθεση που διατύπωνε παλιότερα, αλλά τώρα παραμένει θολή. Ενδεχομένως να πρόκειται και για προσπάθεια της ηγεσίας να τηρήσει ισορροπίες εντός του νέου φορέα. Ίσως το δυνατό χειροκρότημα που δέχτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης από συνέδρους όταν έλεγε στον χαιρετισμό του ότι η παρούσα κυβέρνηση "είναι η χειρότερη που γνώρισε ο τόπος" να είναι ενδεικτικό των τάσεων που επικρατούν στο παζλ χιλίων κομματιών που συνθέτει το Κίνημα Αλλαγής. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η "γραμμή" που εκφράζει εσχάτως ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος, για σαφή απόρριψη "μονομερούς" συνεργασίας είτε με το ένα είτε με το άλλο κόμμα, μοιάζοντας έτσι να επιδιώκει να προλάβει ορισμένους που προσβλέπουν στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., την επόμενη μέρα.

Επιχειρηματολογία - καρμπόν

Ο Ευ. Βενιζέλος ήδη εν όψει του συνεδρίου είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς το ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να συγκροτήσει με τη Ν.Δ. μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή για να καταθέσει ευθέως αυτή τη θέση του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν οι εξελίξεις με το σκάνδαλο Novartis. Το επιχείρημά του για "πολωνοποίηση" της Δικαιοσύνης και των θεσμών, της Δημοκρατίας, από την παρούσα κυβέρνηση, λειτουργεί ως κοινό έδαφος πάνω στο οποίο Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής μπορούν να (ξανα-)κάνουν τα πρώτα τους κοινά βήματα. Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έναρξης του συνεδρίου, αποτελεί η μεγάλη αγωνία του Κυρ. Μητσοτάκη να παραστεί αυτοπροσώπως για να χαιρετίσει, παρά το γεγονός ότι θα επέστρεφε μόλις από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδόθηκε σε ένα άγαρμπο και απροσχημάτιστο "φλερτ" για μετεκλογική συνεργασία, ορίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον "μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα" και τη Δημοκρατία. Και το έκανε υιοθετώντας ακριβώς την επιχειρηματολογία Βενιζέλου. "Πρωτεύει το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας", είπε. Ανέφερε ότι η Ν.Δ. αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές θα επιδιώξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου", δηλώνοντας βέβαιος ότι στο μέλλον το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί "στη σωστή πλευρά της Ιστορίας". Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στη Φ. Γεννηματά ότι "οι ίσες αποστάσεις είναι όρος που χωρά στη γεωμετρία, αλλά όχι στο καμίνι της πολιτικής". Τέσσερις μέρες νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος, δήλωνε ότι "όταν δίνεις μάχη για τη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις".

Μήνυμα Γεννηματά προς Ποτάμι

Από την πλευρά του, ο Γ. Καμίνης έσπευσε πριν από την έναρξη του Συνεδρίου να δηλώσει ότι "η κυβέρνηση έχει διαγράψει τον κύκλο της και όποιος της δώσει χείρα βοηθείας θα διαπράξει ιστορικό λάθος". Η συνάντηση του Στ. Θεοδωράκη με τον Αλ. Τσίπρα τη Δευτέρα είχε ήδη προκαλέσει έντονη ενόχληση εντός του Κινήματος Αλλαγής, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού ότι δεν επιθυμεί να μπει στην κυβέρνηση και ότι δεν θα αντικαταστήσει τους ΑΝ.ΕΛΛ. Έχει ξεκαθαρίσει παράλληλα ότι η θέση του στα εθνικά θέματα, π.χ. "Μακεδονικό", δεν εξαρτάται από τις θέσεις των άλλων κομμάτων. Από το συνέδριο η Φ. Γεννηματά δικαιολόγησε την υποχώρησή της στο θέμα του διορισμού της Κ.Ε. που αποτελούσε βασική επιθυμία του Ποταμιού, ωστόσο με την αναφορά της "από αύριο, βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται" έμοιαζε να αποτελεί μήνυμα προς τον Στ. Θεοδωράκη ότι δεν θα δεχτεί αποκλίσεις από την εκάστοτε "γραμμή" που θα αποφασίζεται.

Γ. Δραγασάκης: Επιλέξετε ή προοδευτικό ή συντηρητικό σχέδιο

Στον χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δραγασάκης κάλεσε ουσιαστικά το Κίνημα Αλλαγής να επιλέξει αν θα υπηρετήσει το νεοφιλελεύθερο ή το προοδευτικό σχέδιο που συγκρούονται σε Ευρώπη και Ελλάδα. Θέτοντας τα πολιτικά επίδικα επί των οποίων θα πρέπει να τοποθετηθεί και το Κίνημα Αλλαγής, υπογράμμισε ότι στην αντιπαράθεση προοδευτικών και συντηρητικών ιδεών - πολιτικών, υπάρχουν τρεις επιτακτικές προκλήσεις: "Με ποιους όρους θα επιτύχουμε τη ρήξη με το παρελθόν και θα θωρακίσουμε το μέλλον από παθογένειες και πρακτικές του παρελθόντος, με ποιες πολιτικές θα ανακουφίσουμε άμεσα όσους η κρίση και η μακροχρόνια λιτότητα έπληξαν βαρύτερα, με ποιο σχέδιο, με ποιες δυνάμεις κι επιλογές θα δημιουργήσουμε την προοπτική που έχει ανάγκη η νέα γενιά". Καταλήγοντας, τόνισε ότι η στρατηγική ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ, από την ίδρυσή του, ήταν ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη παράταξη με πολλά και διάφορα πολιτικά υποκείμενα, για να υπογραμμίσει ότι ένας τέτοιος συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να αναλάβει το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Είπε, αναφορικά με το ερώτημα που είχε απευθύνει η Φ. Γεννηματά, ότι αυτό αποτελεί μια ειλικρινή απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL