Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
"Κρυφή" σύμβαση του Γ. Στουρνάρα με τη Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κρυφή" σύμβαση του Γ. Στουρνάρα με τη Novartis

Μυστικά που δεν είχε αποκαλύψει ο Γιάννης Στουρνάρας όταν μίλησε στη Βουλή για τη σχέση του με τη Novartis αποκαλύπτουν τα 165 αρχεία από τα CD που κατέσχεσαν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπαλλήλων της φαρμακευτικής εταιρείας.

Ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 2011 φέρεται να είναι έμμισθος σύμβουλος της Novartis την ίδια περίοδο που είναι διοικητής του ΙΟΒΕ. Και παρά το ότι παραπέμπεται στην Προκαταρκτική Επιτροπή δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να το δημοσιοποιήσει για να ξεκαθαρίσει την σχέση του με την εταιρεία.

Η επίμαχη σύμβαση φέρεται να υπογράφτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 και να έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και η αμοιβή του Γ. Στουρνάρα ήταν 4.000 ευρώ μεικτά προκειμένου να οργανώσει δύο παρουσιάσεις με αντικείμενο την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις μελλοντικές εξελίξεις. Οι παρουσιάσεις έγιναν σε κλειστό κύκλο: ενώπιον της διοικητικής επιτροπής της Novartis. Και θα ακολουθούσαν ερωταπαντήσεις. Η πρώτη συνάντηση είχε οριστεί για τις 4 Οκτωβρίου 2011 και τη δεύτερη θα την προσδιόριζε η φαρμακευτική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Στουρνάρας πληρώθηκε με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης για το 20% της αμοιβής με την υπογραφή του συμβολαίου και το υπόλοιπο 80% μέσα σε 60 ημέρες από την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αυτά φέρονται να έχουν σταλεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ότι τα έγγραφα της σύμβασης δεν φέρουν υπογραφές καθώς προέρχονται από ηλεκτρονικό αρχείο.

Τη σχέση του Γ. Στουρνάρα με τη Novartis είχε αποκαλύψει στις καταθέσεις της η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση, η οποία φέρεται να υποστηρίζει ότι "δωροδοκήθηκε" με ποσό που δεν μπορεί να υπολογίσει και ότι ο Κ. Φρουζής είχε "μαύρη αντρική τσάντα γεμάτη χρήματα" πριν συναντηθεί με τον Γ. Στουρνάρα. Οι συναντήσεις του Γ. Στουρνάρα με τον Κ. Φρουζή αποκαλύφθηκαν με δημοσίευμα της "Αυγής" το οποίο βασιζόταν στο ημερολόγιο του Κ. Φρουζή.

Η απάντηση

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του “Documento”, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Αφού δεν βρήκαν τίποτε παράνομο, με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα. Η εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια πριν αναλάβω υπουργός είναι διαφανής, όσο έκδηλη είναι πλέον η εργολαβία του συκοφάντη που ανέλαβε πάλι με λάσπη να ξελασπώσει τους εντολείς του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL