Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Α. Καββαδία στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Υπό διωγμό τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

«Είναι τέτοιος ο βαθμός αναστολής της ελευθερίας του λόγου» είπε, «ώστε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα τουίτ, είναι δυνατό να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στη φυλακή»

Στη συνεχή και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αναφέρθηκε -κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης- η βουλεύτρια Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου (Monitoring Committee) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), στο Παρίσι.

Η Αν. Καββαδία, έκανε λόγο για πρωτοφανή επιδείνωση ενός υπάρχοντος προβλήματος το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές την PACE, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους, τουλάχιστον, 60.000 ανθρώπους που, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του ’16, συνελήφθησαν με την κατηγορία των σχέσεων με τους γκιουλενιστές, καθώς και στους 150.000 που απολύθηκαν από διάφορους τομείς του Δημοσίου.  Επικαλούμενη και τη δημοσιογραφική, πλην της βουλευτικής της ιδιότητας, η Αννέτα Καββαδία επέκρινε δριμύτατα τις συλλήψεις -μόνο την τελευταία εβδομάδα- 23 δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 2 έως 7 χρόνια, με τη στερεότυπη κατηγορία περί τρομοκρατίας. «Είναι τέτοιος ο βαθμός αναστολής της ελευθερίας του λόγου» είπε, «ώστε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα τουίτ, είναι δυνατό να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στη φυλακή».
Στηλιτεύοντας τις συστηματικές πολιτικές διώξεις εις βάρος των βουλευτών και πολιτευτών του HDP, η Αννέτα Καββαδία καυτηρίασε το γεγονός της συστηματικής άρνησης, εκ μέρους της επίσημης τουρκικής πολιτείας, σε μέλη κοινοβουλευτικών αποστολών -όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης- να επισκεφθούν στη φυλακή τους έγκλειστους συναδέλφους τους.

Ειδικότερα για το θέμα του HDP, και αναφερόμενη στο πρόσφατο ταξίδι της στην Άγκυρα για το 3ο συνέδριο του κόμματος, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «είχα μια σύντομη ευκαιρία να δω τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την αυστηρότητα στην πράξη. Όπως επίσης είδα και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων του HDP, που σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, επιμένουν να δρουν πολιτικά, συντεταγμένα και θεσμικά, ακολουθώντας δημοκρατικές πρακτικές ακόμη και σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανελευθερίας.

Η θλιβερή όμως εικόνα, βουλευτών του AKP να επιτίθενται σωματικά σε συνάδελφό τους του HDP, επειδή ο τελευταίος εκφράστηκε αρνητικά για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Αφρίν, είναι μια σαφής ένδειξη για το πού οδηγούνται τα πολιτικά πράγματα στην Τουρκία, σήμερα. Όπως είναι και μια ξεκάθαρη προειδοποίηση, ότι καμία πολιτική πράξη δε θα μένει πλέον χωρίς συνέπειες. Ως εκ τούτου» κατέληξε η κα Καββαδία, «πρέπει να εξασκήσουμε όλη μας την επιρροή και πίεση, μέσω, πάντα, των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων προκειμένου να υποστηρίξουμε ενεργά ανθρώπους που καταπιέζονται στην Τουρκία, πολιτικά, κοινωνικά, εργασιακά ή φυλετικά». 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θλιβερή ουρά της Ακροδεξιάς

Χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης είναι η χθεσινή του αναφορά στο σύνθημα “Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Το σύνθημα αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις μαθητικές...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο