Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Ευ. Βενιζέλος ζητά ευθέως μέτωπο με τη Ν.Δ...

Eurokinissi

Απορρίπτει τις ίσες αποστάσεις απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Μετεκλογικό κυβερνητικό μέτωπο με τη Ν.Δ., στο οποίο δεν θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε για πρώτη φορά με ευθύτητα τέτοια που δεν επιδέχεται παρερμηνείας ο Ευ. Βενιζέλος, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην ηγεσία του νέου φορέα, του Κινήματος Αλλαγής, για απόρριψη της στρατηγικής των “ίσων αποστάσεων” απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια περίπου εξέφραζε τη θέση για ευρεία κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας με εύσχημο τρόπο να εννοηθεί ότι, παρότι η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους, πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχόταν τη συμμετοχή του σε τέτοιο σχήμα και συνεπώς σε αυτή την κυβέρνηση θα συμμετάσχουν όσοι τελικά το επιθυμούν. Με αυτόν τον τρόπο ισορροπούσε πάνω στην κεντρική γραμμή της ΔΗ.ΣΥ. για “κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης”, παρότι έγερνε σαφώς προς τη δεξιά πλευρά.

Με τις δύο τελευταίες παρεμβάσεις του στη Βουλή με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, στη συζήτηση αφενός της κυβερνητικής πρότασης για Προκαταρκτική και, αφετέρου, της πρότασης της Ν.Δ. για Προκαταρκτική, ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε εκλογές, λέγοντας ότι “υπάρχουν πλέον καθαρά πολιτικά μέτωπα, δημοκρατία-αυταρχισμός, κράτος δικαίου-βαθύ κράτος, ευρωπαϊκή προοπτική-τριτοκοσμική περιπέτεια”, εντάσσοντας προφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ στα δεύτερη σκέλη αυτών των διπόλων. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για προσπάθεια -μέσω του σκανδάλου Novartis- “αποκλεισμού των ανθρώπων που είναι κατά του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ", εντάσσοντας τον εαυτό του (σ.σ.: μαζί με τον Ανδ. Λοβέρδο, το όνομα του οποίου επίσης είναι στη δικογραφία) σε αυτή την κατηγορία στελεχών στο ΠΑΣΟΚ.

Το επόμενο βήμα ήταν η υπερψήφιση της πρότασης της Ν.Δ., κόντρα στη “γραμμή” της ΔΗ.ΣΥ.

Χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε με αφορμή αυτή την ψηφοφορία αν η ΔΗ.ΣΥ. έχει την “πολυτέλεια” να διατηρεί μια γραμμή ίσων αποστάσεων. “Όταν δίνεις μάχη για τη δημοκρατία, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Άλλο η πολιτική διαφωνία ή η ιδεολογική διαφοροποίηση εντός του δημοκρατικού και φιλοευρωπαϊκού τόξου και άλλο το μέτωπο κατά της πολιτικής και θεσμικής αλητείας και αθλιότητας” απάντησε.

“Δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις, δεν είμαστε στη μέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Είμαστε απέναντι και από τους δύο, γιατί είμαστε απέναντι στη συντήρηση και στον λαϊκισμό" δήλωνε (ΣΚΑΪ) η Φ. Γεννηματά την Κυριακή.

Ο Ευ. Βενιζέλος ρωτήθηκε αν ισχύουν αφενός η θέση του “υπέρ μιας κυβέρνησης ευρωπαϊκού προσανατολισμού και μεγάλης συναίνεσης” και αφετέρου η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή υπό σαφείς προϋποθέσεις. Η απάντησή του ήταν περισσότερο από σαφής: "Η πρόσκλησή μου είναι θεσμικού χαρακτήρα. Δεν είναι όμως αυτή η πολιτικά ρεαλιστική εκδοχή. Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να είναι και θα είναι στρατηγική. Θα είναι ήττα του ιστορικού θράσους κάποιων να βλάψουν τόσο πολύ την προοπτική του τόπου ελαφρά τη καρδία”.

Δείτε όλα τα σχόλια