Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Στην τελική ευθεία πριν από το Ιδρυτικό Συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην τελική ευθεία πριν από το Ιδρυτικό Συνέδριο

Γιώργος Πεταλωτής

Για το "στοίχημα" του Κινήματος Αλλαγής, τα επίδικα του συνεδρίου και τους στόχους για την "επόμενη μέρα" μιλούν στην "Αυγή" της Κυριακής προβεβλημένα στελέχη των κομμάτων - βασικών "συνιστωσών" που συμμετέχουν στο εγχείρημα συγκρότησης του νέου φορέα. Οι Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ), Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι), Γιώργος Μπουλμπασάκος (ΔΗΜ.ΑΡ.), Γιώργος Πεταλωτής (ΚΙΔΗΣΟ) ανοίγουν τα χαρτιά τους λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των εργασιών του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που πραγματοποιείται από τις 16 έως και 18 Μαρτίου στο γήπεδο του ΣΕΦ.

Παύλος Χρηστίδης*

"Νέοι συσχετισμοί στην κοινωνία και τη Βουλή"

Η ελληνική κρίση αποδείχτηκε βαθιά αξιακή, εκτός από οικονομική. Η κοινωνία μας διχάστηκε με ψευτοδιλήμματα, δηλητηριάστηκε με ρητορική μίσους και έχασε πολύτιμο χρόνο. Αναδείχτηκαν μαθητευόμενοι μάγοι, επικίνδυνες αντιλήψεις και πρακτικές βίας, που άφησαν πληγές στην κοινωνική συνοχή.

Ταυτόχρονα, τα “μεγάλα λόγια” διαψεύστηκαν και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς, παρά τις μεγάλες θυσίες των πολιτών. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κενό στη δημοκρατική λειτουργία. Οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί και νιώθουν απογοήτευση για την εικόνα του πολιτικού σκηνικού.

Όμως, οι μεγάλες αλλαγές γίνονται μέσω της πολιτικής. Και εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε η πρώτη δύναμη της νέας εποχής.

Η συμμετοχή των 212.000 συμπολιτών μας στις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας της Κεντροαριστεράς, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν το πρώτο ισχυρό μήνυμα προς το συντηρητικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Ν.Δ. Οι Έλληνες θέλουν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Το συνέδριο της επόμενης εβδομάδας είναι ένας σταθμός, που σηματοδοτεί την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, με προοδευτική ταυτότητα, πρόγραμμα και δομή. Επιπρόσθετα, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζουν την πορεία της πατρίδας μας και θυμίζουν σε όλους ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι η απόλυτη προτεραιότητα για κάθε πολίτη και κάθε πολιτικό.

Στον δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σειρά προοδευτικών λύσεων. Έχει έρθει η ώρα να γίνουν πράξη από πολιτικά κόμματα, που δρουν, με βάση τις ιδέες τους, προς όφελος των πολιτών. Στη νέα εποχή, πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση πολίτη - πολιτικής, βασισμένη στις δημοκρατικές διαδικασίες, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τη λογοδοσία, τη διαγενεακή δικαιοσύνη, με ανανέωση, αξιοκρατία, διαφάνεια.

Απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου η παραγωγική διαδικασία θα βασίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογική πρόοδο, τη φροντίδα για το ανθρώπινο κεφάλαιο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει τοπικές και περιφερειακές συνέργειες, ιδιωτικού, δημόσιου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ θα υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τις νέες γενιές, με οριζόντιες πολιτικές ενεργητικής στήριξης. Και τα αποτελέσματα της πραγματικής οικονομίας θα αντανακλούν στην άμβλυνση των ανισοτήτων.

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να σπάσει τα συντηρητικά δεσμά που την κρατούν στάσιμη και να δώσει ευκαιρίες σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Να σχεδιάσει πώς θα πρωταγωνιστήσει στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και πώς θα ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αύριο.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την παρούσα κυβέρνηση. Χρειάζονται νέοι συσχετισμοί στην κοινωνία και στη Βουλή.

* Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Σπύρος Δανέλλης*

"Προϋπόθεση ενεργοποίησης των πολιτών, η επανεφεύρεση του εαυτού μας"

Ξέραμε όλοι ότι αυτή η ωραία «περιπέτεια» της υπέρβασης υφισταμένων κομμάτων και κινήσεων για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα δεν θα ήταν μια εύκολη και απλή υπόθεση. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι, χωρίς την άρση καχυποψιών, αλλά και προσωπικών φιλοδοξιών, χωρίς την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, χωρίς τη σύγκλιση διαφορετικών απόψεων, χωρίς την εναρμόνιση πολιτικών προτεραιοτήτων, εν ολίγοις χωρίς την επανεφεύρεση του «εαυτού» μας, μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο της ενεργοποίησης των πολιτών στους οποίους το εγχείρημα απευθύνεται.

Είναι δευτερεύον απλώς και μόνο να επιβεβαιώσουμε την κοινοβουλευτική μας επιβίωση. Το ουσιαστικό διακύβευμα είναι να πείσουμε και να γοητεύσουμε όλους εκείνους τους προοδευτικούς πολίτες που είναι ανέστιοι κομματικά. Η δυσπιστία, η αδιαφορία, η άρνησή τους θα καμφθούν μόνο αν δουν πως ο παλαιοκομματισμός, ο πελατειασμός, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, ό,τι δηλαδή χαρακτήρισε τον λαϊκισμό που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και την παρακμή, δεν βρίσκονται πλέον στις πολιτικές μας αποσκευές.

Θα ήταν καταστροφικό στο συνέδριο να αναβιώσουν λογικές και πρακτικές «φυλάρχων» και μηχανισμών από το κακό μας παρελθόν. Το συνέδριο οφείλει να εκπέμψει καθαρά το μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τον κορμό των δυνάμεων του προοδευτικού μεταρρυθμισμού, τον εγγυητή της ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Τη δύναμη που μπορεί να δράσει ως καταλύτης στην αναγκαία αποτοξικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Οφείλουμε να ανοίξουμε τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο της χώρας μας στη νέα Ευρώπη, για το πώς θα μεταφέρουμε την Ελλάδα από τον πολιτικό επαρχιωτισμό στο μεγάλο κάδρο που τώρα ανασχεδιάζεται. Οφείλουμε να καταθέσουμε με σαφήνεια τη δική μας πρόταση για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα όσο ποτέ. Να αναφερθούμε στις ουσιαστικές, θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το παλιό πολιτικό σύστημα αρνήθηκαν να προωθήσουν. Η οικοδόμηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού φορέα της Κεντροαριστεράς είναι συνθήκη χρήσιμη και αναγκαία για τη χώρα. Στο χέρι μας είναι η συνθήκη αυτή να καταστεί και ικανή.

* Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού

Γιώργος Μπουλμπασάκος*

"Συνέδριο ελπίδας"

Ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς προχωράει στην πραγματοποίηση του ιδρυτικού του συνεδρίου στις 16-18 Μαρτίου. Η Δημοκρατική Αριστερά, με την ενεργό συμμετοχή της σε όλες τις διαδικασίες, έδωσε το δικό της διακριτό στίγμα. Το 2015 έπαιξε καθοριστικό ρόλο και άνοιξε τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τολμήσαμε και οι πολιτικές εξελίξεις μας δικαιώνουν καθημερινά.

Ο νέος φορέας καλύπτει όλο το ιδεολογικό φάσμα ενός προοδευτικού δημοκρατικού κόμματος: τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη Σοσιαλδημοκρατία, την ανανεωτική Αριστερά, τον πολιτικό φιλελευθερισμό, την πολιτική οικολογία και το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Αντλεί τις αρχές και τις αξίες του από τη μεγάλη παράδοση των προοδευτικών, σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων της Ευρώπης, από το ρεύμα της ανανεωτικής Αριστεράς και εκείνο του πολιτικού φιλελευθερισμού, που τοποθετούν τον νέο φορέα ιδεολογικά στον χώρο της σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που διευρύνει συνεχώς αυτές τις αξίες και τις μπολιάζει τις ανάγκες μιας σύγχρονης, δυναμικής και δίκαιης κοινωνίας πολιτών, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της εξέλιξης των επιστημών και της τεχνολογίας.

Το συνέδριό μας θα διατυπώσει:

α) Τη διακήρυξη των ιδεών και της πολιτικής φιλοσοφίας που μας διαπνέουν.

β) Την προγραμματική μας πρόταση, το σχέδιο Ελλάδα και τις πολιτικές μας θέσεις σε όλους τους τομείς.

γ) Ένα σύγχρονο, καινοτόμο καταστατικό, με ενισχυμένες τις συμμετοχικές διαδικασίες, εισάγοντας θεσμούς ηλεκτρονικής δημοκρατίας, διαφάνειας, ανανέωσης και νέας αντίληψης στις σχέσεις κόμματος, πολιτών και κράτους.

Έχουμε στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας με προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τα αίτια της κρίσης και να οδηγήσουμε την κοινωνία σε μια νέα περίοδο ευημερίας σε στέρεες βάσεις. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και η λύση βέβαια δεν είναι η Ν.Δ. η οποία παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής Δεξιάς. Ούτε φυσικά λύση είναι οι σημερινές πολιτικές που, παρότι ασκούνται στο όνομα της Αριστεράς, παραμένουν συντηρητικές, αντιαναπτυξιακές και αδιέξοδες.

Λύση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις επόμενες εκλογές και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του νέου φορέα στις πολιτικές εξελίξεις

* Γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.

Γιώργος Πεταλωτής*
"Να εκφραστεί δυναμικά ο χώρος μας, με πραγματικό και μόνιμο προοδευτικό στίγμα"

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς από το 2009 που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αρχικά ως ΠΑΣΟΚ με κυβέρνηση Παπανδρέου τη σφοδρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και κατόπιν ως αντιπολίτευση, συρρικνωμένος πλέον, να μπορέσει να σταθεί πολιτικά αυτόνομος απέναντι στη Ν.Δ. της "θωρακισμένης οικονομίας", της "επανίδρυσης του κράτους" , των Ζαππείων και στον, δυστυχώς καθόλου "Πρώτη φορά Αριστερά" ΣΥΡΙΖΑ, αυτός λοιπόν ο χώρος προσπαθεί να υπάρξει. Ο συθέμελος κλονισμός του, ειδικά από όταν έδειχνε να χάνει βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του, δημιούργησε αναμενόμενα απογοήτευση.

Σήμερα, που έχουν κυβερνήσει πλέον όλοι, οι αναζητήσεις των προοδευτικών πολιτών μπορεί να μη στρέφονται στα ψευδεπίγραφα παρελθοντικά διλημματικά σχήματα "Μνημόνιο - αντιμνημόνιο", μπορεί οι αναζητούμενες "διαπραγματεύσεις" να έφεραν ακόμη βαρύτερα Μνημόνια, όμως σίγουρα αυτοί δεν γυρίζουν εύκολα πίσω. Η κατάκτηση της εμπιστοσύνης, ειδικά από έναν χώρο όπως ο δικός μας, που λοιδορήθηκε και κανιβαλίστηκε στοχευμένα, είναι πλέον στόχος εξαιρετικά δύσκολος. Αυτή η δυσχέρεια επιτείνεται περισσότερο από έναν δήθεν αντισυστημικό λόγο, που καλλιεργήθηκε και εξακολουθεί ακόμη, ανεύθυνα, απολίτικα και χωρίς πρόσημο. Δίχως να οριστεί ποιο είναι το σύστημα, με απαράδεκτες λογικές παλιού-νέου, οδηγούμαστε σε ατραπούς που εξίσου εύκολα στρέφονται και σε ακροδεξιές επιλογές.

Για όσους πιστεύουμε ότι η πρόοδος, η Σοσιαλδημοκρατία, η Κεντροαριστερά οφείλουν να υπάρχουν και να εκφράζονται γνήσια, πολιτικά, χωρίς διευθετήσεις και υφαρπαγές με ψευτοδιλήμματα, χωρίς τις παθογένειες ακόμη και του δικού τους παρελθόντος, με ξεκάθαρο πολτικό στίγμα, που δεν ελίσσεται ανάλογα με τις υποσχέσεις για εξουσία, εμείς, λοιπόν, αναζητούμε τρόπο έκφρασης. Να εκφράσουμε μια παράταξη σύγχρονη, ανοιχτή, σε σχέση αλληλοσεβασμού με την κοινωνία, δίχως ψευδαισθήσεις, πραγματικά συγκρουσιακή με κάθε είδους σύστημα που κρατάει τη χώρα δέσμια, αδιαφανή, αδρανή και την κοινωνία χωρίς προσανατολισμό.

Προσωπικά γνωρίζω ότι αυτό είναι δύσκολο και σύνθετο. Ότι, παρά τις πολιτικές, ακόμη και τεχνικές δυσκολίες, υπάρχει σαφής αναγκαιότητα να εκφραστεί δυναμικά ο χώρος μας, με πραγματικό και μόνιμο προοδευτικό στίγμα. Το επικείμενο συνέδριο ανοίγει μια τέτοια ευκαιρία, να χτίσουμε πάνω στις παραπάνω βάσεις, χωρίς παλαιοκομματικά τερτίπια, χωρίς συμψηφισμούς και κυρίως με ειλικρίνεια προς εκείνο το μέρος της κοινωνίας που σκέφτεται σοβαρά, που αμφισβητεί, που είναι έτοιμο να προσφέρει δημιουργικά, που στέκεται απέναντι στους διχασμούς και στις εκλογικές εξαπατήσεις. Απομένει να δούμε αν θα μπορέσουμε να σταθούμε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και τόλμη απέναντι στην απογοητευτική προοπτική που προσφέρει το πολιτικό μας σύστημα, να συγκρουστούμε και να αποδείξουμε ότι πιστεύουμε στο δύσκολο αυτό εγχείρημα που ήδη έχει ξεκινήσει.

* Πρώην υπουργός, ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL