Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Ξε-Κίνημα Αλλαγής με τριβές και αναταράξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξε-Κίνημα Αλλαγής με τριβές και αναταράξεις

Οι τελευταίες ημέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής είναι ενδεικτικές των εγγενών αδυναμιών και αντιφάσεων του εγχειρήματος της συγκρότησης του νέου φορέα.

Οι διακομματικές αλλά και εσωκομμματικές τριβές που αναδεικνύονται τόσο μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν όσο και εντός αυτών δείχνουν ότι η ενιαιοποίηση συνιστά μακρινό στόχο και οι διαφοροποιήσεις στην "ενιαία φωνή" που αποσκοπεί η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Σήμερα επρόκειτο να στηθούν ανά την Ελλάδα κάλπες για την εκλογή των συνέδρων που θα συμμετέχουν στο συνέδριο την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή. Μετά την απόφαση τελευταίας στιγμής της Φ. Γεννηματά να ακυρωθεί αυτή η διαδικασία, το σύνολο των συνέδρων θα είναι διορισμένοι, όπως διορισμένα αναμένεται να είναι και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (εκτός αν περάσει η πρόβλεψη του Καταστατικού για 50% εκλεγμένους και 50% διορισμένους) και της Εκτελεστικής Πολιτικής Γραμματείας. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε έντονη διαφωνία στο "αντιπολιτευόμενο" τμήμα εντός του ΠΑΣΟΚ, με τις αντιδράσεις να ενισχύει η εκπρόθεσμη εγγραφή περίπου 500 μελών με ευθύνη μερίδας στελεχών που συγκαταλέγονται στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη. Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τον τρόπο συγκρότησης των νέων οργάνων.

Πάντως, το Ποτάμι ήταν εξαρχής κατά της εκλογής συνέδρων και των μελών των νέων οργάνων, με τον Στ. Θεοδωράκη να έχει στείλει προς το ΠΑΣΟΚ μηνύματα ότι σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή και ο ρόλος του Ποταμιού στον νέο φορέα δεν θα ήταν δεδομένα. Το κλίμα έντασης που φάνηκε να χαμηλώνει ανάμεσα σε Γεννηματά-Θεοδωράκη μετά την ακύρωση των σημερινών εκλογών αναζωπυρώθηκε μετά από εικοσιτέσσερις ώρες, όταν και γνωστοποιήθηκε ότι, μετά από πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, ο Στ. Θεοδωράκης θα περάσει αύριο το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόταση νόμου του Ποταμιού για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Η Φ. Γεννηματά έσπευσε με ανάρτησή της στο Twitter να εκδηλώσει την έντονη δυσφορία της με έμμεσο αποδέκτη τον Στ. Θεοδωράκη, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να της απαντά ακαριαία και στο ίδιο κλίμα.

Την ίδια στιγμή, ο Ευ. Βενιζέλος, με το βλέμμα στο μετεκλογικό τοπίο, συνεχίζει να πιέζει για τη συμπόρευση του νέου φορέα με τη Ν.Δ. Παρά την απόφαση ΔΗ.ΣΥ. - Ποταμιού για "άκυρη" ψήφο στην πρόταση Προκαταρκτικής Επιτροπής της Ν.Δ. για τους τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε δημόσια να δηλώσει ότι η ψήφος του θα ήταν "υπέρ", διατρανώνοντας έτσι τη διαφοροποίησή του από τη στρατηγική των "ίσων αποστάσεων" που έχει επιλέξει το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL