Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Ευ. Τσακαλώτος στην ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου: / "Στόχος της Ελλάδας, ένα καινούργιο μοντέλο με απόλυτη διαφάνεια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος στην ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου: / "Στόχος της Ελλάδας, ένα καινούργιο μοντέλο με απόλυτη διαφάνεια"

Στην «επόμενη μέρα» της Ελλάδας μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε στη συνέχεια του Eurogroup της Δευτέρας, την ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί τα προγράμματα στήριξης. Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι «οπαδός μιας πιστοληπτικής γραμμής» για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στους εταίρους της τον ερχόμενο Απρίλιο και που, μαζί με την ελάφρυνση του χρέους, θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία σε μια χώρα. Μάλλον περνάει το αντίθετο μήνυμα στις αγορές ότι δηλαδή ‘δεν εμπιστευόμαστε την Eλλάδα’. Λειτουργεί με ανάποδο τρόπο. Ο πραγματικός στόχος ενός τέτοιου προγράμματος είναι να υπάρξει έξοδος από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής συγκυρία είναι πλέον καλή για κάτι τέτοιο. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να ειπωθεί ότι εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση, τα ελληνικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα να σταθούν στα πόδια τους χωρίς μηχανική υποστήριξη» σχολίασε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος λόγος που η Ελλάδα απορρίπτει το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής είναι επειδή τη θεωρεί «υποκατάστατο και όχι κάτι συμπληρωματικό προς το cash buffer».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στόχο να επιστρέψει στο μοντέλο της περιόδου πριν το 2008, αλλά να οικοδομήσει ένα «καινούργιο μοντέλο» στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της χώρας. «Παλιά πολλά κονδύλια πήγαιναν σε μεγάλα έργα υποδομής (το 80%). Τώρα επενδύουμε πιο πολύ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αλλάζει ο συνολικός σχεδιασμός. Πρόκειται για άλλου τύπου διακυβέρνηση, διότι εμείς δεν ακολουθούμε τη λογική του πελατειακού συστήματος, αλλά συγκεκριμένους κανόνες που προσφέρουν απόλυτη διαφάνεια» τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός σημείωσε ότι εάν υπάρξει τελικά ένας «έντιμος συμβιβασμός» στο ζήτημα του χρέους, «σίγουρα θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού», ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον επονομαζόμενο γαλλικό μηχανισμό, που αποτελούσε άλλωστε πρόταση της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι «είτε πάντως το ΔΝΤ συμμετάσχει είτε όχι, έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Διαφωνίες και στο μέλλον

Σχετικά, τέλος, με τη φερόμενη διαφωνία του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αρχικά η συζήτηση ήταν «πολύ φιλική» και αφορούσε το ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι τόσο ο Ντράγκι όσο και ο Ρεγκλιγκ ήταν «υπερβολικά απαισιόδοξοι», ενώ η θέση του Έλληνα υπουργού ήταν ότι, δεδομένης της κατάστασης στις αγορές, η έκδοση τα πήγε «εξαιρετικά». Στη συνέχεια, όπως είπε, συζητήθηκε το ζήτημα των πλειστηριασμών. «Εγώ θεωρώ πως έχουν γίνει αρκετά για να κλείσει αυτό το προαπαιτούμενο και ότι η ΕΚΤ ήταν πιο αυστηρή στο θέμα αυτό απ’ όσο θα έπρεπε. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον επικεφαλής της ΕΚΤ. Νομίζω ότι είναι αμοιβαίος ο σεβασμός. Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον» είπε.

ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ EUROGROUP Μ. ΣΕΝΤΕΝΙΟ:

Να διασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος

Η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και η πολιτική σταθερότητα είναι «κλειδιά» για την επιτυχή έξοδο επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας έδειξε ότι «πρώτον πρέπει να διασφαλιστεί ότι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος». Δεύτερον, σύμφωνα με τον Μ. Σεντένο, χρειάζεται και στο εσωτερικό της Ελλάδας να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη του προγράμματος θα συνεχιστούν με την εναλλαγή των «πολιτικών κύκλων» για να αυξηθούν οι επενδύσεις.

Σχετικά με το τι ακριβώς θα ακολουθήσει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα «εργαλεία» και όλοι οι «μηχανισμοί».

Ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη τι εννοούσε όταν δήλωσε στο Eurogroup ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών», ο κ. Σεντένο εξήγησε ότι με αυτό κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση, επισημαίνοντας ότι όλα τα μηνύματα που λαμβάνει από τους υπουργούς Oικονομικών στο Eurogroup είναι πολύ θετικά. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το ζήτημα με επιτυχία» ανέφερε ο Μ. Σεντένο.

Απογοήτευσε τους Έλληνες καταστροφολόγους

Μιλώντας αργότερα στον Real FΜ, ο Δ. Παπαδημούλης, αφού επισήμανε ότι ο κ. Σεντένο τόνισε ότι θεωρεί πως θα προχωρήσουν γρήγορα και οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, εστίασε στην αναφορά του Πορτογάλου πολιτικού ότι «εμείς στο Eurogroup έχουμε αποφασίσει το ‘μαξιλάρι’ και για να υπάρξει κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα προληπτική γραμμή στήριξης, πρέπει να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση». "Με λίγα λόγια, ο κ. Σεντένο, προς απογοήτευση ορισμένων εγχώριων καταστροφολόγων, έδωσε πολύ θετικά νέα για την Ελλάδα" σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως "η ελληνική κυβέρνηση δεν το ζητάει, γιατί θεωρεί ότι το ‘μαξιλάρι’ που έχει αποφασίσει ομόφωνα το Eurogroup, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, το οποίο ήδη οικοδομείται, θα μας επιτρέψει μετά τον Αύγουστο να έχουμε καλύψει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι και το τέλος του 2019 και επομένως, ακόμα κι αν στραβώσει κάτι στο κλίμα στις διεθνείς αγορές, είναι για μας μια ασφάλεια".

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ - ΝΤΟΜΠΡΟΦΣΚΙΣ

Οι χώρες που ωφελούνται περισσότερο, να δώσουν περισσότερα στον προϋπολογισμό

Υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στην προσεχή περίοδο μετά το 2020 τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας. Στην εν λόγω συζήτηση με θέμα το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έλαβε τον λόγο και μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη «οι χώρες που ωφελούνται περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να δώσουν περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ενώ παράλληλα «να αυξηθούν οι ίδιοι πόροι της Ε.Ε., με αξιοποίηση των προτάσεων της επιτροπής Μόντι».

Απαντώντας ο Β. Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι, παρά τις «μεγάλες προκλήσεις» αλλά και το κενό που θα δημιουργήσει το Brexit, «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι κάτω του 1% σε σχέση με το ΑΕΠ ο ενωσιακός προϋπολογισμός, αλλά πολύ περισσότερο». «Γι’ αυτό θα χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού και επανιεράρχηση των προτεραιοτήτων όσον αφορά τις δαπάνες μας. Η Κομισιόν εργάζεται και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά τους ίδιους πόρους, πρόθεση της Επιτροπής είναι να καταθέσει προτάσεις για «ενδεχόμενους νέους ίδιους πόρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL