Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Την Τετάρτη η ψηφοφορία για προκαταρκτική εξέταση στην υπόθεση Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την Τετάρτη η ψηφοφορία για προκαταρκτική εξέταση στην υπόθεση Novartis

Με δέκα κάλπες θα γίνει την Τετάρτη στη Βουλή η ψηφοφορία για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία έκανε αποδεκτή την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, απορρίπτοντας την πρόταση της ΝΔ.

Ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι «θα πάμε με 10 κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός». Η μόνη περίπτωση να στηθεί μία κάλπη είναι αν οι πέντε εν ενεργεία εμπλεκόμενοι βουλευτές προχωρήσουν σε δήλωση ότι δεν θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Ο Κανονισμός ορίζει ότι ο ενδιαφερόμενος βουλευτής δεν μπορεί να συμμετέχει στην ψηφοφορία η οποία τον αφορά και γι’ αυτό θα στηθούν δέκα κάλπες.

Όμως, όπως εξήγησε ο Ν. Βούτσης, θα μπορούσε να αλλάξει η απόφαση και να μπει μία κάλπη, αν οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές δηλώσουν ότι δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία, καθώς δεν θα ψηφίζουν στην ψηφοφορία η οποία τους αφορά προσωπικά.

Η ΝΔ πρότεινε να γίνει μία ψηφοφορία για το αν θα υπάρξει Προκαταρκτική Επιτροπή ή εν πάσι περιπτώσει το θέμα της σύστασης Προκαταρκτικής να τεθεί προκαταρκτικά και μετά να γίνει άλλη ψηφοφορία για τις παραπομπές προσώπων.

Συγκεκριμένα η Διάσκεψη αποφάσισε:

-η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και στις 10 το βράδυ να αρχίσει η ψηφοφορία.
-θα υπάρξει ένας πρώτος κύκλος από 8 βουλευτές κομμάτων και θα ακολουθήσει ένας κύκλος 16 ομιλητών (ανάμεσά τους και ανεξάρτητος βουλευτής).
-θα μιλήσουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και αρχηγοί κομμάτων.
-θα μιλήσουν οι ενδιαφερόμενοι για 20 λεπτά.
-θα μιλήσουν 2 έως 4 υπουργοί (της Δικαιοσύνης και της Υγείας).
-τελευταίος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε πως θα μιλήσουν όλοι οι αναφερόμενοι στη δικογραφία πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου που θα είναι στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την συζήτηση στη Διάσκεψη δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόθεση των κομμάτων να προτείνουν την σύσταση του τριμελούς δικαστικού οργάνου που θα αποφασίσει για την βασιμότητα των κατηγοριών. Όμως ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει έως την Δευτέρα οπότε λήγει η προθεσμία των επτά ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL