Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
«Η κυβέρνηση είναι σε διαρκή εγρήγορση - Το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η κυβέρνηση είναι σε διαρκή εγρήγορση - Το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές»

«Πράγματι υπάρχει μια αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί η ένταση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Mιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, σημείωσε ότι ωστόσο αυτό δεν προεξοφλεί τίποτα απολύτως και πως για τον λόγο αυτό «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς».

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πλήρη εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τυχόν προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας, και σε πολιτικό επίπεδο και σε διπλωματικό και σε διεθνές. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στενή παρακολούθηση και ψυχραιμία», επεσήμανε εξάλλου.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο», για να σημειώσει πως «οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία -την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί - θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών».

«Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό», τόνισε.

Αναφορικά με τη χθεσινή επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο Μπ. Γιλντιρίμ είπε ότι το χθεσινό περιστατικό δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως είναι ένα δείγμα ότι η στάση του κ. Γιλντιρίμ -και καλώς- ήταν απολογητική, από εκεί και πέρα όμως, ανεξαρτήτως εκτίμησης για το τι πραγματικά συνέβη, το γεγονός είναι πως όταν η Τουρκία αυξάνει την ένταση είναι δεδομένο ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες ακόμα και ενός ατυχήματος. «Επομένως είναι μεγάλη η ευθύνη της τουρκικής πλευράς για το χθεσινό περιστατικό».

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε στον Τούρκο ομόλογο του πως τα Ίμια είναι ελληνικά, και σχολίασε πως αν η ΝΔ διαβάσει το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες η κυβέρνηση, θα καταλάβει για άλλη μια φορά πως το μόνο που κάνει είναι να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Τόνισε ειδικότερα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου, «υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο». «Πράγμα το οποίο», όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, «προφανώς συμπεριλαμβάνει και τα Ίμια καθώς είναι πάγια θέση όλων των διεθνών οργανισμών και προφανής η θέση της χώρας μας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα και οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας και της γελοιότητας».

«Η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν σχολιάζει τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργό, ιδιαίτερα όταν σχολιάζει τέτοια ευαίσθητα θέματα», ανέφερε ακόμη και υπογράμμισε: «Τα Ίμια είναι ελληνικά και αυτό προκύπτει πλήρως από το χθεσινό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε».

Ο κ. Τζανακόπουλος ερωτήθηκε αν αλλάζει τακτική η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει: «Δεν είναι μόνο ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, είναι η αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η ταυτόχρονη προσπάθεια να διατηρούνται διπλωματικοί και πολιτικοί δίαυλοι με τη γείτονα και η ανάδειξη της προκλητικής συμπεριφοράς των Τούρκων σε όλα τα διεθνή φόρα». Σημείωσε πως «είναι προφανές ότι οποιοδήποτε διαπραγματευτικό χαρτί έχει η χώρα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι σε διαρκή χρήση».

Σχολίασε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια αρκετά δύσκολη θέση τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και αυτό συμβάλλει καθοριστικά σε μια νευρικότητα, και σε μια τάση να αυξάνει τις προκλήσεις.

«Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και πολιτικά και διπλωματικά και διεθνώς για να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και αυξάνουμε όλες τις πιέσεις και χρησιμοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεση μας», τόνισε. Εξέφρασε δε, την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις πάρα πολύ σαφείς τοποθετήσεις που υπήρξαν εκ μέρους όλων των διεθνών παραγόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL