Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Συνεχίζεται η επιχείρηση εκφοβισμού μαρτύρων - εισαγγελέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται η επιχείρηση εκφοβισμού μαρτύρων - εισαγγελέως

Τη στοχοποίηση των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και των αρμόδιων τη δικογραφία Novartis δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κλιμακώνει η Ν.Δ., την ώρα που στο εσωτερικό της εμφανίζονται τα πρώτα ρήγματα με αφορμή την εμπλοκή των ονομάτων του Αντ. Σαμαρά και του Άδ. Γεωργιάδη στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε χθες να προκαταλάβει τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις του Δ. Τζανακόπουλου και να εμφανιστεί ως “επισπεύδουσα” σε ό,τι αφορά τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, στην προσπάθειά της να δείξει πως δεν... έχει να φοβηθεί τίποτα.

"Χωρίς κουκούλες"

Πάντως, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρ. Σπυράκη ανακοίνωσε τη θετική ψήφο στην προανακριτική επιτροπή, καίτοι προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση θα αποπειραθεί να στήσει σκευωρία: «Η Ν.Δ. είπε από την αρχή ‘όλα στο φως’. Και εννοείται ότι λέει ‘ναι’ και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της», τόνισε η Μαρ. Σπυράκη και αμέσως μετά επιχείρησε να ασκήσει νέα πίεση προς τους μάρτυρες: “Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας”, επισήμανε χαρακτηριστικά, ζητώντας από την κυβέρνηση “να συναινέσει και στη διαλεύκανση του σκανδάλου Καμμένου”.

Άλλωστε, νωρίτερα, η κ. Σπυράκη είχε αναφερθεί στην περυσινή ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για τη Novartis, στην παραίτηση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Ράικου και σε αποσπάσματα της δικογραφίας προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εξαντλείται στη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης”.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. εξαπέλυσε βολές ονομαστικά και κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, κατηγορώντας την πως “φαίνεται να έχει πέσει σε ονόματα πολιτικών προσώπων αρκετά νωρίτερα από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και παρά την επιμονή της με το να ζητάει από αμερικανικές αρχές δεν απέδωσε κάποια άλλα στοιχεία”. “Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην οδηγήσει την Ελλάδα σε κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Πολωνία, που κατηγορείται ότι η εκτελεστική εξουσία παρενέβη στη δικαστική. Η διάκριση των εξουσιών είναι θεμελιώδες ζήτημα και η Πολωνία είναι παράδειγμα προς αποφυγήν”, συνέχισε, προαναγγέλλοντας πως η Ν.Δ. θα ζητήσει να καταθέσουν επωνύμως οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Παρέμβαση Αθανασίου

Σημειωτέον ότι αιτιάσεις περί “άκυρων” μαρτυρικών καταθέσεων στη δικογραφία εξέφρασε χθες και ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis δεν έχουν υπογραφεί από τον εισαγγελέα “και αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί εκ των υστέρων”, όπως είπε. «Οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι άκυρες αφού η διαδικασία δεν έγινε σωστά. Λείπει η ‘άδεια’ από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, στον οποίο όφειλε να απευθυνθεί η κ. Τουλουπάκη, για να χαρακτηριστούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ‘προστατευόμενοι μάρτυρες’», κατέληξε ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΕΔΕΙΞΕ Ο Γ. ΒΛΑΧΟΣ - ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ

Βαρύ κλίμα στη Ν.Δ. για τον Άδ. Γεωργιάδη

Πάντως, η εμπλοκή του ονόματος του Άδ. Γεωργιάδη στη δικογραφία έχει προκαλέσει βαρύ κλίμα στη Ν.Δ. και δεν είναι λίγοι όσοι προβληματίζονται για το κατά πόσον ο ίδιος θα έπρεπε να αφήσει τη θέση του αντιπροέδρου, ώστε να μην βάλλεται η ηγεσία του κόμματος όσο παραμένει ανοιχτή η υπόθεση. Ο ίδιος, πάντως, ήδη από την Πέμπτη, είχε αποκλείσει κάθε τέτοιο σενάριο, ισχυριζόμενος ότι στην περίπτωση αυτή κάθε φορά που θα θέλει η κυβέρνηση να “ξεφορτωθεί” έναν πολιτικό αντίπαλο, θα του πετάει “λάσπη” για “να φεύγει από τη μέση”. Τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. υπερασπίστηκε, άλλωστε, χθες και η Μαρ. Σπυράκη, όταν ερωτήθη αν θα ήταν σκόπιμο να παραδώσουν το κομματικό τους αξίωμα οι εμπλεκόμενοι. “Πρόκειται για μια σκευωρία και μια επιχείρηση σπίλωσης. Αν απαντήσω, είναι σαν να αποδέχομαι ότι έπιασε η επιχείρηση σπίλωσης”, είχε τονίσει.

Ωστόσο, αυτή η απάντηση δεν καλύπτει τους πάντες στη Ν.Δ. Για παράδειγμα, ο “καραμανλικός” βουλευτής Αττικής Γ. Βλάχος, μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση υπέδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. τον δρόμο της παραίτησης, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι οι “βατοπεδινοί” είχαν αφήσει τα αξιώματά τους όταν είχε “σκάσει” το σκάνδαλο Βατοπεδίου. “Στην περίπτωση Βατοπεδίου, όσων τα ονόματα εμπλέκονταν, χωρίς να φύγουν από τη Ν.Δ., χωρίς να φύγουν από βουλευτές, έμειναν εκτός καθηκόντων”, τόνισε ο Γ. Βλάχος, υπενθυμίζοντας ότι ο Άδ. Γεωργιάδης έχει τοποθετηθεί και δεν έχει εκλεγεί. “Είναι ένα θέμα που θα το αξιολογήσει ο πρόεδρος του κόμματος. Γιατί ως γνωστόν οι αντιπρόεδροι είναι επιλογή των προέδρων και δεν εκλέγονται, δεν είναι εκλεγμένοι. Ο πρόεδρος μπορεί να κρίνει καλύτερα. Ο πρόεδρος έχει όλα τα στοιχεία και μπορεί να κρίνει καλύτερα από μένα”, συνέχισε ο Γ. Βλάχος, που διαφοροποιήθηκε και ως προς τη φρασεολογία της Ν.Δ. κατά των μαρτύρων: “είναι λάθος να αποκαλούμε τους μάρτυρες κουκουλοφόρους”, είπε.

Μερικές ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης του Άδ. Γεωργιάδη, ο Ευ. Αντώναρος, «φωτογραφίζοντάς» τον με... ευκρίνεια, ζήτησε «κάποιος να του τραβήξει το αυτί», χαρακτήρισε “δοτό” τον “θεσμικό ρόλο” του και έγραψε στο Facebook πως “όσα λέει και όσα κάνει ρίχνουν αναπόφευκτα τη σκιά τους στον θεσμό που εκπροσωπεί”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL