Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μίζες που ζαλίζουν από τη Novartis

EPA

Αναζητείται νομική φόρμουλα για αποζημίωση του Δημοσίου - Τα 50 εκατ. αγγίζει το ποσό που διατέθηκε για χρηματισμό των πολιτικών - Στα 3 δισ. η ζημιά του Δημοσίου από τις συναλλαγές της Novartis, στα 23 δισ. η ζημιά από το 2000 έως το 2015 από την πρακτική όλων των φαρμακοβιομηχανιών

Ποσά το ύψος των οποίων προκαλεί ίλιγγο διακινήθηκαν σε μίζες για να κερδίσει η Novartis κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκων και να εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της δικογραφίας. Σύμφωνα με αυτά, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και τους οκτώ πρώην υπουργούς, ενώ η ζημία που υπέστη το Δημόσιο από τις συναλλαγές του με τη Novartis αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμα πιο σοκαριστική είναι η ζημιά του Δημοσίου από το 2000 μέχρι το 2015 από την πρακτική όλων των φαρμακοβιομηχανιών, η οποία αγγίζει τα 23 δισεκατομμύρια! Η Εισαγγελία Διαφθοράς, που συνεχίζει την επίπονη και εξαιρετικά δύσκολη έρευνά της, αναζητά πλέον αγωνιωδώς νομική φόρμουλα έτσι ώστε το Δημόσιο να αποζημιωθεί για τον πακτωλό των χρημάτων που έχασε.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εισαγγελικές πηγές κάνουν λόγο για «συγκλονιστικές μαρτυρίες» τριών προστατευόμενων μαρτύρων που έδωσαν αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος, κατονομάζοντας ευθέως και χωρίς περιστροφές τους πολιτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δώσει και συμπληρωματικές καταθέσεις, με τις οποίες διευκρινίζεται η πηγή της πληροφόρησής τους για όσα έχουν μέχρι σήμερα αποκαλύψει. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται ήδη στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Στέλιου Μανώλη και Χρίστου Ντζούρα και μένει να εμπλουτιστούν και να διασταυρωθούν, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο σκέλος της μεγάλης έρευνας σχετικά με το αν έχει διαπραχθεί το (διαρκές) έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα»).

Δικαστική συνδρομή

Η Εισαγγελία εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές αρχές, ενώ βρίσκεται σε αναμονή σχετικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχει αποστείλει σε Ελβετία και Κύπρο. Όλα τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν θα διαβιβάζονται σταδιακά στη Βουλή.

60 δισ. συνολικά οι μίζες

Μέχρι στιγμής, πάντως, προκύπτει από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ότι στα δέκα πολιτικά πρόσωπα κατευθύνθηκαν περίπου 45-50 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά σε μίζες κατέληξαν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, εκτός από τους πολιτικούς, μοιράστηκαν γενικοί γραμματείς υπουργείων που είναι τέσσερις ή πέντε, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων κ.ά.

Προστατευόμενος μάρτυρας επίσης φέρεται να καταθέτει ότι «το μεγάλο ‘πάρτι’ στήθηκε προ Μνημονίων», όπου περίπου 40 εκατομμύρια δόθηκαν σε μίζες για την αγορά των εμβολίων γρίπης αλλά και για αντικαρκινικά φάρμακα.

Από το 2000 και μετά

Διπλάσια η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Υπερτιμολογήσεις και πίεση για προτίμηση των δικών της φαρμάκων οι πρακτικές που αποδίδονται στη Novartis

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, εξαιτίας της εκτεταμένης διαφθοράς ή της αμέλειας των κρατικών αξιωματούχων η Ελλάδα από το 2000 και μετά παρουσίαζε φαρμακευτική δαπάνη διπλάσια από τον μέσο όρο των κρατών της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. για τα φάρμακα, μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί.

Η Novartis, προκειμένου να κατακτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκων, χρησιμοποιούσε συγκεκριμένες πρακτικές. Έτσι λοιπόν, εκτός από την υπέρογκη τιμολόγηση των φαρμάκων της, πίεζε σύμφωνα με τις μαρτυρίες ασφυκτικά προκειμένου να εγκριθούν τα δικά της φάρμακα έναντι των ανταγωνιστών και να βγουν στην αγορά και στα ασφαλιστικά ταμεία κατά προτεραιότητα. Την ίδια στιγμή, οι λοιπές φαρμακευτικές απλώς ανέμεναν τις εγκρίσεις...

Προτεραιότητα

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η Novartis επιπλέον διεκδικούσε και πετύχαινε να αποζημιώνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές, ενώ τα φάρμακά της δίδονταν με αυξημένες τιμές και αφορούσαν κυρίως τους τομείς της Ογκολογίας και της Οφθαλμολογίας.

Σύμφωνα με μέχρι τώρα πληροφορίες για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis έχουν καταθέσει περίπου είκοσι μάρτυρες που κάνουν λόγο για προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιρειών.

Τι λέει η Novartis

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Novartis σχετικά με το θέμα αναφέρει: "Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές".

 

Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου καταγγέλλει:

Έκρυβαν και εξαφάνισαν έγγραφα!

*"Υπήρχαν υπάλληλοι που τα είχαν στα σπίτια τους. Σιγά - σιγά τα ανακαλύπτουμε"

*"Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του ΕΟΦ από τα τέλη του 2011 έως το 2012 δεν υπάρχει. Τα έγγραφα στο υπουργείο Υγείας για τις τιμολογήσεις των φαρμάκων τη διετία 2012-2013 δεν υπάρχουν"

Τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησαν ώστε να συμπληρώσουν το υλικό της δικογραφίας και να «δέσουν» τις κατηγορίες περιέγραψε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Μιλώντας στον ρ/σ Real, η Μ. Παπασπύρου τόνισε: «Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ να μαζέψουμε το υλικό. Ήταν κρυμμένα τα έγγραφα. Να σας πω ότι υπήρχαν υπάλληλοι που τα είχαν στα σπίτια τους. Σιγά - σιγά τα ανακαλύπτουμε»...

Όπως είπε η επιθεωρήτρια, οι επιθεωρητές ελέγχουν τι έχει συμβεί με την τιμολόγηση των φαρμάκων και ποιοι άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι. «Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ κι αυτό οφείλεται στους επιθεωρητές που δουλεύουν νυχθημερόν. Εμείς δεν βρίσκαμε έγγραφα, τα μαζεύαμε με πολλή δυσκολία και τα έγγραφα που μας στέλνουν τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτά που θέλουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι η συγκέντρωσή τους είναι σημαντική γιατί «αν οι μαρτυρίες δεν συνδυάζονται με έγγραφα, δεν θα βγει αυτή η υπόθεση...».

Η ίδια αποκάλυψε ότι «η ηλεκτρονική αλληλογραφία του ΕΟΦ από τα τέλη του 2011 έως το 2012 δεν υπάρχει. Τα έγγραφα στο υπουργείο Υγείας για τις τιμολογήσεις των φαρμάκων τη διετία 2012-2013 δεν υπάρχουν. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά σιγά - σιγά τα βρίσκουμε. Οι επιθεωρητές λειτουργούν σαν κομάντος, πηγαίνουν κάτω στις αποθήκες, μπαίνουν και βρίσκουν κάπου καταχωνιασμένα τα έγγραφα. Αυτό απαιτεί χρόνο, μπορεί να έχουμε καθυστερήσει, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση».

Σύμφωνα με τη Μ. Παπασπύρου, σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμα τα πορίσματα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την τελευταία υπόθεση, θα ανοίξει φάκελος για όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο