Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Ν. Βούτσης: Επικίνδυνος λαϊκισμός από τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Επικίνδυνος λαϊκισμός από τη Ν.Δ.

Η ανάγκη για λύση τώρα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, παρά τις ανακολουθίες της Ν.Δ., την ταύτισή της με ακροδεξιούς κύκλους και την αρνητική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, κυριάρχησαν στη χθεσινή εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) για το Μακεδονικό.

Στην κατάμεστη αίθουσα επισημάνθηκε η αναφορά του προέδρου της Βουλή Νίκου Βούτση πως "γίνεται όλο και πιο εδραία η εκτίμηση ότι το 'Μακεδονικό' θα έχει επίδραση στην ανασύνταξη, την ανασύσταση, την αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού". "Αυτό θα γίνει με λύση και αφού υπάρξει λύση" πρόσθεσε με νόημα.

Ο πρόεδρος της Βουλής ευθέως τόνισε πως "η απόφαση ορισμένων πολιτικών κύκλων, με την ανοχή και την όλο και μεγαλύτερη συναίνεση της ηγεσίας του κόμματος της Ν.Δ., είναι να μπλοκαριστεί ευθέως και απροσχημάτιστα οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας της κυβέρνησης με τη σημερινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ενώ αυτή επιδεικνύει σαφώς πιο διαλλακτική στάση από τις προηγούμενες".

"Επικίνδυνη και ανεύθυνη"

"Αμετάκλητα η Ν.Δ. έχει χάσει την εξουσία" εκτίμησε ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτης Κουβέλης χαρακτηρίζοντας "επικίνδυνη και ανεύθυνη" τη στάση της που θέλει να διχάσει την κοινωνία δημιουργώντας το μέτωπο των 'πατριωτών'". "Η άρνησή της Ν.Δ. καταφανώς τροφοδοτείται και από την γενικευμένη επίθεσή της κατά της κυβέρνησης με στόχο να την αποσταθεροποιήσει. Αυτό όμως δεν συνιστά υπεύθυνη πολιτική έναντι της χώρας και των συμφερόντων της" σημείωσε ο Φ. Κουβέλης.

Μήνυμα Δανέλλη

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης έστειλε το δικό του πολιτικό μήνυμα θυμίζοντας την ταινία "Η πιο σκοτεινή ώρα", όπου ο Τσώρτσιλ, διά στόματος Γκάρι Όλντμαν, φέρεται να λέει: "Όποιος δεν αλλάζει γνώμη δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα".

Νωρίτερα ο Σπ. Δανέλλης είχε τονίσει ότι "οι προοδευτικές δυνάμεις είναι καιρός να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της χώρας, από τον πολιτικό επαρχιωτισμό που τη διακρίνει, δείχνοντας προς το μεγάλο κάδρο, που δεν είναι παρά οι προσπάθειες ανασύνταξης - ανασχεδιασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Εκεί πρέπει να είμαστε παρόντες. Η εθνική συνεννόηση, επιτέλους, στα μεγάλα και στα μικρά, είναι αναγκαία προϋπόθεση εξόδου από την τοξικότητα που χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή. Στα δε εθνικά θέματα επιβάλλεται".

Ο ρόλος του Α. Σαμαρά

Ο Ν. Βούτσης "έδειξε" ότι πίσω από το συλλαλητήριο κρύβεται ο Α. Σαμαράς λέγοντας πως "δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη φωτογραφία πολιτικού του 'δημοκρατικού τόξου' που προβάλλεται σε ρεπορτάζ ως 'δικαίωση' είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού και νεαρού τότε υπουργού Εξωτερικών Α. Σαμαρά". Επεσήμανε ότι το συλλαλητήριο επιχειρεί να επαναφέρει τη χώρα στη γραμμή της απόλυτης άρνησης αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με όνομα που θα εμπεριέχει τον προσδιορισμό 'Μακεδονία' καθ’ οιονδήποτε τρόπο".

Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την ηγεσία της Ν.Δ. ότι "υπαναχώρησε και μετεστράφη" σε σχέση με το 2008 και έτσι "υπήρξε ένας αιφνιδιασμός στο πολιτικό σύστημα, ένας έντονος τακτικισμός και βεβαίως ένας ιδιότυπος, επικίνδυνος λαϊκισμός". Ακόμη κάλεσε τη Ν.Δ. "να τεκμηριώσει υπεύθυνα ποια και πότε θα είναι η άλλη, δηλαδή η ευνοϊκή, συγκυρία για την επίλυση του θέματος".

Η Ν.Δ. ομολογεί ότι "στο όνομα της τακτικής σύμπλευσης και ομογενοποίησης με ό,τι οπισθοδρομικό και ακροδεξιό κινείται στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα, ο ρόλος της χώρας μας ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή, η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων".

"Ποιος δεν καταλαβαίνει πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ενθαρρύνει, να συνευρίσκεται ή και να συνδιοργανώνει λαϊκές κινητοποιήσεις με ακροδεξιές και φιλοφασιστικές δυνάμεις που επιχείρησαν, ευτυχώς στην Αθήνα ανεπιτυχώς, να κυριαρχήσει το σύνθημα 'αλήτες, προδότες πολιτικοί';", αναρωτήθηκε ο Ν. Βούτσης.

"Η ανακολουθία της Ν.Δ. για τα όσα σήμερα υποστηρίζει σε σχέση με τα όσα στο -όχι μακρινό- παρελθόν υποστήριζε και προωθούσε δεν μπορεί να ερμηνευθεί παρά μόνον με τις πιέσεις που εκ δεξιών δέχεται από δυνάμεις εντός και εκτός του κόμματος της. Έτσι όμως όχι μόνον δεν υπηρετεί τον 'κεντροδεξιό' χαρακτήρα της, αλλά και ενισχύει την ακροδεξιά", υπογράμμισε και ο Φ. Κουβέλης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

"Καθείς εφ' ω ετάχθη"

Παράλληλα ο Ν. Βούτσης σχολίασε εμμέσως την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας ότι "υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την κυβέρνηση. Δυνάμεις και παράγοντες που επανανομιμοποιούν την ύπαρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για 'εθνομειοδότες' και για 'αριστερόστροφο φασισμό'. Καθείς εφ’ ω ετάχθη".

Στον Μ. Θεοδωράκη αναφέρθηκε και ο Σπ. Δανέλλης λέγοντας: "Έχουμε συνηθίσει να μας στενοχωρεί. Θυμίζω την παρατήρηση του Λεωνίδα Κύρκου. 'Ο Μίκης είναι σπουδαίος μουσικός, που ήθελε να γίνει πολιτικός. Αντιθέτως, εγώ είμαι ένας πολιτικός που ήθελα να γίνω μουσικός'".

Κουβέλης: Σταθερότητα

Ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φ. Κουβέλης επεσήμανε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της ΠΓΔΜ "την απομακρύνει από μεγαλοϊδεατισμούς και την οδηγεί σε εγκατάλειψη αλυτρωτισμών" και "με κρατούσες πλέον ψύχραιμες απόψεις στο εσωτερικό της δείχνει να θέλει την απαγκίστρωσή της από εθνικιστικές θέσεις και εξάρσεις και να οδηγηθεί σε επαναπροσδιορισμό των στόχων και επιδιώξεών της μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η λύση είναι συμφέρουσα και αναγκαία για την Ελλάδα, με προϋποθέσεις που αφορούν τους αλυτρωτισμούς, την εγγύηση των συνόρων και με σύνθετη ονομασία, με χρήση έναντι όλων (erga omnes). Η χώρα μας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα της περιοχής και να αναδειχθεί παράγοντας αυτής της σταθερότητας".

Ακόμη ζήτησε να συνυπολογιστεί ότι η "μη λύση" τροφοδοτεί τις επεκτατικού χαρακτήρα επιλογές της Τουρκίας, η οποία επιδεικνύει το "ενδιαφέρον" της για τους τουρκικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής για να αναπτύξει το δικό της τόξο επιρροής", αλλά και την "αναδεικνυόμενη, από πολιτικές δυνάμεις της περιοχής, διάθεση για τη δημιουργία της 'Μεγάλης Αλβανίας'".

Υπηρεσία στη Χ.Α.

Ο Σπ. Δανέλλης επεσήμανε ότι "με την παρουσία τους Ν.Δ., μέρος της λοιπής αντιπολίτευσης, η επίσημη Εκκλησία, μέρος της Αυτοδιοίκησης, η 'παλαβή' Αριστερά, προσωπικότητες του παρελθόντος, αλλά και ο αταίριαστος κυβερνητικός εταίρος προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στους αρνητές του κοινοβουλευτισμού και τη Χρυσή Αυγή. Ενίσχυσαν τον βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία αντιευρωπαϊσμό και δίνουν ρόλο ξανά στον μοιραίο Α. Σαμαρά".

"Τα εθνικά συλλαλητήρια δεν εκδηλώνουν την εθνική μας υπερηφάνεια, όπως νομίζουν οι συμμετέχοντες, αλλά αντίθετα δηλώνουν τον εσωτερικό μας διχασμό και μια παρανοϊκή αντίληψη της πραγματικότητας, όπου ο εκάστοτε εξωτερικός 'εχθρός' αποκτά μυθικές διαστάσεις και δυνατότητες. Τροφοδοτούν τη μανιοκαταθλιπτική μας ψυχοσύνθεση με τις ακραίες μεταπτώσεις από το ζενίθ της εθνικής ανωτερότητας στο ναδίρ του 'όλοι μας επιβουλεύονται'" υπογράμμισε.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Σαντορινιός, Γ. Μπαλάφας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ν. Φίλης, Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Ξυδάκης, Θ. Δρίτσας, Αφρ. Θεοπεφτάτου, Χρ. Μπγιάλας, Δ. Ρίζος, Σ. Παπαδόπουλος, Μ. Τζούφη, Δ. Σεβαστάκης, Ανν. Καββαδία, Γ. Ουρσουζίδης, Κ. Μορφίδης, Γ. Μπουρνούς κ.ά.), ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θ. Παπαχριστόπουλος, η πρ. υπουργός Μαριλ. Ξενογιαννακοπούλου, ο καθηγητής Ν. Μαραβέγιας κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL