Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Αρχηγική εμφάνιση Αντ. Σαμαρά - Άδ. Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχηγική εμφάνιση Αντ. Σαμαρά - Άδ. Γεωργιάδη

Εντείνεται η αμηχανία στη Ν.Δ. για το "Μακεδονικό", μετά το “καπέλωμα” του Κυρ. Μητσοτάκη από τον Αντ. Σαμαρά στο προχθεσινό συλλαλητήριο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη αναζητεί “γραμμή”, έχει διχαστεί μεταξύ εκείνων που θέλουν λύση και εκείνων που λένε “άσ’ το γι’ αργότερα”, ενώ η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί, έστω και με υπονοούμενα, προσώρας, να συνδέσει το προχθεσινό συλλαλητήριο με έλλειψη “εμπιστοσύνης” των πολιτών προς την κυβέρνηση και με “δυσαρμονία” μεταξύ του Μαξίμου και της λαϊκής βούλησης.

Αυγενάκης: Φύγετε!

Άλλωστε, ήδη από προχθές, στη δήλωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης “είδε” στους συγκεντρωμένους “έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση”, επιχειρώντας, έστω και προσεκτικά, να προσδώσει αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά στο συλλαλητήριο. Άλλωστε, φρόντισε να... κάνει λιανά το μήνυμα Μητσοτάκη ο γραμματέας της Π.Ε. του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης: “το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και οι παραλήπτες του επίσης! Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει”, επισήμανε, ενώ ο Βασ. Κικίλιας, απευθυνόμενος προς τους κυβερνώντες, τόνισε: “Είστε αλαζόνες και φαύλοι. Η ύβρις θα φέρει νέμεσι”. “Λαοθάλασσα δεν είδαν, μόνο 'αρκετές χιλιάδες': προσβάλλουν τον λαό, αλαζόνες και υβριστές του, προξενούν οργή. Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες!”, τόνισε και ο Μ. Βορίδης.

Επιμένει η Μπακογιάννη

Πάντως, παρ' ότι επισήμως ισχύει η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη πως η Ν.Δ. θεωρεί ότι η λύση του "Μακεδονικού" “πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία”, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος “είδε” το συλλαλητήριο ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση: “αντί ο κ. Κοτζιάς να ευχαριστήσει με σεμνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που του έδωσαν δύναμη να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση, εκείνος κατέφυγε σε έναν μίζερο μικροκομματισμό”, επισήμανε. Είχε προηγηθεί, μέσω της εφημερίδας "Realnews", η Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας πως θα ήταν αποδεκτή από τη Ν.Δ. μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία, αν αντιμετωπίζονταν τα θέματα αλυτρωτισμού.

Εντωμεταξύ, μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη πως αν έρθει πρόταση λύσης στη Βουλή, η απόφαση θα πρέπει να είναι συλλογική έστειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ν. Κακλαμάνης. “Η Ν.Δ. θα παρουσιαστεί στη Βουλή με ενιαία θέση, η μειοψηφούσα άποψη θα πειθαρχήσει στην απόφαση της πλειοψηφίας και θα κάνουμε γνωστή τη θέση μας την κρίσιμη ώρα”, επισήμανε μιλώντας στο “Ραδιόφωνο 247”, έχοντας προεξοφλήσει ότι θα διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Παραλήρημα και απειλές

Εν τω μεταξύ, η παρουσία Σαμαρά στο συλλαλητήριο και η “αυθόρμητη” συγκέντρωση οπαδών του που φώναζαν το σύνθημα “Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς” δεν ήταν η μόνη προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να κυριαρχήσει πολιτικά και επικοινωνιακά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες, οι “σαμαρικοί” επανεμφανίστηκαν, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το “παρών” στην κοπή πίτας του Άδ. Γεωργιάδη, με τον τελευταίο να εκφωνεί μια ομιλία με απολύτως παραληρηματικά χαρακτηριστικά και να επιστρατεύει ύβρεις επιπέδου χαμαιτυπείου: μίλησε για “πανάθλιο πρωθυπουργό”, “πρωθυπουργό της κωλοτούμπας” και χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα “ανίκανο, άξεστο, αμόρφωτο, τεμπέλη”, ενώ την ημέρα διαβίβασης της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, απείλησε με... γουνάκια: “θα έρθει η ώρα που με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη θα λογαριαστούμε με τον κ. Τσίπρα και θα γνωρίσει καλύτερα τι σημαίνει εισαγγελέας”, είπε και για το "Μακεδονικό" τόνισε ότι “μέσα μας δεν θέλουμε να έχουν το όνομα Μακεδονία” (σ.σ.: η ΠΓΔΜ). “Πρόεδρε, μας δίνεις κουράγιο, δύναμη, γιατί κράτησες τη χώρα στο ευρώ. Θυσίασες το μάτι σου”, είπε στον Αντ. Σαμαρά, επιδοκιμάζοντάς τον επειδή... δεν παρέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον Αλ. Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL