Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μακεδονική "ζαλάδα" και στο βάθος... αμφισβήτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακεδονική "ζαλάδα" και στο βάθος... αμφισβήτηση

Όσοι παρακολουθούν το παρασκήνιο των επαφών και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ συνομολογούν ότι το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι πως στην Αθήνα και στα Σκόπια "όλοι θέλουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα". Όλοι; Όχι ακριβώς, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει τουλάχιστον ένας πολιτικός αρχηγός που έχει... κάθε λόγο να μην έρθει στη Βουλή μια πρόταση αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών: ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Εδώ και τρεις εβδομάδες, δηλαδή από τότε που ξεκίνησαν επισήμως οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις για το "Μακεδονικό", στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί κατάσταση συναγερμού, καθώς με δεδομένη την επιρροή των "σαμαρικών" και των ακροδεξιών στη Ν.Δ., πολλοί στο Μοσχάτο φοβούνταν από την πρώτη στιγμή ότι το ονοματολογικό μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων.

Και στο βάθος εσωστρέφεια

Άλλωστε, δεν χρειαζόταν να ασχοληθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ με την επίλυση του "Μακεδονικού" για να ενσκήψει εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή υποβόσκει εδώ και καιρό, καθώς τα ανησυχητικά δημοσκοπικά μηνύματα, σε συνδυασμό με την ολοένα και διευρυνόμενη εκτίμηση στο εσωτερικό του κόμματος ότι "ο Κυριάκος δεν τραβάει" μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμη και αμφισβήτηση του προέδρου της Ν.Δ. Τα σχετικά μηνύματα αλλά και η δυσφορία κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν φτάσει και στο γραφείο του ίδιου του προέδρου της Ν.Δ., εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα ασκείται συνεχώς στην τήρηση λεπτών εσωκομματικών ισορροπιών. Όσοι, μάλιστα, ξέρουν το συγκεκριμένο παρασκήνιο και το ρευστό σκηνικό στην οδό Πειραιώς συνομολογούν πως η οδηγία του προέδρου της Ν.Δ. να αφήσει τα στελέχη του να πράξουν "κατά συνείδηση" στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν μονόδρομος. "Στη φάση που είναι τώρα δεν μπορεί να διαγράψει το μισό κόμμα" τονίζει γνώστης των εσωκομματικών ισορροπιών, που προεξοφλεί ότι και σήμερα, στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, περισσότεροι από τα 3/4 των βουλευτών του κόμματος θα δώσουν το "παρών".

Πάει πάσο

Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, να "βγάλει" το κόμμα του από τη συζήτηση περί "Μακεδονικού". "Αδειάζοντας" όσα στελέχη ζητούσαν ώς τότε από την κυβέρνηση "περισσότερα από το Βουκουρέστι γιατί είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες", ο Κυρ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η συγκυρία... δεν είναι κατάλληλη για το "Μακεδονικό" και απεφάνθη πως "για εμάς αυτό το θέμα έχει κλείσει". Σε ένα μείζον πολιτικό θέμα, δηλαδή, απ’ αυτά που κάποιοι αποκαλούν ακόμη και "εθνικά", ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να... πάει πάσο προκειμένου να μη θέσει το κόμμα του σε δοκιμασία συνοχής.

Ο παράγοντας "Σαμαράς"

Ταυτοχρόνως, η Ν.Δ. επιχείρησε να εντάξει το σημερινό συλλαλητήριο στο κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης και να του προσδώσει "αντικυβερνητικά" χαρακτηριστικά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, άλλωστε, ήδη από την περασμένη Πέμπτη "αγκάλιασε" τη σημερινή "λαοσύναξη", ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφάλεια των διαδηλωτών, καθιστώντας σαφές ότι στην πλατεία Συντάγματος ο ίδιος ψάχνει "Αγανακτισμένους". Πάντως, παρά την επιμονή των "καραμανλικών" στο Βουκουρέστι, αλλά και τα σαφή και ηχηρά μηνύματα περί σύνθετης ονομασίας που στέλνουν στην ηγεσία της Ν.Δ. κορυφαία στελέχη του κόμματος ("εγώ δεν είμαι γραφική" είπε η Ντ. Μπακογιάννη, "χαρίζοντας" τον εν λόγω χαρακτηρισμό σε όσους δεν θέλουν την χρήση του όρου "Μακεδονία"...), ο Κυρ. Μητσοτάκης μάλλον δεν είχε και πολλές εναλλακτικές αν σκεφτεί κανείς ότι στο παιχνίδι του "Μακεδονικού" μπήκε εκείνος που επιχείρησε, άλλωστε, να οικοδομήσει πολιτική καριέρα σε βάρος αυτής της υπόθεσης: ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή κάλεσε ουσιαστικά τους πολίτες στο σημερινό συλλαλητήριο, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να δίνει σήμερα το "παρών" στο Σύνταγμα, τότε το σκηνικό θα γίνει ακόμη περισσότερο περίπλοκο για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και η προοπτική να καταλήξουν σε συμφωνία Αθήνα και Σκόπια για το "Μακεδονικό" θα προκαλεί, από αύριο, ίλιγγο στο Μοσχάτο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL