Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Παραστρατιωτικές ομάδες στην περιφρούρηση του συλλαλητηρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραστρατιωτικές ομάδες στην περιφρούρηση του συλλαλητηρίου

Με την "ευλογία της Εκκλησίας" και την περιφρούρηση παραστρατιωτικών ομάδων προετοιμάζεται το συλλαλητήριο της Κυριακής. Οι διοργανωτές είχαν μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης για "δικά μας άτομα κοντά στην εξέδρα για την ασφάλεια των προσώπων που θα βρίσκονται στην εξέδρα" και, όπως προκύπτει, τα "δικά τους άτομα" είναι μέχρι στιγμής η ομάδα εφέδρων καταδρομέων «ΟΔΕΥΩ» (Ομάς Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας) και μέλη της «Ασπίδας Εθνικής Σωτηρίας».

Την περιφρούρησή της έχει αναλάβει, σύμφωνα με ανακοινώσεις που μπορεί κανείς να βρει σε ακροδεξιά και εθνικιστικά μπλογκ, η Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛ.ΛΑ.Σ», "κατόπιν συνεννοήσεως με τους οργανωτές". Η Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις "ΕΛ.ΛΑ.Σ." είναι αυτή που καλεί "φίλους και γνωστούς να συμμετάσχουν χωρίς κομματική ταυτότητα παρέχοντας την βοήθειά τους στην εύρυθμη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου" και γνωστοποιεί στο κάλεσμά της ότι "ήδη η ομάδα εφέδρων καταδρομέων 'ΟΔΕΥΩ' (Ομάς Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας) και μέλη της 'Ασπίδας Εθνικής Σωτηρίας' θα συμμετάσχουν στην περιφρούρηση του συλλαλητηρίου".

Όπως σημειώνεται μάλιστα:" Σχετικές οδηγίες για όσους πρόκειται να συμμετέχουν θα αποσταλούν τα επόμενα 24ωρα. Για τη συγκρότηση των ομάδων περιφρούρησης απαιτείται η άμεση αποστολή των ονομάτων και τηλεφώνων σας. Ο τελικός συντονισμός των ομάδων επιτήρησης θα γίνει έξωθι του Παναθηναϊκού Σταδίου στις 11.30 της 4ης Φεβρουαρίου".

Κατα τα άλλα, οι διοργανωτές επιμένουν στο ακομμάτιστο του συλλαλητηρίου, με τον Στέργιο Καλόγερο, μέλος του συντονιστικού, να δηλώνει χθες στον ΣΚΑΪ ότι "δεν ξέρει κανέναν ακροδεξιό" στο συντονιστικό της διοργάνωσης και συνάμα ότι είναι "ακομμάτιστοι" και ότι ο "καθένας κάπου ανήκει". Επιπλέον, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, είπε ότι "δεν είδα τη Χρυσή Αυγή να δίνει τον τόνο ούτε είδα ακροδεξιά στοιχεία". Στα περί αντικυβερνητικού συλλαλητηρίου, ο οργανωτής σημείωσε ότι αυτοί που κατεβαίνουν, κατεβαίνουν για να εκφράσουν τη μεγάλη τους δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ υπογράμμισε ότι "σαφώς βοήθησε η ευλογία της Εκκλησίας".

Σχετικά με την παρουσία πολιτικών, δήλωσε πως "δεν υπάρχει περίπτωση να απευθύνει χαιρετισμό πολιτικός", παρά το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτησαν. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός δεν θα ισχύσει για τον Γιώργο Πατούλη εκ μέρους της ΚΕΔΕ, όπως σημείωσε, καθώς πολλοί δήμαρχοι έβαλαν πούλμαν για το συλλαλητήριο.

Μάλιστα, σε χθεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έκανε λόγο για "τιμητική πρόσκληση" που δέχθηκε, αν και θα πήγαινε ούτως ή άλλως "αφουγκραζόμενος τις τοπικές κοινωνίες", ενώ ερωτηθείς αν τον ενοχλεί η παρουσία ακραίων στοιχείων ή της Χρυσής Αυγής απάντησε: "Κοιτάξτε, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είναι πολύς ο κόσμος. Και αν είναι ένα εκατομμύριο, δεν νομίζω ότι θα πει κανείς ένα εκατομμύριο Έλληνες ακραίους. Υπό αυτή την έννοια, εμείς σκεφτόμαστε εθνικά, σκεφτόμαστε πατριωτικά. Και πάνω από όλα αφουγκραζόμαστε τις κοινωνίες. Και σε μια περίοδο που φτωχοποίησαν τον Έλληνα. Δέσμευσαν 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία. Και έχουμε μέσα από τους πλειστηριασμούς την αφαίρεση των κατοικιών των Ελλήνων, και αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι να παίξει κανείς με την Ιστορία και το μέλλον των παιδιών μας. Εκεί, νομίζω, όλοι αφήνουμε τις σημαίες τις κομματικές και πιάνουμε την ελληνική σημαία. Και αυτόν ακριβώς τον συμβολισμό θέλουμε να έχουμε την Κυριακή 4 του μηνός, δύο η ώρα".

Αυξημένα αστυνομικά μέτρα από το Σάββατο

Στο μεταξύ, η αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή ήδη από το Σάββατο το απόγευμα, καθώς είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για την επέτειο τον Ιμίων για τις 7 το απόγευμα και για τις 6 αντιφασιστική συγκέντρωση - απάντηση. Την Κυριακή, Τροχαία και αστυνομία θα είναι από νωρίς στον δρόμο για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και στην είσοδο της πόλης αλλά και στο πού θα σταθμεύσουν όσα πούλμαν φτάσουν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί και ότι δεν θα έλθει σε επαφή η αντιφασιστική - διεθνιστική συγκέντρωση των Προπυλαίων με το συλλαλητήριο του Συντάγματος. Θα υπάρξει μάλιστα συνοδεία και φύλαξη των πούλμαν από την αστυνομία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καθώς και αυξημένα μέτρα σε σημεία που απαιτείται. Επιπλέον, κλειστοί θα είναι την Κυριακή από τις 10 το πρωί οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια» με εντολή της αστυνομίας.

Τέλος, οργανώσεις υπεράσπισης των προσφύγων έχουν αναρτήσει ανακοινώσεις - προειδοποιήσεις σε αγγλικά, περσικά (φαρσί) και αραβικά, που καλούν τους πρόσφυγες να προσέχουν λόγω των ακραίων στοιχείων που θα κινούνται στο κέντρο το Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL