Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Η ατζέντα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Τη σκληρή πραγματικότητα της σημερινής εποχής υποχρεώνεται πλέον να αναγνωρίσει και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός εγκαταλείποντας τις μέχρι τώρα υπερφίαλες διακηρύξεις του για το μέλλον ειρήνης και ευημερίας που υποτίθεται ότι θα εγγυάτο η παγκοσμιοποίηση.

"Η realpolitik δεν αποτελεί πλέον απολίθωμα του Ψυχρού Πολέμου. Η οικονομική ευημερία και η κοινωνική συνοχή δεν είναι ταυτόσημες. Οι πόροι του πλανήτη δεν μπορούν να προστατευτούν ή να αναπληρωθούν από μόνοι τους" σημειώνεται μεταξύ άλλων στη μάλλον απαισιόδοξη διακήρυξη της φετινής διοργάνωσης που αρχίζει την Τρίτη στο γνωστό θέρετρο των ελβετικών Άλπεων.

Ο τίτλος του κειμένου είναι άλλωστε ενδεικτικός: "Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο". Οι διοργανωτές καταγράφουν τις μεγάλες ανακατατάξεις που, όπως επισημαίνουν, σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς σχέσεις και ισορροπίες. "Γεωστρατηγικές εντάσεις προέκυψαν ξανά σε πολλά μέτωπα με εκτεταμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες" τονίζεται, ενώ υπογραμμίζεται και ο καθοριστικός ρόλος της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.

Όπως σημειώνει το Φόρουμ του Νταβός, μια σειρά "νέες και διχαστικές αφηγήσεις" μετασχηματίζουν το διεθνές τοπίο. Στο οικονομικό πεδίο, πολιτικές που αποσκοπούν στη διασφάλιση των πλεονεκτημάτων της "παγκόσμιας ενσωμάτωσης" συμβαδίζουν πλέον με την εγκατάλειψη κοινών δεσμεύσεων όπως η βιώσιμη ανάπτυξη. Στο κοινωνικό πεδίο διαπιστώνονται η απουσία "συλλογικού σκοπού" και η "διάβρωση του κοινωνικού συμβολαίου" ανάμεσα στα κράτη και τους πολίτες τους.

Ο φιλόδοξος στόχος που αναλαμβάνει, επομένως, το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι να συντονίσει τις προσπάθειες για μια νέα "κοινή αφήγηση", η οποία θα επαναφέρει κάποια ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις. "Η ετήσια διάσκεψή μας έχει στόχο να ξεπεραστούν οι ψευδείς διαχωριστικές γραμμές με την επιβεβαίωση των κοινών συμφερόντων ανάμεσα στα έθνη" υπογραμμίζει ο πρόεδρος του WEF Κλάους Σβαμπ, χωρίς όμως να αποκαλύπτει περισσότερα για την κατεύθυνση που θα πάρουν αυτές οι προσπάθειες.

Η φετινή διάσκεψη (23-26 Ιανουαρίου) θα συγκεντρώσει περίπου 2.500 συμμετέχοντες από 100 χώρες. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται περίπου 70 ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, χωρίς, βέβαια, να απουσιάζουν για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Τη διάσκεψη θα ανοίξει η ομιλία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών. Το "παρών" θα δώσουν όλα σχεδόν τα μέλη της άτυπης ομάδας των G7, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Καναδός ομόλογός της Τζάστιν Τριντό.

Σε αντίθεση με την περσινή διοργάνωση, που σημαδεύτηκε από την παρουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα θα στείλει μια μάλλον χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Λιου Χε, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κ.Κ. Σημαντική θα είναι αντιθέτως η εκπροσώπηση της Λατινικής Αμερικής καθώς τόσο ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ όσο και ο Αργεντινός ομόλογός του Μαουρίτσιο Μάκρι θα ταξιδέψουν στο Νταβός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL