Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Με την υπερψήφιση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Δεν υπήρξε αρνητική ψήφος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν 13 λευκά.

Το πλήρες κείμενο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξαν το απόγευμα της Παρασκευής με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και συνεχίστηκαν το Σάββατο, από τις 10 το πρωί μέχρι το βράδυ με θέμα: Πολιτικές εξελίξεις - Σχεδιασμός πρωτοβουλιών και δράσεων για την επόμενη περίοδο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Παναγιώτης Ρήγας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

Στην εισήγησή της προς την Κ.Ε., η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει την πεποίθηση ότι η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια και προσθέτει πως «το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό».

Στην εισήγηση περιγράφονται επίσης όλα όσα πέτυχε η κυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και την αποτροπή της ανταπεργίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ακόμη, περιγράφει αναλυτικά και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που αποτελούν και τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Με αφορμή το συνδικαλιστικό νόμο, προαπαιτούμενα στο πολυνομοσχέδιο για την γ΄αξιολόγηση, η εισήγηση τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία απέναντι σε όλους όσοι το επιβουλεύονται όπως το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και η ΝΔ.

Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής η Κ.Ε υπογραμμίζει ως στόχο της κυβέρνησης την εδραίωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει η ανάγκη να παρθούν οι αποφάσεις για την επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ. Είναι μια πρόκληση οικονομική και γεωπολιτική, μα πάνω από όλα είναι μια μάχη ενάντια στους εθνικιστικούς διχασμούς που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 χρόνια, οδηγώντας σε συρράξεις, βαθαίνοντας τα ρήγματα μεταξύ γειτονικών κρατών και αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή, τονίζεται.

Η συγκυρία είναι σήμερα ευνοϊκότερη από κάθε άλλη φορά, εκτιμά η Κ.Ε καθώς κυριαρχούν δυνάμεις και στις δύο πλευρές με βούληση να λύσουν το ονοματολογικό: Στην Ελλάδα, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ισχυρής αριστερής δύναμης στην κυβέρνηση, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου, προσαρμοσμένου στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα, που να ενοποιεί όλες τις υπαρκτές, αντιεθνικιστικές δυνάμεις που τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Στη δε πΓΔΜ, η πρόσφατη πολιτική αλλαγή συνοδεύεται από σημαντικές πολιτικές και συμβολικές κινήσεις απαλλαγής από τον αλυτρωτισμό και τη βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος, που επέτρεψαν την έναρξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα η Κ.Ε καλεί -μπροστά στο ενδεχόμενο επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ- όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα, ώστε να ηττηθεί και σε αυτό το πεδίο η πολιτική της αδιαλλαξίας. Σημειώνει πάντως πως η ηγεσία της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται θετικά στην πρόκληση αυτή. Παλινωδεί μεταξύ της «θέσης του Βουκουρεστίου» και της στήριξης των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, δικαιώνοντας έτσι πολιτικά τη στρατηγική του Α. Σαμαρά το 1993.

Αναφορικά με την «ΑΥΓΗ» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», μέσα ενημέρωσης στα οποία είναι βασικός μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του κόμματος και την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους πολίτες και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του πολιτικού κύρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με τη λυσσαλέα αντίδραση των μέσων της διαπλοκής, καθιστώντας επιτακτική τη χάραξη δικής του στρατηγικής στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά και την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των δικών του δημοσιογραφικών οργανισμών. Κανένα άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συμβολή τους, επισημαίνεται.

Το δημοσιογραφικό σχέδιο για τα κομματικά μέσα θα υλοποιηθεί από τα δημοσιογραφικά επιτελεία των 2 μέσων και το οικονομικό σχέδιο από τα δύο Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία και θα προετοιμάσουν τη μετάβαση στον Όμιλο, στο πλαίσιο των βασικών αρχών που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και των διατιθέμενων πόρων.

Το σχέδιο επιβίωσης των κομματικών μέσων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ουσιαστική στήριξη του κόμματος στην «ΑΥΓΗ» και στον «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», και συντονισμένες ενέργειες για την αναβάθμισή τους και την ενίσχυση του δημοσιογραφικού και πολιτικού τους στίγματος και λειτουργική ενοποίηση, συστέγαση και συμπράξεις μεταξύ των δύο μέσων με τελικό στόχο και τη νομική τους ενοποίηση σε Όμιλο.

Το κείμενο 10 σημείων που κατέθεσε η «Πλατφόρμα 2010»

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα», και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2023, αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο που κατέθεσε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, η «Πλατφόρμα 2010».

Στο κείμενο που αποτελείται από 10 σημεία αναφέρουν επίσης ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων αλλά και υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών κανόνων, ωστόσο ο βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μεγαλώνει σημαντικά και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και αναπτυξιακό σχέδιο. «Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση για το πώς θα οικοδομήσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό», σημειώνουν τα μέλη της Κ.Ε., Δ. Δημητριάδης, Ρ. Δούρου, Κ. Ζαχαριάδης, Α. Μανταδάκης, Γ. Μπαλάφας, Δ. Παπαδημούλης και Α. Χριστόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν αποτελεί τον βασικό κορμό του αριστερού προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα και αυτό έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στην Ευρώπη και αργά ή γρήγορα θα γίνει και στη χώρα μας. «Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δε μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως αντιαριστερά σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνουν.

Αποτιμώντας τέλος την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η «Πλατοφόρμα 2020» αναφέρει ότι «κατ' αρχήν σπάσαμε ταμπού και παγιωμένα στερεότυπα που ήθελαν την Αριστερά ανίκανη να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια τομή στην ιστορία της χώρας και παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό και τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναστρέψει την κατάρρευση σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους και να καταστήσει εφικτή την αποκλιμάκωση της ανεργίας».

«Χρειαζόμαστε», καταλήγει το κείμενο, «ένα ΣΥΡΙΖΑ μαζικότερο με ισχυρούς δεσμους με την κοινωνία και ανοικτά ρεύματα ιδεών που υπηρετούν το δημιουργικό διάλογο στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος».

Πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ «53+» στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση

«Χρειάζεται μια επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επανεκκίνηση που βασίζεται στις βασικές μας δεσμεύσεις για ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου, που συνεχίζονταν για δεκαετίες». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ «53+» στο κείμενο που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάθε απόφαση της κυβέρνησης» -αναφέρουν οι «53+»- οφείλει να είναι συλλογική και σε άμεση σύνδεση με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα», και προσθέτουν πως «είναι σημαντικό να πορευόμαστε με βάση ότι οι ρήξεις και οι συμβιβασμοί που θα επιλέξουμε, θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και όχι ευκαιριακών σχεδιασμών».

Αναφερόμενοι στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, οι «53+» αναφέρουν ότι αποτελεί ασφαλώς μια κρίσιμη καμπή, «αλλά δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής, ενώ η παράλογη επιτροπεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, οι «53+» ζητούν την κατάργηση της κράτησης για όλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα παραβατική συμπεριφορά.

Παρέμβαση εργαζομένων του «Κόκκινο»

Στο χώρο όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων «Στο Κόκκινο», με συμπαράσταση εργαζόμενων από την «Αυγή» και ενημέρωσαν τον γραμματέα Πάνο Ρήγα και μέλη της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Διένειμαν επίσης στα μέλη του οργάνου κείμενο με τις θέσεις τους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την ανάκληση τριών απολύσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL