Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ιερώνυμος: Συναίνεση και ομοψυχία, όχι συλλαλλητήρια και φωνές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιερώνυμος: Συναίνεση και ομοψυχία, όχι συλλαλλητήρια και φωνές

Κάλεσμα για εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία και όχι "συλλαλητήρια και φωνές" απηύθυνε χθες κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή, άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του για τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Του ζήτησε δε να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους "εκ του συντάγματος καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης". Λίγες ώρες νωρίτερα κατά την τελετή της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αμφιλοχίας ο αρχιεπίσκοπος σημείωνε πως "δεν χρειάζονται συλλαλητήρια για να φανούν μερικοί να αρπάξουν εύσημα".

Η Ν.Δ. να σταματήσει το κρυφτούλι

"Δεν θεωρώ ότι έχει κανένα απολύτως νόημα σε αυτή τη φάση να λειτουργούμε με τους όρους που λειτουργήσαμε το 1992" υπογράμμισε  μιλώντας στον ρ/σ News 247 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη και την κοινωνική κίνηση και την κοινή γνώμη και τις διαφορετικές απόψεις, οι οποίες μπορούν να κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο, τονίζοντας όμως ότι "αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα με όρους συλλαλητηρίων".

Λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα είναι αυτή που επιδιώκει η κυβέρνηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όπως επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση.

"Η Ν.Δ. οφείλει να σταματήσει το κρυφτούλι" σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση "πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να τοποθετηθεί όχι με όρους εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας ούτε με όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά να μιλήσει καθαρά, να πάρει καθαρή θέση ως προς το τι θα κάνει έχοντας ως γνώμονα της τοποθέτησής της το συμφέρον της χώρας και όχι τη μικροπολιτική αξιοποίηση ενός θέματος, το οποίο δεν προσφέρεται για τέτοια".

Παράλληλα χαρακτήρισε "ειρωνικό" το να κατηγορεί η Ν.Δ. την κυβέρνηση για διγλωσσία. "Το 1992 η Ν.Δ., ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει, παρακαλώ, σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με δυο εισηγήσεις. Μια εισήγηση είχε κάνει ο τότε πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και μια εντελώς διαφορετική εισήγηση ο υπουργός ο οποίος χειριζόταν το θέμα διαπραγματευτικά, ο κύριος Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών" επισήμανε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμα τη θέση της, τόνισε ότι "η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό, έχει υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα και έχουν εκφράσει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τη θέση της κυβέρνησης".

Όπως εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος, το γενικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων. Αναφερόμενος στη συνάντηση Νίμιτς με τους πρέσβεις των δυο χωρών στην Ν. Υόρκη σημείωσε πως "βάζει ένα πρώτο πλαίσιο εντός του οποίου μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".

"Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου για να συζητάμε για νίκες και ήττες" υποστήριξε χαρακτηρίζοντας "λίγο υποκριτικό" το γεγονός ότι μια σειρά "από εθνικιστικές ομάδες ή συσπειρώσεις ή Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία προωθούν, έτσι, γραμμές υπερπατριωτικές, συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους για το γεγονός ότι το σημερινό όνομα το οποίο χρησιμοποιούμε εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία".

"Μην το ξεχνάμε αυτό", τόνισε αναφερόμενος φυσικά στο "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", εξηγώντας ότι, "όπως έχει τονίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών", το «πρώην» δεν πηγαίνει στο «Μακεδονία», πηγαίνει στο «Γιουγκοσλαβία".

ΑΝ.ΕΛΛ.: Εμπιστοσύνη στον Κοτζιά

Την εμπιστοσύνη των ΑΝ.ΕΛΛ. στον υπουργό Εξωτερικών επανέλαβε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Παπαδοπούλου. "Εμείς έχουμε πει ότι εμπιστευόμαστε τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει επιδείξει θετικά αποτελέσματα σε ό,τι έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα", σημείωσε τονίζοντας πως το γεγονός ότι έχει αναπτύξει μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ενεργό ρόλο, "προκειμένου να καταστεί η πατρίδα μας παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, μας κάνει να τον εμπιστευόμαστε".

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το κόμμα του Π. Καμμένου δεν δέχεται τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» "για τα Σκόπια ή παραγώγου του ονόματος".

Για το αν θα συμμετάσχουν οι ΑΝ.ΕΛΛ. στα συλλαλητήρια ανέφερε ότι θα συμμετάσχουν πολλοί, "απ' ό,τι γνωρίζει", ενώ κάλεσε τον κόσμο "να πράξει ό,τι του λέει η συνείδησή του". "Αν η συνείδησή του λέει να πάει, ας πάει" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL