Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιές οργανώσεις / Κάλεσμα στο συλλαλητήριο με συνθήματα του 1992
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιές οργανώσεις / Κάλεσμα στο συλλαλητήριο με συνθήματα του 1992

Επιστροφή στην εθνοεξεγερτική παραζάλη που επικράτησε το 1992 για το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα» επιδιώκουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Κυριακής, ακροδεξιές και εθνικιστικές οργανώσεις, ενώ και τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ., πολλά από τα οποία έχτισαν την πολιτική τους καριέρα πάνω σε αυτό το θέμα, «χορεύουν» στον ρυθμό του συνθήματος «Ούτε όνομα ούτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

Παρά ταύτα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά, το πρώτο μαζικότατο συλλαλητήριο που είχε διοργανωθεί με τις «ευλογίες» σχεδόν σύσσωμης της τότε πολιτικής ηγεσίας του τόπου (σ.σ.: μόνο το ΚΚΕ δεν συμμετείχε), των δημάρχων της χώρας και της Εκκλησίας, οι πολίτες δεν δείχνουν την ίδια προθυμία συμμετοχής. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι την Κυριακή θα είναι μόλις μερικές εκατοντάδες κόσμος μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Ήδη σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει η επιτροπή έχουν ναυλωθεί περί τα 400 λεωφορεία που θα φέρουν κόσμο από όλη την Ελλάδα. Βέβαιο είναι όμως ότι ο όγκος του συλλαλητηρίου θα είναι κατά πολύ υποδεέστερος σε σύγκριση με τα μεγάλα συλλαλητήρια της δεκαετίας του 1990, όπως και ότι τον τόνο θα δώσουν ακραίες φωνές. Εξάλλου, ένας από τους βασικούς ομιλητές, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ο γνωστός για τις ακραίες και εθνικιστικές θέσεις του στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης.

Τραμπουκισμοί της Χ.Α.

Ενδεικτική του πατριδοκάπηλου κλίματος που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι ακραίοι κύκλοι είναι και η τραμπούκικη εισβολή των χρυσαυγιτών στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, όταν απορρίφθηκε το αίτημα της δημοτικής τους παράταξης να γίνει συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ανάμεσα στα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης που εξαπέλυσαν απειλές κατά της επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρίας Καλφακάκου (σ.σ.: της φώναξαν «εσένα ειδικά θα σε βρούμε...») και άλλων δημοτικών συμβούλων ήταν και ο βουλευτής της Αντώνης Γρεγός, που, ως μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων - Μακεδονομάχων, είχε ενεργή συμμετοχή και στα συλλαλητήρια της δεκαετίας του 1990, από τα οποία η Χ.Α. «ψάρευε» οπαδούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την τραμπούκικη εισβολή της Χ.Α. στο δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι «οι κίνδυνοι από την εξάπλωση του εθνικισμού, του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς στην ελληνική κοινωνία οδηγούν στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός συμπαγούς αντιφασιστικού μετώπου, χωρίς αποκλεισμούς». Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου έχουμε καθήκον να αντιταχθούμε σε κάθε απόπειρα πατριδοκαπηλίας».

Εθνικοπατριωτική εκδήλωση

Σαφείς αποστάσεις από το συλλαλητήριο της Κυριακής κρατά εξαρχής ο Δήμος Θεσσαλονίκης. «Δώσαμε την άδεια που ζητήσανε για το συλλαλητήριο. Ας κάνουν τη συγκέντρωσή τους. Είμαι ξεκάθαρα εναντίον οποιασδήποτε τέτοιας εκδήλωσης εθνικοπατριωτικού χαρακτήρα» δήλωσε χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης. Επέκρινε, επίσης, το ψήφισμα της δεξιοκρατούμενης ΠΕΔΚ-Μ, στην οποία δίνει τον τόνο ο «γαλάζιος» δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Αποστάσεις φαίνεται να κρατούν και οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων, παρά τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών ορισμένων εξ αυτών ενάντια σε λύση που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία». Με κοινή ανακοίνωσή τους χθες το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΒΕΘ τονίζουν ότι «ούτε οι φορείς αλλά ούτε και οι κοινωνίες διαπραγματεύονται ή διαχειρίζονται τα διεθνή θέματα. Αρμόδια είναι πάντα η ελληνική κυβέρνηση, που έχει την υποστήριξη όλων μας προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στα δίκαια του ελληνισμού». Δεν δηλώνουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αλλά αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε πολίτη να συμμετέχει σε αυτό.

Καλυμμένη στήριξη από τη Ν.Δ.

Η τοπική Ν.Δ. δεν έχει τοποθετηθεί για το συλλαλητήριο, όμως οι βουλευτές της φέρονται να ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους ανάψει το πράσινο «φως» για τη συμμετοχή τους σε αυτό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχαν μαζί του του έθεσαν το θέμα και εκείνος φέρεται να απάντησε ότι είναι υπόθεση του κάθε βουλευτή το τι θα πράξει. Ωστόσο, βουλευτές υποστήριξαν ότι πρέπει να κρατήσουν ενιαία στάση και σήμερα αναμένεται να συζητήσουν εκ νέου τη στάση τους με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της συμμετοχής τους στο συλλαλητήριο, αφού εκεί θα είναι πλήθος «γαλάζιων» δημάρχων, αλλά και πολιτευτών της Ν.Δ. που ενδιαφέρονται είτε να ηγηθούν σε ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε να δοκιμάσουν την τύχη τους στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος δεν στηρίζει επίσημα τουλάχιστον τη διοργάνωση του συγκεκριμένου συλλαλητηρίου. Σύμφωνα με κύκλους της Μητρόπολης, ο ίδιος θεωρεί ότι ένα συλλαλητήριο με μικρότερη συμμετοχή από τα συλλαλητήρια της δεκαετίας του 1990 δεν βοηθά την υπόθεση του ονόματος της Μακεδονίας. Έτσι, το πιθανότερο είναι να καλέσει τους πιστούς σε αγρυπνία.

Τέλος, οι ΑΝ.ΕΛΛ. Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή τους δηλώνουν «αμετακίνητοι στη στάση τους περί μη χρήσης του ονόματος Μακεδονία ή παραγώγου της, είτε στην ελληνική είστε σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα», χαιρετίζουν τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου και καλούν σε μαζική συμμετοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL