Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ψηφίζεται αύριο το Πολυνομοσχέδιο / Τα θετικά, τα "αγκάθια" και η έξοδος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφίζεται αύριο το Πολυνομοσχέδιο / Τα θετικά, τα "αγκάθια" και η έξοδος

Εβδομάδα σταθμός για την τελευταία στροφή πριν από τον τερματισμό των Μνημονίων είναι αυτή που ξεκινάει αύριο, καθώς το βράδυ της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι νόμος του κράτους. "Για την Αριστερά που αναβαπτίστηκε στην ψήφο του Σεπτεμβρίου του 2015 μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε θετικά" σημείωνε χαρακτηριστικά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, αφού, δίχως αμφιβολία, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο στο πλαίσιο της επιτήρησης των θεσμών με δύσκολα θέματα.

Την ίδια στιγμή πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο στην περίοδο των Μνημονίων το οποίο περιέχει σειρά θετικών ρυθμίσεων, ενώ δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. "Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο για το οποίο δεν χωράει αμφισβήτηση ότι υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά στοιχεία" υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές. Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, είναι ένα νομοσχέδιο που δείχνει "όχι μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα για την έξοδο από το Μνημόνιο το 2018, αλλά και ότι ήδη έχει αρχίσει μια ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε επειδή είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί αυτές είναι οι ανάγκες της οικονομίας ή της κοινωνίας". "Αυτό είναι μόνο ένα βήμα και δεν έχετε δει τίποτα ακόμα" υπογράμμισε.

Τα θετικά...

Όπως συνομολογούν οι αρμόδιοι υπουργοί, πολλά από τα μέρη του πολυνομοσχεδίου θα μπορούσαν να κατατεθούν ως ξεχωριστά νομοσχέδια με θετικό πρόσημο εάν δεν υπήρχε η πίεση για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 260 εκατ. ευρώ και των δικαιούχων για τα οικογενειακά επιδόματα, η προτεραιότητα αποζημίωσης των εργαζομένων έναντι άλλων πιστωτών σε περιπτώσεις πτωχευμένων επιχειρήσεων, η ρύθμιση για τα εργατικά ατυχήματα, η δημιουργία νέου φορέα εθνικού κτηματολογίου, η ίδρυση νέας υπηρεσία για την καταπολέμηση του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος, η δημιουργία πιλοτικού προγράμματος για τη χορήγηση νέων προνοιακών επιδομάτων σε Άτομα με Αναπηρία, οι ρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η ενίσχυση της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου που κινούνται προς μια σαφώς θετική κατεύθυνση.

...και τα "αγκάθια"

Δεν λείπουν όμως και τα "αγκάθια", που προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες τις βολές της αντιπολίτευσης αλλά και τον προβληματισμό των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο "συμβιβασμός", όπως τον χαρακτήρισαν ο Ευ. Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου, που αφορά το 50%+1 για απαρτία κατά τη γενική συνέλευση των εργαζόμενων στα πρωτοβάθμια σωματεία. Συμβιβασμός που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης κατά την οποία οι αξιώσεις του ΔΝΤ -και από κοντά του ΣΕΒ- και βέβαια αφορούσαν το lock out, αλλαγή στον χρόνο προκήρυξης των απεργιών, τη γενική ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών, την κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου.

Προβληματισμός εκφράστηκε επίσης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα, αφού, παρά την αύξηση του προϋπολογισμού, ευνοούνται περισσότερες οικογένειες με δύο παιδιά, ενώ θα δουν μειώσεις στα επιδόματά τους τρίτεκνες και τετράτεκνες οικογένειες. Για το θέμα μάλιστα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και της γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, ωστόσο δεν αποφασίστηκαν αλλαγές σε αυτή τη φάση. "Κάνουμε μια πολύ μεγάλη θεσμική αλλαγή για τα οικογενειακά επιδόματα. Από τις 800.000 οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα, οι 738.000 οικογένειες θα δουν αυξήσεις. Κάποιοι θα δουν μειώσεις. Αυτές τις μειώσεις εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε μέσα στη χρονιά, γιατί η κυβέρνησή μας σκοπεύει το 2018 να το αφιερώσει στις πολιτικές για το παιδί" ανέφερε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την σύσκεψη η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα -για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα- θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων. Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου, όπου θα εγκριθεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευτεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα αγγίξει τα 6,7 δισεκατομμύρια. Σημειώνεται ότι θα προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group. Στη συνέχεια θα ανοίξει η κουβέντα για την τελευταία φάση του προγράμματος, με τον σχεδιασμό της εξόδου τον ερχόμενο Αύγουστο να μπαίνει σε πρώτο πλάνο, μαζί με τη συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και τις επόμενες εξόδους στις αγορές.

Με στόχο την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Την στιγμή που οι τροχοί της οικονομίας μπαίνουν σε σταθερές ράγες, η Αθήνα προχωρά με μεθοδικά βήματα και στην εξωτερική πολιτική. Σε πρώτο πλάνο, φυσικά, η επίλυση του ζητήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών να είναι έντονη, με σειρά συναντήσεων σε Αθήνα, Σκόπια και ΗΠΑ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποσκοπεί στην επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης με γνώμονα την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη στάση των βουλευτών. Στόχος του Μαξίμου, η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η σαφής τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί την Τρίτη στη Λευκωσία προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο με Κύπρο και Ιορδανία, ενώ το ερχόμενο διάστημα σχεδιάζεται τριμερής με Κύπρο και Αίγυπτο, που θα φιλοξενηθεί πιθανότατα στην Κρήτη. Τέλος, φαίνεται πως η συμμαχία του Νότου παγιώνεται και πατάει σε στέρεες βάσεις, καθώς μετά τη σύνοδο της Ρώμης, το αίτημα για δομικές αλλαγές στην Ε.Ε. στον δρόμο του εκδημοκρατισμού και η διαχείριση του προσφυγικού με όρους αλληλεγγύης και στήριξης των χωρών που αποτελούν τα σύνορα της Ε.Ε. αποτελεί κοινή θέση για τις χώρες του Νότου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL