Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
"Βγάλτε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχτσήδες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βγάλτε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχτσήδες"

Μήνυμα στους τραπεζίτες να θέσουν στο στόχαστρό τους τους μεγαλομπαταχτσήδες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης που πραγματοποίησε με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο ίδιος εστίασε σε τρία κυρίως ζητήματα:

* Στην προστασία των αδυνάμων με βάση το νομικό πλαίσιο.

* Στη διακοπή της προστασίας από την πλευρά των τραπεζών σε μεγαλοοφειλέτες και μπαταχτσήδες, ζητώντας τους να βγάλουν από τα συρτάρια τις μεγάλες υποθέσεις και να κάνουν σωστή προτεραιοποίηση, ούτως ώστε να δοθεί το σωστό μήνυμα στην κοινωνία και να οικοδομηθούν συναινέσεις στην προσπάθεια για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

* Κάλεσε επίσης τους τραπεζίτες να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news.

Αποκατάσταση ρευστότητας

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι "υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου κρίσιμου για την ελληνική οικονομία, από την πλευρά των τραπεζών, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες, μεγαλομπαταχτσήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους όντας οι ίδιοι πλούσιοι, βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μην πληρώνοντας τα χρέη τους προς τις τράπεζες", για να προσθέσει με νόημα: "Αυτό εμποδίζει, αυτή τη στιγμή, ένα νέο ζευγάρι, για παράδειγμα, που θέλει να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον, να μπορέσει να δανειοδοτηθεί με εγγυήσεις, προκειμένου να στήσει τη ζωή του".

Μιλώντας για υποθέσεις μεγαλομπαταχτσήδων είπε: "Να τις βγάλετε από τα συρτάρια, τους μεγαλομπαταχτσήδες και τους μεγαλοοφειλέτες, αυτούς που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας" και πρόσθεσε: "Να συμβάλετε, ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων, ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, με την ευρεία έννοια, διότι και νομοθετικά προστατεύεται, αλλά και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει και όλα όσα εσείς οι ίδιοι έχετε αποφασίσει διαμορφώνουν ένα πλέγμα που, κατά την άποψή μου, δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία".

Γι' αυτό λοιπόν, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους τραπεζίτες, ζητώντας "να συγκροτήσουμε και ένα παρατηρητήριο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα τού ποιες υποθέσεις προτεραιοποιούνται", ενώ παράλληλα σημείωσε: "Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις , η δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών".

Τραπεζίτες: Εντοπίζουμε τους κακοπληρωτές και ενεργούμε

Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας, ήταν η θέση που, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσαν από την πλευρά τους οι τραπεζίτες. Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες - μέλη της ΕΕΤ, έχοντας πλήρη και σε βάθος γνώση των χαρτοφυλακίων τους, είναι σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, ενώ διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στον πρωθυπουργό οι τραπεζίτες,:

- Εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

- Αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους τη διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

- Παρέχουν πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη μακροπρόθεσμη λύση. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

- Αντιμετωπίζουν τους πλειστηριασμούς ως αναγκαίο μέσο και τη μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες, ιδίως τους κακοπληρωτές. Πριν από τη διενέργεια των πλειστηριασμών περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Η μετάβαση σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει.

- Διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μήνυμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Deutsche Bank Τζον Κράιαν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα «μηνύματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας πολλαπλασιάζονται. Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων: απόδοση των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση ανάπτυξης και προοπτική τέλους των προγραμμάτων στήριξης το α' εξάμηνο του 2018", έγραψε χαρακτηριστικά στο πρωθυπουργικό Twitter.

Στις ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και διαρθρωτικών αλλαγών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, σε ομιλία του στην Αθήνα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ. Ειδικότερα, ο κ. Κράιαν, ο οποίος ηγείται μίας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς τράπεζες, παρουσίασε, ως βασικός ομιλητής, στο επίσημο γεύμα εργασίας που παρέθεσε η ΕΕΤ με προσκεκλημένους 120 εκπροσώπους θεσμικών φορέων και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια οικονομία και ανέδειξε τις ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και διαρθρωτικών αλλαγών, και συνομίλησε με τους προσκεκλημένους. Τόνισε επίσης την αξία των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτύξει οι ευρωπαϊκές αρχές για την ασφαλή και σύγχρονη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι σήμερα σε επίπεδο προσκεκλημένων διεθνούς κύρους να επισκεφθούν τη χώρα και να ανταλλάξουν απόψεις με την επιχειρηματική της κοινότητα. Ο κ. Καραμούζης δήλωσε ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας σταθερά αναβαθμίζεται στην ευρωπαϊκή και διεθνή επενδυτική κοινότητα και είναι κρίσιμο να συνεχιστεί αυτή η πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται. Επίσης, τόνισε τη χρησιμότητα της επικοινωνίας της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας με διεθνούς κύρους προσωπικότητες και την πρόθεσή του να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και κατά τη διάρκεια του 2018.

Αποπληρώθηκαν 1,9 δισ. ληξιπρόθεσμες

Αποπληρώθηκαν σχεδόν 1,9 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2017, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,373 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,423 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Σε πρωτογενή βάση, καταγράφεται πλεόνασμα κεντρικής κυβέρνησης ύψους 2,32 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα το 2016. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 43,167 δισ. ευρώ, από 43,584 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1,896 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών (έναντι 3,380 δισ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθηκαν σε 46,222 δισ. ευρώ, από 44,826 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016.

ΕΚΤ: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών και η ετοιμότητά τους για την εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9 (Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9) θα είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Τραπεζικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Το 2018 η τραπεζική εποπτεία θα κινηθεί με άξονα τέσσερις τομείς προτεραιότητας: 1. Επιχειρηματικά μοντέλα και παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία. 2. Πιστωτικός κίνδυνος. 3. Διαχείριση κινδύνων. 4. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πολλαπλές διαστάσεις κινδύνου. Για καθέναν από αυτούς τους τομείς προτεραιότητας θα αναληφθεί σειρά εποπτικών πρωτοβουλιών. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την πλήρη εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL