Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής εξέφρασε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος / Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η πρόταση Τουσκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής εξέφρασε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος / Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η πρόταση Τουσκ

Συναίνεση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, μακριά όμως από τη «διχαστική» και «αναποτελεσματική» (sic) υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. δείχνει να προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκαλώντας την οργή των χωρών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην αυριανή, τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς, το προσφυγικό επανέρχεται στο προσκήνιο αλλά όχι με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις, καθώς αυτές έχουν μετατεθεί για τον ερχόμενο Ιούνιο, λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει ακόμα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., ο Τουσκ αποφάσισε να διευθύνει μια πιο ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση για το πώς θα βρεθεί η πολυπόθητη συναίνεση, χωρίς την υιοθέτηση συμπερασμάτων και στη βάση ενός εγγράφου που απέστειλε χθες στους 28 ηγέτες της Ε.Ε. Στο εν λόγω έγγραφο υπογραμμίζεται ότι «το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικό και αναποτελεσματικό», παραπέμποντας στις αντιδράσεις των χωρών -κυρίως- του Βίζεγκραντ τόσο στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης όσο και στις προτάσεις της Επιτροπής για την εισαγωγή μόνιμων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων.

Καταλήγοντας, στο συγκεκριμένο έγγραφο ο Τουσκ προειδοποιεί τα κράτη - μέλη ότι πρέπει να βρεθεί απαραιτήτως λύση, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, διαφορετικά θα προτείνει ο ίδιος εναλλακτικές.

Στην αρχική του μορφή -όπως συζητήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ε.Ε. που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και περιήλθε στην κατοχή της «Α»-, το συγκεκριμένο έγγραφο του Τουσκ προκάλεσε δριμύτατες αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Φυσικά, και η Ελλάδα όπως είναι αναμενόμενο δυσαρεστήθηκε με την πρόταση Τουσκ, καθώς όποια λύση δεν περιλαμβάνει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών - μελών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού επί της ουσίας «εξιλεώνει» τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ.

Στην τελική του μορφή έγιναν, πάντως, κάποιες αλλαγές, χωρίς να αλλάζει μεν η ουσία αλλά με μια διάθεση «στρογγυλέματος» κυρίως σε ό,τι αφορά τις δικαιοδοσίες της Ε.Ε. στο προσφυγικό καθώς και στην παραδοχή ότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες «προκλήσεις». Ωστόσο φαίνεται να προωθούνται κυρίως λύσεις όπως είναι η δημιουργία μόνιμου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις χώρες υπό πίεση, στη βάση, δηλαδή, των προτάσεων των χωρών του Βίζεγκραντ «χρήματα ως ένδειξη αλληλεγγύης».

Οργή Αβραμόπουλου

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά γίνονται σε βάρος των προτάσεων της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, την ώρα μάλιστα που έχει λάβει νομικά μέτρα κατά της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας για μη σεβασμό της κοινοτικής νομοθεσίας για τη μετεγκατάσταση.

Τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής εξέφρασε από το Στρασβούργο ο ίδιος ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο Τουσκ «απαράδεκτο» και «αντιευρωπαϊκό».

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντιευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Συνεχίζοντας ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη - μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα. «Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών - μελών», υπογράμμισε, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη - φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.

Καταλήγοντας ο Έλληνας επίτροπος έστειλε μήνυμα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL