Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τι επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας στα Βαλκάνια / Συνεργασία για σταθερότητα και κοινή ευημερία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας στα Βαλκάνια / Συνεργασία για σταθερότητα και κοινή ευημερία

Η ειρηνική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων με την Ελλάδα στον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αποτελεί από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κι έπειτα μόνιμη επωδό για τις κυβερνήσεις στη χώρα μας. Από τις διακηρύξεις της περιόδου Σημίτη για τη "ζώνη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας" και τις βαλκανικές συνόδους που δεν καθιερώθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα, αυτό που έμενε ήταν οι καλές προθέσεις.

Αυτό άλλαξε το τελευταίο διάστημα, αφού η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής, εφαρμόζει μια ουσιαστική στρατηγική πολύπλευρων συνεργασιών και συζητήσεων, με γνώμονα την εξεύρεση ειρηνικών και επωφελών λύσεων σε μια ευρύτερη περιοχή που μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, την εδραίωση της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε η Αθήνα στην ιστορική επίσκεψη Ερντογάν, που, παρά τις πολεμοχαρείς φωνές και τις μικροπολιτικές αντιδράσεις, άφησε σημαντικό αποτύπωμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής αυτής αποτελεί η τετραμερής σύνοδος που ολοκληρώθηκε χθες στο Βελιγράδι ανάμεσα σε Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, η οποία αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση στην Βάρνα αλλά και η τριμερής σύνοδος Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη το περασμένο καλοκαίρι. Έτσι, με σταθερά βήματα, θεσμοθετείται το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες αυτές.

Την ώρα που έκλεινε το φύλλο της "Αυγής" της Κυριακής, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσγειωνόταν στη σερβική πρωτεύουσα προκειμένου να λάβει μέρος στο δείπνο εργασίας μεταξύ των τεσσάρων ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και ευρύτερα των δυτικών Βαλκανίων επρόκειτο να αποτελέσουν τους άξονες των συνομιλιών του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε. Σημαντικό στοιχείο της συζήτησης αποτελεί και η διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία, παράλληλα με της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών έχουν εκφράσει την προσήλωση τους στη συνεργασία προς όφελος ευρύτερα της περιοχής, ενώ η ατζέντα αφορά ακόμα τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών.

Ειδικότερα για το θέμα της ενέργειας, ο Τύπος του Βελιγραδίου έκανε λόγο για τις δυνατότητες διασύνδεσης της Σερβίας μέσω κάθετου αγωγού με τον αγωγό ΤΑΡ. Το ενδιαφέρον της Σερβίας για το έργο αυτό είναι έντονο μετά το "ναυάγιο" του ρωσικού αγωγού South Stream, όπου είχε δηλώσει συμμετοχή και η Σερβία. Επιπλέον, ήδη από τη Βάρνα έχει συμφωνηθεί η προετοιμασία της συνόδου Ε.Ε. - δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2018, αλλά και η προετοιμασία της βουλγαρικής προεδρίας που ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2018, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει μια "βαλκανική προεδρία", όπως είχε πει ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το Βελιγράδι θα μεταβεί, πιθανότατα αύριο, στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για το κλίμα, ενώ στη συνέχεια θα δώσει το "παρών" στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, με το Brexit, την τραπεζική ένωση και την ΟΝΕ να αποτελούν κύρια σημεία της ατζέντας.

Στέρεες βάσεις για την ελληνοκινεζική συνεργασία

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θέτει στέρεες βάσεις για τη συνέχιση και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα. Το πρωί της Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μα Κάι, όπου διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας, ενώ επιβεβαιώθηκε το υψηλό ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ναυπηγοεπισκευή και υποδομές αναμένεται να αποτελέσουν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η επιτάχυνση του κινεζικού προγράμματος επενδύσεων, με έμφαση στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου, και του χρηματοοικονομικού τομέα. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αύξησης και επιτάχυνσης των εξαγωγών ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα, με την κινεζική πλευρά να ανταποκρίνεται θετικά. Σημειώνεται πως μια μέρα νωρίτερα ο Κινέζος αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον Γ. Δραγασάκη και πολυμελές κλιμάκιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, από τους Ν. Παππά, Γ. Κατρούγκαλο, Στ. Πιτσιόρλα. Έλληνες και Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε σύσκεψη όπου συζητήθηκε η πρόοδος του πλαισίου συνεργασίας 2017-2019 στη βάση του τριετούς πλάνου συνεργασίας που είχε υπογραφεί από τον πρωθυπουργό στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο.

Η ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με την Κίνα επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο επίσημο ταξίδι αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Χώρα του Μεταξιού με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος Π. Ρήγα. Εκεί πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο με εκπροσώπους του Κ.Κ. Κίνας και τονίστηκε η κοινή βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας και σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Τις ερχόμενες ημέρες, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί ξανά με εκπροσώπους του ΚΚΚ στο πλαίσιο της επίσκεψης που διοργανώνει η κινεζική αντιπροσωπεία στην Αθήνα για την παρουσίαση των συμπερασμάτων του 19ου Συνεδρίου του κόμματος.

Για την επόμενη ημέρα της δυτικής Αττικής

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το έκτακτο περιφερειακό συνέδριο της Δυτικής Αττικής, που θα διεξαχθεί στην Ελευσίνα το ερχόμενο σαββατοκύριακο, όπως είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τον απολογισμό της βιβλικής καταστροφής στη Μάνδρα. Όπως είχε αναφέρει ο Δ. Τζανακόπουλος, το συνέδριο θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στοχεύσεις για την συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

Εν όψει του έκτακτου αναπτυξιακού συνεδρίου στην Ελευσίνα, οι δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης με σκοπό την ενημέρωσή τους για ζητήματα που αφορούν τις περιοχές και τις θέσεις των δήμων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πρωθυπουργού για το συνέδριο. Ο δήμαρχος Μεγαρέων, μάλιστα, Γρ. Σταμούλης συναντήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Ο στόχος που τίθεται από την κυβέρνηση είναι να συζητηθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς μια σειρά μέτρων για τη συνολική αναβάθμιση και όχι μόνο για την αντιπλημμυρική αναβάθμιση της περιοχής. "Νομίζω πως θα γίνει μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση, η οποία, όμως, πρέπει να καταλήξει και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σε συγκεκριμένες στοχεύσεις ακριβώς για τη συνολική αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένη και από την άναρχη δόμηση, αλλά και επιβαρυμένη από τη βιομηχανία, αλλά και από άλλες πηγές, οι οποίες προξενούν βλάβες στο φυσικό περιβάλλον" ανέφερε ο Χρ. Βερναρδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL