Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
"Νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με απόλυτο σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με απόλυτο σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης" (Video)

«Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάννης».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

https://www.youtube.com/embed/yVlzmMyWqAY

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στην προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια. Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχθείτε. Αν δεν το αποδεχθείτε θα αποδειχθεί εις βάρος όλων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και ανέφερε ότι δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό τι εννοεί ο Τούρκος Πρόεδρος. «Δεν ζητά την αναθεώρηση και δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τα σύνορά μας που ορίζονται από αυτή την συνθήκη. Είμαι λίγο μπερδεμένος αν με τον εκσυχρονισμό εννοεί την ορθή τήρηση της συνθήκης».

Για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, τόνισε ότι «είναι σαφές ότι σεβόμαστε απολύτως τα θρησκευτικά δικαώματα. Σε ό,τι αφορά θέματα εσωτερικής πολιτικής, θα εφαρμόσουμε δικές μας αποφάσεις». Παράλληλα άφησε αιχμές για την τουρκική στάση, τονίζοντας ότι «εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας»

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τις μειονότητες και συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν βήματα στο επίπεδο βελτίωσης οικονομικής. Στα θέματα όμως που αφορούν τους Έλληνες πολίτες είναι θέμα της δικής μας κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Επισήμανα ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη συνιστούν απειλή. Για την μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, συμφωνήσαμε, με δική μας πρωτοβουλία, να ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης» σημείωσε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας.

«Yπογράμμισα τις πάγιες θέσεις μας για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια. Τόνισα, ότι η λύση αυτή πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Συμφωνήσαμε σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών μας για εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που έχει βοηθήσει και έχει αποτρέψει θανάτους στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η «Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά ως κράτος δικαίου, τηρούμε την διάκριση των εξουσιών. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απόλυτα σεβαστές από όλους μας».

«Χαιρέτισα την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο τουρκικός λαός για φιλοξενία πάνω από 3,5 εκατομμυρίων Σύρων στην Τουρκία. Oι λαοί μας δίνουν, καθημερινά, μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης».

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα «δεν αποτελούν ζήτημα διαπραγμάτευσης με άλλη χώρα, αλλά πρόταγμα που αφορά την κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες».

Όσον αφορά το παλαιστινιακό, επανέλαβε ότι η ελληνική θέση είναι απολύτως σαφής. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών όπως αυτή προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Διαβάστε αναλυτικά τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL