Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ: / Αλ. Τσίπρας: Μας εμπνέει το παράδειγμα της Πορτογαλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ: / Αλ. Τσίπρας: Μας εμπνέει το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Ενδεικτική των πολύ θετικών σχέσεων Τσίπρα-Κόστα και Ελλάδας-Πορτογαλίας, σχέσεων που έχουν γίνει ακόμη πιο στενές μέσα από τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της συνόδου των μεσογειακών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και που συνοδεύουν τη χώρα στην πορεία της για την έξοδο από το Μνημόνιο, αποδείχτηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λισσαβώνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αντόνιο Κόστα στο πρωθυπουργικό μέγαρο την Παρασκευή το βράδυ και του εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του για την υποψηφιότητα του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο, για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια αλλά και εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές, δείχνει τον δρόμο και για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, με τον Κόστα να αναδεικνύει ουσιαστικά την αναγκαιότητα και τη σημασία των συμμαχιών ως προς αυτό, με τη φράση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Και χρειαζόμαστε ‘παρέα’ σε αυτό».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στην Πορτογαλία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να σημειώσει προς τον Πορτογάλο πρωθυπουργό ότι η χώρα του, η Πορτογαλία, «αποτελεί ένα πολύ καλό σήμα για όλους μας». «Γιατί», όπως εξήγησε, «δείξατε τον δρόμο, όχι μόνο για το πώς να βγεις από τα Μνημόνια, αλλά επίσης πώς να εφαρμόσεις κοινωνικά φιλικές πολιτικές ακριβώς και μετά από τα Μνημόνια». Συνεπώς, τόνισε ο πρωθυπουργός, «αμέσως μετά τη δική μας έξοδο (σ.σ. της Ελλάδας) από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο», θα υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας ώστε να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τις ίδιες κοινωνικές πολιτικές. «Είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε. «...Και χρειαζόμαστε ‘παρέα’», έσπευσε να συμπληρώσει ο Κόστα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και συμφώνησαν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβάνονταν και οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των χωρών του Νότου.

Ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί ξανά στη Λισσαβώνα πριν από έναν χρόνο (28 Ιανουαρίου 2017) για τη διεξαγωγή της δεύτερης Συνόδου των Μεσογειακών / Νότιων Χωρών της Ε.Ε. Τώρα βρέθηκε στην πορτογαλική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Το βράδυ της Παρασκευής ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε στο δείπνο εργασίας του ΕΣΚ.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη και θέματα πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. και, όπως κι η παρουσία του Αλ. Τσίπρα σε αυτές στην Πορτογαλία, εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της εν εξελίξει ευρείας συζήτησης για το μέλλον της Ε.Ε., μετά το Brexit, για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με προτάσεις και ρόλο. Αυτά τα ζητήματα -και βέβαια τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως για την πορεία και την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης- επρόκειτο να τεθούν και στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο το πρωί με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL