Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Κεντροαριστερά / Κεντροαριστερά: Τα... μεγάλα πλάνα ενός φορέα που δεν υφίσταται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντροαριστερά / Κεντροαριστερά: Τα... μεγάλα πλάνα ενός φορέα που δεν υφίσταται

Στην πρώτη και διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποιεί την Τετάρτη ο υπό συγκρότηση φορέας της Κεντροαριστεράς Κίνημα Αλλαγής ρίχνουν όλο το επικοινωνιακό βάρος τους στη Χαριλάου Τρικούπη και στη Σεβαστουπόλεως, με σαφή διάθεση να «μεγαλώσουν» βιαστικά την εικόνα του.

Ο τόπος που επιλέχθηκε είναι η αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, για σαφείς συμβολικούς λόγους, δεδομένου ότι αξιοποιείται για τις συνεδριάσεις μεγάλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα πρόκειται για κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, με τη συμμετοχή και των Πολιτικών Συμβουλίων των δύο κομμάτων και άλλων στελεχών που εντάσσονται στα κόμματα και στις κινήσεις που συμμετέχουν στη ΔΗ.ΣΥ. Με αυτόν θα προσφέρουν ένα γεμάτο τηλεοπτικό πλάνο για την πρώτη ομιλία της Φ. Γεννηματά ως αρχηγού του υπό συγκρότηση φορέα.

Στο βάθος αυτού του «κάδρου» βρίσκεται η πολιτική υπόνοια που βεβιασμένα προεξοφλείται και διατυπώνεται από τη Φ. Γεννηματά ως κεντρική στρατηγική στόχευση του Κινήματος Αλλαγής, ότι «οι επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις». Η συνεδρίαση αυτή εξυπηρετεί παράλληλα και την απόφαση για ενιαία έκφραση και συντονισμό ΔΗ.ΣΥ. - Ποταμιού και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Είναι σαφές από τις πρώτες κινήσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει διάθεση για μια γρήγορη πορεία προς το συνέδριο. Μέσα σε δύο εβδομάδες: α) πραγματοποίησε συναντήσεις με τους αρχηγούς κομμάτων και βασικά στελέχη που μετέχουν στο εγχείρημα (Στ. Θροδωράκη, Ν. Ανδρουλάκη, Θ. Θεοχαρόπουλο, Γ. Καμίνη). β) Ανακοίνωσε το όνομα του νέου φορέα μαζί με τον Στ. Θεοδωράκη. Αυτό προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της ΔΗΜ.ΑΡ., για το γεγονός ότι παρακάμφθηκε με επιδεικτικό τρόπο, «πρωτοφανές» για τα δυόμισι χρόνια που συνεργάζεται η ΔΗΜ.ΑΡ. με το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗ.ΣΥ., όπως σημείωσε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, αντιπροτείνοντας την ονομασία Δημοκρατικό Κόμμα ή εναλλακτικά Προοδευτική Παράταξη. γ) Ανακοίνωσε τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Παπανδρέου, Καμίνης) που θα οδηγήσει τις εξελίξεις προς το ιδρυτικό συνέδριο τον Μάρτιο. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο, η ΔΗ.ΣΥ., διά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Ανδ. Λοβέρδου, έχει επιδοθεί σε έναν καθημερινό «διαγωνισμό» με τη Ν.Δ. -με ασύγκριτη πάντως ευγενή άμιλλα μεταξύ τους- για το ποιο από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιτεθεί αποτελεσματικότερα στην κυβέρνηση, συντηρώντας το θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗ.ΣΥ. ή του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο έντονο, με κορωνίδα την εξήγηση της Φ. Γεννηματά για τους συμβολισμούς της ονομασίας του νέου φορέα: Συμβολίζει, είπε πρώτα και κύρια, “τη μεγάλη ανάγκη για αλλαγή αυτής της κυβέρνησης, που ξεπερνά τα κόμματα ως αίτημα του ελληνικού λαού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL